Οι εξαιρετικές πατάτες του Λειβαδίτη στο τραπέζι μας. Ο Διαμαντής Σερεφιάς στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

Οι πατατοπαραγωγοί της ορεινής Ξάνθης βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ενημερωτικής Εκπομπής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.

Στα "Νέα της Πόλης" φιλοξενήθηκε ο κ. Διαμαντής Σερεφιάς με την ιδιότητα του αγρότη, πατατοπαραγωγού και είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε αρκετά και ενδιαφέροντα για τις ντόπιες πατάτες που παράγονται στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

Ο κ. Σερεφιάς αναφέρθηκε στον Αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή που μετά το 1964 ανασύστασε ουσιαστικά τον Λειβαδίτη και την ορεινή περιοχή με τη δυνατότητα παραγωγής καπνού και πατάτας.

Οι μεγάλες παταταποθήκες στον Λειβαδίτη όμως τη δεκαετία του 1980 έμειναν άδειες καθώς σταμάτησε τμηματικά η καλλιέργεια.

Το 2010-2011 όμως 5 άνθρωποι των ορεινών περιοχών,  που είχαν μνήμες από τις οικογένειές τους και την παραγωγή πατάτας και έπαιζαν στα χωράφια του Λειβαδίτη, επαναδραστηριοποιήθηκαν και από τότε και για μια δεκαετία, μέχρι και σήμερα φυτεύουν, καλλιεργούν και διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας πατάτες που εγγυόνται τα εδάφη της ορεινής μας περιοχής.

Σε υψόμετρο 1.350 μέτρων τα χωράφια πατάτας στον Λειβαδίτη καλλιεργούνται με αγάπη και μεράκι από τους ανθρώπους που είναι ερωτευμένοι με τον τόπο τους, με τα ορεινά της Σταυρούπολης και διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, χωρίς μεσάζοντες, σε καταστήματα και ταβέρνες, ενώ επίσης διαθέτουν και στην Ξάνθη την πατάτα τους, στο παζάρι της Ξάνθης.

Ο κ. Σερεφιάς αναφέρθηκε σε ένα γεγονός που προβληματίζει τη μετακίνησή τους στα χωράφια τους και αφορά στον χωματόδρομο, μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από τις "Καλύβες των Σαρακατσάνων" έως τα πατατοχώραφα. 

Οι παραγωγοί ζητούν από τον Δήμο Ξάνθης να κρατά σε καλό επίπεδο τον δρόμο αυτό και να στρωθεί με υλικά που να εγγυόνται την διατήρησή του σε βιώσιμο επίπεδο καθώς λόγω των κλίσεων που υπάρχουν σε αρκετά σημεία συσσωρεύεται νερό και δημιουργείται ένα λασπώδες υπόστρωμα που δυσκολεύει την κίνηση των παραγωγών. 

"Εμείς και με ιδιωτικά, δικά μας μέσα φροντίζουμε τον δρόμο", σημειώνει ο κ. Σερεφιάς και ζητά εκ μέρους των παραγωγών και ο Δήμος Ξάνθης να διευκολύνει την πρόσβασή τους στα χωράφια τους ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία.

Η αγάπη του Διαμαντή Σερεφιά και όλων των παραγωγών για τον τόπο είναι εμφανής από τις δράσεις τους και την όλη λειτουργία τους. 

Είμαστε σίγουροι οτι η τοπική μας κοινωνία στηρίζει αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσει να την στηρίζει ακόμη περισσότερο με το να επιλέγει να βάζει στο τραπέζι της την εξαιρετικής ποιότητας πατάτα του Λειβαδίτη που διατίθεται σε ανταγωνιστικές τιμές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Σταυρούπολη