Μ.Φανουράκης: Υψηλή η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη στο Δήμο Ξάνθης, κοντά στο 67%, σταθερός τις τελευταίες εβδομάδες και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων-Δεν εφησυχάζουμε

Με ένα ποσοστό πληθυσμού περίπου 67% (66,83%) πλήρως εμβολιασμένο στο Δήμο Ξάνθης, ένα 73,43% να έχει ολοκληρώσει τη 1η δόση και να έχει κλείσει ραντεβού για τη δεύτερη και με το 72% να έχει ήδη κάνει την 1η δόση εμβολίου, η εμβολιαστική κάλυψη στο Δήμο Ξάνθης ξεπερνά, όχι μόνο το ποσοστό σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά και επικράτειας, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης.

Προσθέτει ότι το ενθαρρυντικό στοιχείο, πέρα από τα στατιστικά δεδομένα και τα ποσοστά εμβολιασμού στο Δήμο, είναι το γεγονός ότι συνεχίζουν να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα δημότες όλων των ηλικιών και υπογραμμίζει:’ όπως αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία, οι συνδημότες αντιμετωπίζουν με σύνεση, σοβαρότητα και ωριμότητα την πανδημία. Πιθανότατα οι μεγάλες περιπέτειες που περάσαμε με τον κορωνοϊό, οι απώλειες ανθρώπων μας, αλλά και οι νοσήσαντες από την έναρξη της πανδημίας, λειτούργησαν καταλυτικά στο να πάρει την απόφαση, η πλειονότητα του πληθυσμού, και να θωρακισθεί με το εμβόλιο. Παράλληλα συνέδραμε τα μέγιστα και η οργανωμένη, συστηματική ενημέρωση και η παροχή εξυπηρέτησης, από το σύνολο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπως και από το Δήμο Ξάνθης, αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης. Θυμίζω ότι εξ’ αρχής στο Δήμο μας δώσαμε τη δυνατότητα καθημερινών τεστ, συμμετείχαμε στο πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών, παρείχαμε βοήθεια ακόμη και για τη μεταφορά συνδημοτών, που δεν είχαν τη δυνατότητα, για διάφορους λόγους, να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα. Ο Δήμος Ξάνθης ήταν και θα είναι δίπλα στους δημότες του, παρέχοντας κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες, αλλά και ότι άλλο δύναται να προσφέρει προκειμένου να θωρακισθεί η τοπική κοινωνία’.

Υπάρχει, ενημερώνει, μια σταθερότητα και στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στο Δήμο Ξάνθης τις δυο προηγούμενες εβδομάδες:’ την περασμένη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα στο δήμο Ξάνθης ήταν 182, εκ των οποίων τα έξι χρειάστηκε να νοσηλευθούν. Την προ- προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο μας ήταν και πάλι 182, εκ των οποίων χρειάστηκε να νοσηλευθούν οκτώ άτομα’.

Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι δεν είναι αντίστοιχα ενθαρρυντικά τα δεδομένα για τον εμβολιασμό των πολιτών των υπολοίπων Δήμων του Νομού Ξάνθης. Και ο προβληματισμός έχει περισσότερο να κάνει με τις μετακινήσεις των πολιτών εντός του νομού.

Τις τελευταίες εβδομάδες και στο Δήμο Ξάνθης –όπως και σε όλη την επικράτεια-  παρατηρείται η πτώση του ηλικιακού μέσου όρου όσων νοσούν:’ νομίζω εξηγείται. Προφανώς οφείλεται στις καλοκαιρινές διακοπές των νέων μας και στην ανάγκη τους να απολαύσουν το καλοκαίρι. Χρειάζεται προσοχή’.

Ο αντιδήμαρχος ενημερώνει και για τους λόγους για τους οποίους πλέον τα δωρεάν rapid tests γίνονται μόνο στο isobox, έξω από το κέντρο υγείας Ξάνθης :’ εξ’ αρχής είχαμε πει ότι το κλειστό αθλητικό κέντρο ‘Φ.Αμοιρίδης’ θα αξιοποιηθεί ως σημείο διενέργειας των τεστ, μέχρι την έναρξη της δραστηριότητας των αθλητικών σωματείων που εξυπηρετεί. Έγινε η απαραίτητη απολύμανση και είναι έτοιμο να δεχθεί τους μικρούς μας αθλητές. Θα αξιοποιήσουμε και άλλον χώρο εφόσον χρειαστεί για τα τεστ. Θα ήθελα όμως να ενημερώσω τους συνδημότες ότι μπορούν όλοι, εμβολιασμένοι και μη, να προσέρχονται και να κάνουν δωρεάν τεστ, όμως οι μη εμβολιασμένοι δεν μπορούν να λαμβάνουν βεβαίωση αποτελέσματος. Βεβαίωση θα λαμβάνουν μόνο εφόσον μεταβούν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και πληρώσουν το τεστ. Αυτό είναι κάτι που αποφάσισε η κεντρική διοίκηση στο πλαίσιο της προτροπής των πολιτών να θωρακισθούν με τον εμβολιασμό. Να προσθέσω εδώ, ότι ο Δήμος Ξάνθης επιχείρησε να συνδράμει ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι μη εμβολιασμένοι συνδημότες, οι οποίοι πλέον για μια σειρά δραστηριότητες, αλλά και για την εργασία τους, πρέπει υποχρεωτικά να μεταβούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή φαρμακεία και να κάνουν το τεστ. Στόχος μας ήταν να μη δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού και ουρές. Αλλά, δυστυχώς, δεν δίδεται αυτή η δυνατότητα στους Δήμους από την κεντρική διοίκηση…’, επισημαίνει και με έμφαση καταλήγει: ‘εκείνο το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί , εμβολιασμένοι και μη, και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας’.

Ακούστε τον αντιδήμαρχο κ. Μ.Φανουράκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη : Οικονόμου Κυριακή

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου.

 

Κοινωνικά
Τοπικά