Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ, Κ. Χρυσόγονος: Προβληματικά τα νέα μέτρα για τους άνω των 60 ετών

Σε δυο σημεία εστίασε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ κ. Κώστας Χρυσόγονος, σχετικά με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, και το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ που τα συνοδεύουν, στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών.

Είναι προβληματικά, εξήγησε,  από δυο πλευρές. Καταρχήν- όπως είπε- σε ότι αφορά τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μικρό εισόδημα, π.χ. στους χαμηλοσυνταξιούχους που εντάσσονται στην ηλικιακή αυτή ομάδα, και στους έχοντες υψηλό μηνιαίο εισόδημα ή υψηλές συντάξεις. Για κάποιους εξ αυτών,  της ίδιας ηλικιακής ομάδας, το πρόστιμο θα είναι διαχειρίσιμο αλλά για κάποιους δυσβάσταχτο ακόμη και για την επιβίωση τους αν δεν εμβολιαστούν.

Το δεύτερο σημείο  έχει αν κάνει, τόνισε,  με το ότι ο καθένας διαθέτει όπως επιθυμεί το σώμα του. Μπορεί να  δίνεται η δυνατότητα στην πολιτεία να  επιβάλλει περιορισμούς για θέματα δημόσιας υγείας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι το ίδιο με την περίπτωση των υγειονομικών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς. Κάποιοι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα θα έχουν πιθανότατα ήδη περιορίσει, λόγω ηλικίας, τις μετακινήσεις τους, τη στιγμή που ήδη ανεμβολίαστοι πολίτες κινούνται καθημερινά με δυο τεστ την εβδομάδα  σε χώρους  όπου μετακινούνται και οι  εμβολιασμένοι πολίτες.

‘Δεν μπορείς να επιστρατεύεις λογική αγέλης όταν δεν ισχύει ,εκ των πραγμάτων, το ίδιο για όλους’ σημείωσε.

Αναφορικά με το γεγονός ότι ήδη κάποιοι συμπολίτες άνω των 60 που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, γνωστοποιούν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, επεσήμανε ότι είναι δικαίωμα τους, θύμισε όμως και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.

Ακούστε τον κ. Κ.Χρυσόγονο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά