Σ.Πασόπουλος, ΤΕΤΤΤΙΞ: ‘Το Μουσείο των Φανταστικών Μουσικών Όντων’ είναι ένα λαϊκό μουσικό θέατρο για όλες τις ηλικίες

Ήταν 2017 όταν ο Μιχάλης Παρασκάκης κάλεσε φίλους και γνωστούς προτείνοντας τους να συμπράξουν και να ιδρύσουν ένα σύνολο σύγχρονης μουσικής, το οποίο θα βασιζόταν στην παραστατικότητα της μουσικής.

Η πρόταση του ήταν μια πρόκληση την οποία αποδέχθηκαν και έτσι ‘γεννήθηκαν’ οι ΤΕΤΤΤΙΞ –με τρία ταυ- , το τζιτζίκι δηλαδή…με τρία ταυ, που αποτελείται από 13 μέλη.

Με αφορμή τις δυο πρωτότυπες παραστάσεις, με το έργο των ΤΕΤΤΤΙΞ ‘Το Μουσείο των Φανταστικών Μουσικών Όντων’, που θα παρουσιαστούν στον αρχαιολογικό χώρο των  Αβδήρων στις 2  και 3 Αυγούστου , στις 21:00 το βράδυ, στο πλαίσιο της δράσης ‘Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός’ του υπουργείου Πολιτισμού στην οποία συμμετέχει η ΕΦ.Α Ξάνθης, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο Σταμάτης Πασόπουλος, ο έτερος- μαζί με τον Μιχάλη Παρασκάκη- συνθέτης των ΤΕΤΤΤΙΞ : ‘ ελπίζουμε να μη σας τρομάξουμε! ’, δηλώνει χαριτολογώντας για να προσθέσει ότι οι ΤΕΤΤΤΙΞ επιστράτευσαν όλο το χιούμορ, το κέφι, αλλά και τη δημιουργικότητα τους σε αυτή τους την μουσικοθεατρική παράσταση που θα δοθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων : ‘φοβερός χώρος, με έντονο το φυσικό στοιχείο και το αποτύπωμα του παρελθόντος’, υπογραμμίζει για το ‘σκηνικό’ της παράστασης.

Εμπνευσμένη από το ‘Βιβλίο των Φανταστικών όντων’ του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, - χωρίς όμως να μεταφέρουν το συγκεκριμένο έργο επί σκηνής- με το 95% των αλλόκοτων μυθικών πλασμάτων να προέρχονται από την ελληνική μυθολογία, οι ΤΕΤΤΤΙΞ, διαβεβαιώνει, θα παρουσιάσουν ένα:’ λαϊκό μουσικό θέαμα, απευθυνόμενο σε όλες τις ηλικίες, με τη διάδραση μεταξύ συντελεστών και κοινού να κυριαρχεί’.

Χρησιμοποιώντας όρους του…σύγχρονου πανδημικού λεξιλογίου, ο Σερραίος στην καταγωγή Σταμάτης Πασόπουλος, ξορκίζει με χιούμορ την αδράνεια που επέβαλε η υγειονομική κρίση :’ αυτήν την παράσταση την απολαμβάνεις…δια ζώσης!’

Οι ΤΕΤΤΤΙΞ, από το…όνομα τους μέχρι τις δημιουργίες που παρουσιάζουν στο κοινό, αποδεικνύουν ότι το πρωτότυπο, το καινοτόμο, το διαφορετικό που σέβεται την παράδοση, εξελίσσει την τέχνη και κατ’ επέκταση τον πολιτισμό με την ευρεία του έννοια.

Ο Σταμάτης Πασόπουλος ευχαρίστησε την ΕΦ.Α. Ξάνθης συνολικά,  και την αρχαιολόγο κ. Δέσποινα Σκουλαρίκη ιδιαιτέρως, για την αμέριστη βοήθεια που προσέφεραν ώστε να προετοιμαστούν με τον καλύτερο τρόπο οι παραστάσεις.

Όσοι/ες θέλετε να εμπλουτίσετε τις δυο αυτές Αυγουστιάτικες βραδιές με κάτι πρωτότυπο και δελεαστικό, βασισμένο στην ελληνική μυθολογία, να γνωρίσετε μέσω των ΤΕΤΤΤΙΞ το Γρύπα –σύμβολο των αρχαίων Αβδήρων-, τη Λερναία Ύδρα και όλα εκείνα τα παράξενα όντα που πρωτοσυναντήσατε στα μαθητικά σας χρόνια, δεν έχετε παρά να κρατήσετε θέση - η προκράτηση είναι υποχρεωτική -  στο σύνδεσμο:’ digitalculture.gov.gr, να πάρετε τη μάσκα προστασίας και τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα πριν την παράσταση, να βρίσκεστε στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

‘Το Μουσείο των Φανταστικών όντων ‘ είναι η πρώτη  μουσική θεατρική παράσταση των ΤΕΤΤΤΙΞ. Ήδη δουλεύουν για να παρουσιάσουν μέσα στο χειμώνα τις νέες τους δημιουργίες. 

Ακούστε τον κ. Σταμάτη Πασόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά