Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου για τη συνεδρίαση της ΔΙΣ για τα εμβόλια:’η Εκκλησία συστήνει, δεν επιβάλλει στο ποίμνιο’-Κάλεσμα στο Μέγα Εσπερινό στο Πολύστυλο

«Η εκκλησία συστήνει σε ιερείς και λαό να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, εφόσον το εμβόλιο θεωρείται το μόνο μέσο για την αναχαίτιση της πανδημίας, αλλά δεν μπορεί να το επιβάλλει. Επαφίεται στην ελεύθερη βούληση. Οφείλει ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει ότι με το εμβόλιο διασφαλίζει και τη δική του υγεία και του διπλανού του. Του αδελφού του», επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το θέμα .

Παρόντες στην συνεδρίαση ο υπουργός Υγεία κ. Β.Κικίλιας και ο λοιμωξιολόγος κ. Σ. Τσιόδρας, με τους οποίους τα μέλη της ΔΙΣ συζήτησαν και είχαν την ευκαιρία –όπως μετέφερε ο Σεβασμιώτατος- να θέσουν υπόψη τους την αγωνία και τα ερωτήματα του λαού.

Όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος η χριστιανική διδασκαλία, όπως και η Ορθοδοξία, είναι θεμελιωμένη πάνω στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Δεν μπορεί να επιβάλλει αλλά να συστήσει.

Σημείωσε ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει εγκύκλιο, που θα αναγνωσθεί σε όλους τους Ναούς την Κυριακή 25 Ιουλίου, με την οποία για μια ακόμη φορά θα συνιστά προς το ποίμνιο ‘προσευχή και προσοχή’ : ’ο ιατρικός κόσμος μας λέει ότι μόνο με το εμβόλιο θα ξεπεράσουμε αυτήν την περιπέτεια, οπότε η εκκλησία μας συστήνει τον εμβολιασμό. Υπάρχουν, βέβαια, και οι αρνητές. Σεβαστή η άποψη τους, αλλά για θέματα υγείας αρμόδιοι είναι οι γιατροί ’ τονίζει.

Αναφερόμενος στους κληρικούς, ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στη σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, θα προτρέψει τους ιερείς να μην μεταφέρουν , εφόσον διαφωνούν με τον εμβολιασμό, τη δική τους άποψη στους πιστούς :’ εάν κάποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, οφείλει να αφήσει τον άλλο ελεύθερο να αποφασίσει τι θα πράξει’ σημείωσε, και μετέφερε τη θέση που εξέφρασε ένας σεβάσμιος κληρικός, ‘ από τους αυστηρούς κληρικούς μας’ γνωστοποίησε, ο πατέρας Δανιήλ Αεράκης: ‘οι γιατροί ας μη μιλούν για θεολογικά θέματα και οι ιερείς ας μη μιλούν για ιατρικά’.

Υπενθυμίζουμε οτι ο  Σεβασμιώτατος  ήταν ένας από τους πρώτους στην Ξάνθη που δημοσιοποίησε τον εμβολιασμό του, δίνοντας το παράδειγμα προς την τοπική κοινωνία :’ μπαινοβγαίνω στην μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της Ιεράς μας Μητρόπολης. Θα το είχα δυσβάσταχτο βάρος αν εξαιτίας μου κινδύνευε έστω και ένας ηλικιωμένος’, επισημαίνει.

Μέγας εσπερινός στο Πολύστυλο

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε το ποίμνιο της Ιεράς μας Μητρόπολης να συμμετάσχει στο Μέγα Εσπερινό στον επισκοπικό Ναό της Παναγίας,  στο Πολύστυλο, στα αρχαία Άβδηρα, που θα τελεστεί την  Τρίτη 20 Ιουλίου, στις 19:00 : ‘ θα είναι για όλους ένας απογευματινός περίπατος, σε ένα θαυμάσιο μέρος. Θα προσευχηθούμε εκεί, στα ερείπια του Ναού, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, να μας φωτίζουν και να μας θωρακίζουν ο Χριστός και οι Άγιοι μας. Στο 1,5 μέτρο σώζεται το βαπτιστήριο, τα μνημεία όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι οι επίσκοποι. Ονομάστηκε Πολύστυλο λόγω των πολλών κιόνων. Οι βάσεις τους υπάρχουν ακόμη. Τα Άβδηρα δεν είναι μόνο γνωστά για τους προχριστιανικούς μεγάλους φιλοσόφους τους, αλλά και ως σημείο πολιτισμού και αναφοράς κατά τη βυζαντινή περίοδο. Στο Πολύστυλο συναντά κανείς το παρελθόν μαζί με το παρόν’.

Ακούστε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά