Δημότες της Ξάνθης αιτούνται την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση εκτάκτου ανάγκης.

Τη Δευτέρα 27/12/2021, στο Δημαρχείο Ξάνθης επιδόθηκε ανοικτή επιστολή εκ μέρους 118 Ξανθιωτών. Μέσω αυτής, οι υπογράφοντες δημότες θέτουν υπ’ όψιν της Δημοτικής Αρχής προβληματισμούς και ερωτήματα που αφορούν στη διαχείριση της δημόσιας υγείας αλλά και των δικαιωμάτων των πολιτών για ίση μεταχείριση. Καταδεικνύουν πως με ευθύνη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν προκύψει δύο κατηγορίες πολιτών, οι οποίες ενώ μετέχουν εξίσου σε δημοτικά τέλη και φόρους ωστόσο δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Αυτή η στάση διαχωρισμού πλήττει τόσο τη δημοκρατικότητα όσο και την κοινωνική συνοχή του Δήμου μας. Συγχρόνως πλήττει την επιβίωση της τοπικής μας κοινωνίας, αφού ο ένας χρειάζεται τον άλλο ακόμα περισσότερο μέσα σε συνθήκες κρίσης.

Καλείται λοιπόν η Δημοτική Αρχή να ανταποκριθεί άμεσα και να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση εκτάκτου ανάγκης παρουσία των Δημοτών, ώστε όλες οι επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες - με διαφάνεια και ισοτιμία - να θέσουν τα προβλήματά τους και όλοι μαζί να αναζητήσουμε τις λύσεις. Όπως αρμόζει σε έναν ευνομούμενο δημοκρατικό Δήμο.

Η ανοικτή συνεδρίαση με συμμετοχή του συνόλου των δημοτών προβλέπεται άλλωστε από τον Κανονισμό Δήμων και Κοινοτήτων να διενεργείται σε τακτική βάση - τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο – καθώς και σε έκτακτες περιστάσεις, όταν το αίτημα υποστηρίζεται από 25 τουλάχιστον υπογραφές δημοτών. Μάλιστα, στην παρούσα φάση επιβάλλεται να διενεργηθεί αυτή η βασική δημοκρατική διαδικασία, καθώς όταν αναδείχθηκε η τρέχουσα Δημοτική Αρχή δεν είχαν ακόμα εκδηλωθεί τα κρίσιμα προβλήματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί τώρα. Και εδώ δεν αρκούν οι απόψεις και οι ενέργειες των εκπροσώπων, αλλά απαιτείται και η συνδρομή των ιδίων των εκπροσωπούμενων δημοτών. Αναμένουμε, λοιπόν, την ανταπόκριση όλων και κοντά στις θερμές ευχές μας για το νέο έτος προσθέτουμε και αυτή για κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Τοπικά