Τα 1α Σερδιβάνεια διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Μάνδρας

Η εβδομάδα προσφυγικού πολιτισμού στη Μάνδρα Ξάνθης, με την ονομασία 1α Σερδιβάνεια, ξεκινά σήμερα στις 21:00 με το παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, στην αυλή του πολιτιστικού συλλόγου Μάνδρας.

Ο Σύλλογος αξιοποιεί τον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Μάνδρας, το οποίο αποτελεί και την έδρα του, και προσφέρει μια μοναδική εβδομάδα γεμάτη παράδοση, ιστορία, πολιτισμό και διασκέδαση !

‘Το πανηγύρι, αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, θα γινόταν ούτως ή άλλως, αφού είναι ο προστάτης Άγιος της Μάνδρας. Σκεφθήκαμε όμως, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από  τον ξεριζωμό των προγόνων μας από το Σέρντιβαν της Βιθυνίας και 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, να το εμπλουτίσουμε και με άλλες εκδηλώσεις τιμώντας τους προγόνους μας και την ιστορία’, επισημαίνει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μάνδρας κ. Παναγιώτης Μπαρδάκης.

Έτσι γεννήθηκαν τα 1α Σερδιβάνεια  με στόχο να καθιερωθούν:’ ο χώρος της αυλής προσφέρεται, ώστε με ασφάλεια και την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, να εκκινήσουμε τη δράση μας, να αναδείξουμε την ιστορία και την παράδοση μας και να ψυχαγωγηθούμε μετά από το δύσκολο χειμώνα που περάσαμε όλοι’, υπογραμμίζει.

Σήμερα λοιπόν , στις 21:00, ένα μουσικό ταξίδι «από την Μικρά Ασία και την Πόλη, μέχρι τα νησιά του Αιγαίου και τις κορφές του Ζαγορίου»! Τραγούδι και φαγητό, αλλά χωρίς χορό αφού δεν επιτρέπεται.

Στις 20 Ιουλίου, στις 21:00, παράσταση Καραγκιόζη με το Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη.

Στις 21/7 μια μοναδική εκδήλωση που περιλαμβάνει περιήγηση στο φωτογραφικό αρχείο του χωριού, με την ιστορία του αποτυπωμένη σε φωτογραφίες, που χρονολογούνται από το 1904 έως και το 1980 :’σε συνεργασία με το Δήμο Αβδήρων καταφέραμε και ψηφιοποιήσαμε το αρχείο της Μάνδρας. Υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες, ηχογραφημένες, αλλά και ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό’, υπογραμμίζει ο κ. Μπαρδάκης.

Στις 22 και 23 Ιουλίου , στις 19:30, παραδοσιακά παιχνίδια και περιπετειώδεις αναζητήσεις με το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού για παιδιά.

Στις 24 Ιουλίου, λίγο μετά τον εσπερινό, στις 18:30,  ανοίγει η κειμηλιοθήκη του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία: ’όλα τα κειμήλια που έφεραν μαζί τους από το Σέρντιβαν οι πρόγονοι μας θα παρουσιαστούν στο κοινό’ , αποκαλύπτει ο πρόεδρος του συλλόγου.

Και για το κλείσιμο των 1ων Σερδιβάνειων, οι κάτοικοι της Μάνδρας επιφυλάσσουν μια… γαστρονομική έκπληξη στους επισκέπτες τους!  Το περίφημο Μανδρινό τσουρέκι, με την περίτεχνη κατασκευή του, αποκωδικοποιείται και αποκαλύπτονται τα μυστικά της συνταγής από το Σέρντιβαν και ο τρόπος παρασκευής!

Ακούστε τον κ. Π.Μπαρδάκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά