Ξάνθη: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ -21

Με την παρουσία του Διοικητή της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγου Πέτρου Δεμέστιχα,  του Διοικητή του Δ’ΣΣ, Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη,  του Διοικητή της  1ης Ταξιαρχίας &  1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ Συνταχματάρχη Bryan McCarthy   και του Ταξίαρχου Jed J Schaertl  – Διοικητή των τμημάτων κινητοποίησης και εφεδρείας US AR EUR-AF πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική άσκηση ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ -21.

Άπό  τις 6 Νοεμβρίου έως 16 Νοεμβρίου 2021στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] Ελλάδας και ΗΠΑ και του πλέγματος των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων  Πετροχωρίου Ξάνθης Τακτική Άσκηση, επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων, διπλής ενεργείας, με χρήση Συστημάτων Εξομοιώσεως Τακτικής Εμπλοκής   με την ονομασία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-21».

Συμμετείχαν τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ- ΕΦΕΣΟΣ» και αμερικανικών δυνάμεων του 1st Battalion/16th Infantry Regiment/1st Infantry Division, ενώ με το καθεστώς Παρατηρητή συμμετείχαν δύο παρατηρητές από την Αίγυπτο, ένας από την Ιορδανία και ένας από την Κύπρο.

Μετά την ολοκλήρωση της κοινής άσκησης ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας τόνισε μεταξύ άλλων πως  «…Σήμερα παρακολουθήσαμε μία εξαιρετική άσκηση, ιδιαίτερα απαιτητική όπου συμμετείχαν οι ελληνικές και οι αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις. Συμμετείχαν επίσης  και δυνάμεις τεθωρακισμένων πεζικού, πυροβολικού, αεροπορίας στρατού, μηχανικού και τμημάτων ΔΜ. Ήταν μία πολύπλοκη άσκηση που απαιτούσε ιδιαίτερο συγχρονισμό…».       

Όπως επεσήμανε ο Διοικητής  της 1ης Στρατιάς,  Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας,  «…τα τμήματα συζεύχθηκαν πριν από 10 ημέρες και εντός μικρού χρονικού διαστήματος κατόρθωσαν να παρουσιάσουν αυτό που είδαμε σήμερα. Δεν μιλούμε για διαλειτουργικότητα αλλά για ενσωμάτωση. Ενήργησαν ενιαία και κατόρθωσαν να παρουσιάσουν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα..»

Οι Αμερικανοί αξιωματικοί Συνταγματάρχης Bryan McCarthy  Διοικητής της  1ης Ταξιαρχίας &  1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ και ο Ταξίαρχος Jed J Schaertl  – Διοικητής των τμημάτων κινητοποίησης και εφεδρείας US AR EUR-AF,  μετά την ολοκλήρωση της άσκησης  υπογράμμισαν τη σημασία του υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της  Ελλάδας και των ΗΠΑ  που κατακτήθηκε μέσα από την ιδιαίτερη σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των αξιωματικών και στρατιωτών κατά το διάστημα υλοποίησης των κοινών επιχειρήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τοπικά