Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης : Οι Ιερές Ακολουθίες για την εορτή των Θεοφανείων θα τελεσθούν κανονικά- Εξηγεί γιατί δεν θα γίνει αγιασμός οικιών

Κανονικά θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες, παραμονή και ανήμερα των Φώτων, σε όλους του Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, όπως επίσης και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Κόσυνθο και στο λιμάνι του Πόρτο –Λάγος ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων , ενημερώνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων :’αύριο το πρωί, παραμονή , θα τελεσθούν η Ακολουθία των Ωρών, ο Εσπερινός, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο αγιασμός. Ο εσπερινός δεν θα γίνει το απόγευμα αλλά το πρωί. Ανήμερα της Εορτής, θα τελεσθούν ο Όρθρος και η  Θεία Λειτουργία του Αγίου Χρυσοστόμου. Στις 10:00 θα ξεκινήσει η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Στις 11:00 θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό Κόσυνθο και στις 13:00 στο Πόρτο Λάγος. Οι πιστοί μπορούν να προσέλθουν τηρώντας  όσα ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με τις μάσκες και με αποστάσεις . Οι χώροι είναι υπαίθριοι και μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα.

Χθες, μετά από μια σύσκεψη με τους Αρχιερατικούς επιτρόπους, αποφασίσαμε να μην πραγματοποιηθεί φέτος ο αγιασμός οικιών και καταστημάτων, λόγω της εξάπλωσης της όμικρον. Δεδομένου ότι κάποιοι νοσούν χωρίς συμπτώματα , άλλοι συμπολίτες βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους και δεν μπορούν να ανοίξουν την πόρτα τους, για την προστασία του λαού μας, αποφασίσαμε αύριο, παραμονή, και μεθαύριο, ανήμερα της Εορτής να υπάρχουν στους Ιερούς Ναούς φιαλίδια με αγιασμό ώστε όσοι επιθυμούν να λάβουν τον αγιασμό, να πιούν και να αγιάσουν τα σπίτια τους. Ο Μεγάλος Αγιασμός, ανήμερα, θα προσφέρεται στους πιστούς σε όλους τους Ιερούς Ναούς’.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι μια ειρηνική χρονιά, χωρίς ασθένειες , με υγεία και  απαλλαγμένη από την πανδημία : «η εορτή των Θεοφανείων είναι κορυφαία Εορτή της Ορθοδοξίας. Στις Ακολουθίες αναφέρονται και τα εξής ‘…ελευθέρα όλη η κτίσις λογίζεται’. Ας καθαρίσει, λοιπόν, όλη η κτίση από τον ιό , ώστε ελεύθεροι και οι άνθρωποι να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Τα Θεοφάνεια τα αποκαλούμε και Φώτα . Ας φωτισθούμε όλοι για να κάνουμε την ορθότερη επιλογή και  να διαφυλάξουμε  τη δική μας ζωή και των γύρω μας».

Ακούστε τον Σεβασμιώτατο.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Στο περιθώριο της ενημέρωσης για τον τρόπο με τον οποίο φέτος θα εορτασθεί η εορτή των Θεοφανείων, ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε και για τις επετειακές εκδηλώσεις που ενόψει της συμπλήρωσης φέτος 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, θα διοργανώσει εντός του 2022 η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης.

Η Εκκλησία της Ελλάδας έχει καταρτίσει πρόγραμμα για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και το Δ’Σ.Σ θα διοργανώσει επετειακή εκδήλωση μέσα στο Μάϊο, όπως και το Σεπτέμβριο, σε συνεργασία  με το σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης, με ομιλία του υφυπουργού Παιδείας, καθηγητή κ. Άγγελου Συρίγου. (Οι μήνες που επιλέχθηκαν είναι σταθμοί της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου). 

Όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος: ‘ ας διδαχθούμε από την καταστροφή αυτή για να διαφυλάξουμε την ενότητα του λαού μας’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά