Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος διηγείται ιστορίες και θρύλους από τη περίφημη οδό ‘Φωκίωνος Νέγρη’/Στις 19:00 στην ‘Κονσέρβα’ παρουσιάζεται το νέο του βιβλίο

Σε εκείνο το στέκι ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, από τη δεκαετία του ’60 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, που ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς, φιλοξένησε ηθοποιούς και θέριεψε έρωτες διάσημων, έδωσε βήμα σε τραγουδιστές και συγκροτήματα της εποχής που ‘στέριωσαν’ στο μουσικό στερέωμα της χώρας και όχι μόνο, και που σήμερα είναι σταυροδρόμι όπου συναντώνται ντόπιοι και μετανάστες και αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα, την περίφημη οδό ‘Φωκίωνος Νέγρη’ , στην Κυψέλη της Αθήνας, επέλεξε ως φυσικό σκηνικό για να διηγηθεί τις ιστορίες και τους θρύλους που τη συνοδεύουν μέχρι και σήμερα ο Στέφανος Τσιτσόπουλος, στο νέο του βιβλίο ‘Τα Χλωμά Σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη’.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘Οξύ’, θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει όμως σήμερα στην πόλη του, την Ξάνθη, στον εξωτερικό χώρο του καφέ-μπαρ ‘Κονσέρβα’, στις 19:00, με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη μη εξάπλωση της πανδημίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ελένη Διαφωνίδου, εκδότρια της εφημερίδας ‘ΕΜΠΡΟΣ’ , ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου, διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ξάνθη-Θεσσαλονίκη-Αθήνα και αντίστροφα, είναι εδώ και 30 περίπου χρόνια, η χιλιομετρική διαδρομή που ακολουθεί ο Στέφανος. ‘Συνοδηγοί’  του η… δημοσιογραφία και τα τελευταία χρόνια, τα βιβλία. Τα δικά του βιβλία.

Νωρίς σήμερα το πρωί επέστρεψε στα ‘παλιά λημέρια’. Στην ‘Όμορφη Πόλη’, το δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης, έναν από τους πρώτους σταθμούς του στο πεδίο της δημοσιογραφίας και των μουσικών παραγωγών.

Σχολίασε την επικαιρότητα και κυρίως τις μεγάλες ανατροπές που επέφερε η πανδημία,  και μίλησε για τα ‘Χλωμά Σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη’, που ‘γεννήθηκαν’ από την ώσμωση του με τους φίλους του, που επιμένουν να μην εγκαταλείπουν τη συγκεκριμένη οδό, ούτε την Κυψέλη, και χωρίς να νοσταλγούν τη χαμένη της αίγλη, αντιστέκονται στη λήθη και επικαιροποιούν την ταυτότητα που απέκτησε η περιοχή πάνω στα νέα της χαρακτηριστικά.

Ακούστε τον Στέφανο Τσιτσόπουλο.

Δεν ήταν μόνο οι ιστορίες και οι θρύλοι που άκουσε για τη ‘Φωκίωνος Νέγρη’, τον ‘πιο…νουάρ και ροκ’ν’ρολ πεζόδρομο της Αθήνας’, όπως τον χαρακτηρίζει. Ήταν εκείνη η περίεργη ομοιότητα, σε κάποια σημεία της Κυψέλης, με τη δική μας Παλιά Πόλη…Ήταν οι ονοματοδοσίες των οδών στις γειτονιές της Κυψέλης με όλα τα νησιά του Αιγαίου και των Κυκλάδων! Ήταν τα σιντριβάνια με το λιγοστό πια νερό… Ήταν, κυρίως,  οι άνθρωποι που συνάντησε και τον ‘ξενάγησαν’ στα σιντριβάνια, στις γειτονιές, στη ζωή που συνεχίζεται. Και να μια… Ίλυα Λιβυκού να περιμένει, ώρες ατέλειωτες, έναν… Βασίλη Λογοθετίδη ,  ένας… Ζάχος Χατζηφωτίου και ένας  … Κώστας Καζάκος να συναντούν μια … Τζένη Καρέζη, ένας… Κώστας Τουρνάς με κάποιους POLL  να κάνουν τα πρώτα τους μουσικά βήματα σε μια μουσική σκηνή και από κοντά ένας …Ντέμης Ρούσος να αναζητά το δικό του μουσικό στέκι…Ο συγγραφέας Χρήστος Χειμωνίδης να ‘βλέπει’ τους νέους του ήρωες να ξεπροβάλλουν στο όλο σκηνικό, ο…Άστον Κούτσερ να γνωρίζει την Ελλάδα σε ένα ενοικιαζόμενο Airbnb της Κυψέλης,  ο Στέφανος… να ‘τα λέει’ , κάπου εκεί κοντά στα χλωμά σιντριβάνια, με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, και οι μετανάστες να χρωματίζουν με τις δικές τους έγνοιες την οδό και τη συνοικία.

‘Είναι ένα μυθιστόρημα που εμπεριέχει και πραγματικούς ήρωες’, θα πει ο Στέφανος, ο οποίος κάλεσε τους φίλους και τις φίλες του στη σημερινή παρουσίαση, και αποκάλυψε ότι δουλεύει ήδη το νέο του συγγραφικό πόνημα, ένα βιβλίο για τα παιδικά χρόνια του Μάνου Χατζηδάκι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά