Ίρις Κρητικού: Πυρκαγιά λέξεων, μηνυμάτων και νοημάτων ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν ...

Την ιστορικό τέχνης κα. Ίριδα Κρητικού φιλοξένησε η ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης "Τα Νέα της Πόλης" με την ευκαιρία της συλλογική εικαστικής «ανάγνωσης» του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, καθώς είναι η επιμελήτρια της έκθεσης που θα εγκαινιάσει  ο Υφυπουργός Παιδείας, καθηγητής κύριος Άγγελος Συρίγος.

Η κα Κρητικού, γνωστή για τις δεκάδες εκθέσεις που έχει επιμεληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, βάζει την υπογραφή της σε μια ιδέα που θα μας κάνει να δούμε το αριστούργημα του Διονυσίου Σολωμού από μια άλλη οπτική γωνία.

Πυρκαγιά λέξεων, μηνυμάτων και νοημάτων είναι  ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν ..., σημειώνει, σε μια αποστροφή του λόγου της η κα Κρητικού, τονίζοντας ότι δεκάδες φορές ανατρέχει στους στίχους του, όπου συνεχώς ανακαλύπτει "νέα" νοήματα μέσα στην αριστουργηματική σύνθεση της ελληνικής γλώσσας που ο Διονύσιος Σολωμός αξιοποιεί στο έπακρο εκφράζοντας τη δυναμική πορεία της ζωής του Έθνους.

Το εγχείρημα αυτό στέλνει  το μήνυμα της συλλογικής εργασίας, της επικοινωνίας και του «μαζί», σε καιρούς αναταραχής, κοινωνικών στερήσεων και προσωπικής ερημίας. Τα πρωτότυπα έργα αυτής της ανάγνωσης έχουν υλοποιηθεί με διαφορετικές τεχνικές και υλικά, όλα όμως διατηρούν τη διάσταση του ορθού Α4, προκειμένου ο θεατής να μπορεί τόσο στην έκδοση και την ψηφιακή πλατφόρμα της έκθεσης όσο και από κοντά να τα περιτρέξει με τον τρόπο των ανοιχτών σελίδων ενός βιβλίου.

 

Η κα Κρητικού θα βρίσκεται στην Ξάνθη από αύριο Πέμπτη, μαζί με αρκετούς από τους καλλιτέχνες της έκθεσης που εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν την ακριτική Ξάνθη.

Ακούστε την κα Ίριδα Κρητικού.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά