Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Τα ανησυχητικά δεδομένα του νέου κύματος της πανδημίας, τα νέα μέτρα, αλλά και η αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων και η υποβάθμιση του Κ.Υ. Αβδήρων, ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα της επικαιρότητας που πυροδότησαν, στη σημερινή εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου , τις παρεμβάσεις δυο συμπολιτών μας : του Λάμπη Καϊτετζίδη και της Ελένης Χατζηγεωργίου.
Ο Λ. Καϊτετζίδης
Ο Λάμπης Καϊτετζίδης εστίασε στην υπευθυνότητα του κάθε πολίτη, η οποία από ότι φαίνεται ενεργοποιήθηκε μόνο στην έναρξη της πανδημίας: ‘ είναι θέμα ατομικής ευθύνης όσων επιλέγουν να μην εμβολιαστούν να αναγνωρίζουν τις συνέπειες της επιλογής τους τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γύρω τους, αλλά και για τους εμβολιασμένους να μην συγχέουν την έννοια της ελευθερίας με την μη τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας. Προσωπικά εμβολιάστηκα, αλλά ταυτόχρονα τηρώ σχολαστικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας: μάσκα, αποστάσεις, απολύμανση και τεστ. Και επειδή συνέβη να…συναντηθώ με τον κορωνοϊό,-βρέθηκα δηλαδή κοντά σε άτομο που νόσησε δυο ημέρες μετά- διαπίστωσα ότι η μάσκα είναι σωτήρια. Από την άλλη θέλω να απευθυνθώ προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες και απλά να τους ρωτήσω για ποιο λόγο δεν εμβολιάζονται και ρισκάρουν τη ζωή τους και τη ζωή των συγγενών και φίλων τους. Πλέον έχουν γίνει εκατομμύρια εμβόλια σε όλο τον πλανήτη. Όχι μόνο η ελληνική αλλά η παγκόσμια ιατρική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο ελαχιστοποιεί ενδεχόμενα σοβαρής νόσησης και θανάτων. Τι περιμένουν; Το λέω φιλικά προς όλους, το ίδιο λέω και σε φίλους μου που δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, ρισκάρουν τη ζωή τους’.
Χρόνια επαγγελματίας ο ίδιος και με σύζυγο επαγγελματία τώρα, στάθηκε και στην πρακτική πλευρά της υλοποίησης των μέτρων που θα ισχύσουν από το Σάββατο:’ δύσκολα ένας αυτοαπασχολούμενος θα μπορέσει και να εξυπηρετεί πελάτες και να τους ελέγχει. Τα περισσότερα μαγαζιά στην Ξάνθη είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους ή με έναν- δυο. Και τους χρειάζονται όλους τους πελάτες πλέον. Από την άλλη δεν ξέρεις πια πως θα αντιδράσει κάποιος ανεμβολίαστος πελάτης που θα επιμένει να μπει στο μαγαζί. Είναι απαραίτητα τα αντισταθμιστικά μέτρα και είμαι βέβαιος ότι τελικά θα δοθούν διευκολύνσεις. Είναι και ο αθέμιτος ανταγωνισμός στη μέση. Σήμερα τα σουπερ –μάρκετ πωλούν από τρόφιμα μέχρι είδη ένδυσης- υπόδησης, λευκά είδη και κατσαρολικά. Δεν μπορείς να ανοίγεις διάπλατα αυτές τις πόρτες και να κλείνεις τα μαγαζιά’.
Όσο για τα τεστ που καλούνται να κάνουν οι εργαζόμενοι με δική τους επιβάρυνση εκτιμά ότι θα γυρίσει μπούμεραγκ η απόφαση, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα:’ είμαι σίγουρος ότι ένας μεγάλος αριθμός θα παραιτηθεί και θα βγει στο ταμείο ανεργίας. Όταν ο μισθός είναι περίπου 400 ευρώ και θα φεύγει όλος στα τεστ, θα βγεις ταμείο ανεργίας, θα παίρνεις τα ίδια και χωρίς να τα σπαταλάς σε τεστ και δεν θα κάνεις και το εμβόλιο αν είσαι αρνητής! Θα δώσουν δηλαδή παράταση στον εαυτό τους περιμένοντας να δουν τι θα γίνει μέχρι τη νέα χρόνια. Εννοείται ότι δεν θα φύγει ο μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, αλλά ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, και ιδιαίτερα οι νέοι, θα παραιτηθούν’.
Με κατηγορηματικό τρόπο τόνισε ότι η υποβάθμιση του Κ.Υ.Αβδήρων και το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων είναι μια λάθος απόφαση που θα πρέπει η ίδια η κοινωνία να την ανατρέψει: ‘ το πιο ζωντανό κύτταρο της τοπικής μας κοινωνίας είναι οι σύλλογοι. Να αναλάβουν δράση μαζί με τις αρχές του τόπου και να διεκδικήσουν το αυτονόητο, τη στήριξη του Νοσοκομείου και όλων των δομών υγείας . Το θέμα μας αφορά όλους. Είναι λυπηρό πως μέσα σε λίγα χρόνια ένα από τα καλύτερα Νοσοκομεία της περιοχής, έφτασε σε αυτό το σημείο ’.
Ακούστε τον Λ.Καϊτετζίδη και την Ε.Χατζηγεωργίου.
Η Ε.Χατζηγεωργίου
Στη συζήτηση παρενέβη η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, η οποία εστίασε στην υποβάθμιση του Κ.Υ. Αβδήρων, τονίζοντας ότι ήδη ο σύλλογος Κυπρίων εξέφρασε την έμπρακτη συμπαράσταση στην κινητοποίηση του λαού και της δημοτικής αρχής Αβδήρων:’ Το βέβαιο είναι ότι με αυτές τις αποφάσεις θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το Νοσοκομείο και ταυτόχρονα θα χάνεται πολύτιμος χρόνος για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους συμπολίτες στα Άβδηρα, όπως και σε όσους διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή. Είναι αδιανόητο σε καιρό πανδημίας να κλείνεις την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δηλαδή μετά τις τρεις το μεσημέρι δεν αρρωσταίνουν άνθρωποι;’.
Η κ. Χατζηγεωργίου κάλεσε τα μέλη του συλλόγου να παραστούν στη συμβολική κατάληψη που έγινε σήμερα, στο πλαίσιο των αντιδράσεων για την υποβάθμιση του Κ.Υ.Αβδήρων, στην είσοδο του Νοσοκομείου Ξάνθης, καλώντας παράλληλα και όλους τους συμπολίτες να συστρατευθούν και να διεκδικήσουν ενίσχυση του Νοσοκομείου και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας:’ είναι βαθιά κοινωνικό θέμα. Μας αφορά όλους και όλες. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι’, υπογράμμισε.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου