Νίκος Λυγερός: η ΑUKUS συνέχεια της παραδοσιακής συμμαχίας των χωρών που συμμετέχουν/Τι τόνισε για τη στάση του Ρ.Τ Ερντογάν στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ούτε ξαφνιάζει, ούτε αιφνιδιάζει, ούτε αλλάζει δεδομένα στη στρατηγική γεωπολιτική η σύναψη της συμφωνίας AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, επισημαίνει ο στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος απαριθμεί τις συμφωνίες που σε βάθος δεκαετιών έχουν συνάψει οι συγκεκριμένες χώρες, εξηγώντας παράλληλα και τους λόγους που κάθε φορά επαναπροσδιόριζαν τις σχέσεις μεταξύ τους.

Αιτιολόγησε τη στάση της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, δεδομένης της συμφωνίας μεταξύ της χώρας με την Αυστραλία για προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων- μια συμφωνία που στη Γαλλία είχε χαρακτηρισθεί ’συμφωνία του αιώνα’- η οποία κατέρρευσε μετά την AUKUS και ήδη δρομολογείται ο τρόπος αποζημίωσης.

Ο Νίκος Λυγερός, με αφορμή και τις τελευταίες ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο οποίος άνοιξε και πάλι την βεντάλια των τουρκικών αιτιάσεων με βαρύγδουπες δηλώσεις - για τις σχέσεις με την Ελλάδα, το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη Ν.Α Μεσόγειο- εκτίμησε  ότι το κόστος, για μια ακόμη φορά, θα το επωμιστεί η Τουρκία, η οποία επιμένει να κινείται κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο και -στην περίπτωση του Κυπριακού- κόντρα στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ακούστε τον κ. Ν.Λυγερό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά