Τα εμβόλια, η υποχρεωτικότητα και οι κυρώσεις, η διαχείριση της πανδημίας, και οι απόψεις δυο συμπολιτών

Δεδομένο το  ότι απαιτούνται δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεδομένο και το γεγονός ότι , προς το παρόν , η ανθρωπότητα διαθέτει πολύ συγκεκριμένα ‘όπλα’ για να αντιπαρατεθεί απέναντι στις επιθετικές παραλλαγές του κορωνοϊού : μέτρα προστασίας, εμβόλια και ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Εκείνο όμως που πραγματικά – και κυρίως σε περιόδους κρίσης, όπως η υγειονομική που έχει πολλαπλές επιπτώσεις- οφείλει να διασφαλίσει η πολιτεία, κάθε φορά που εκτιμά ότι επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα, είναι η κοινωνική συνοχή και  η αποτροπή διχαστικών συμπεριφορών από τους πολίτες.

Τα νέα μέτρα καθώς και οι χειρισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το σίγουρο είναι ότι αξιολογούνται από το σύνολο των πολιτών: εμβολιασμένων και μη.

Πιθανότατα, όμως, τα επιχειρήματα τα οποία επιστρατεύονται κάθε φορά για την αιτιολόγηση των μέτρων, δεν τυγχάνουν της ίδιας αποδοχής από τους πολίτες.

Δυο συμπολίτες μας , η δημοσιογράφος Νάντια Νάκου και ο Λάμπης Καϊτετζίδης, στη σημερινή εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, τοποθετήθηκαν για τη μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας.

Η Νάντια Νάκου διαπίστωσε ότι υπάρχουν αντιφάσεις που δημιουργούν σύγχυση και με σειρά ερωτημάτων που έθεσε, προκειμένου να αναδείξει τις αντιφάσεις τις οποίες επικαλέστηκε, κατέληξε –με αφορμή τα νέα μέτρα για τους άνω των 60 ετών- στο ερώτημα: τελικά ποιος φέρνει τον ιό στο σπίτι; Τα παιδιά, όπως διατείνονταν προ ολίγων εβδομάδων, ή οι ηλικιωμένοι; Ποιος κινδυνεύει από ποιόν; Εξέφρασε επίσης την απορία της αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκη, σχετικά με την πανδημία και τους μετανάστες, αλλά αναρωτήθηκε  και με ποιο τρόπο εμβολιάζονται οι μετανάστες που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ. Τέλος, εξέφρασε την αντίθεση της, ως μητέρα, για την επέκταση των εμβολιασμών σε μικρά παιδιά από τη στιγμή που η κοινή επιστημονική άποψη είναι ότι τα παιδιά περνούν τη νόσο , στην πλειοψηφία τους, με ήπια συμπτώματα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Λάμπης Καϊτετζίδης , εκτίμησε ότι η λήψη μέτρων, όπως τα πρόσφατα, είναι απαραίτητα προκειμένου να πειστούν κάποιοι ότι οφείλουν να εμβολιαστούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ διαφώνησε και με την εκτίμηση του συνταγματολόγου κ. Χρυσόγονου για τα νέα μέτρα…

Ακούστε τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά