Φ.Ε.Ξ.: Αφιέρωμα στον Μπίλι Γουάιλντερ τις Τρίτες 11-18-25 Φεβρουαρίου 2021

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ  πραγματοποιεί ένα  μικρό αφιέρωμα  τον Ιανουάριο του 2022  στο έργο του  χαρισματικού καλλιτέχνη Μπίλι Γουάιλντερ, με οδηγό μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές και αγαπημένες δημιουργίες του. 

 

 Πρόγραμμα:

 

Τρίτη 11 Ιανουαρίου: "Η Λεωφόρος της Δύσεως" 1949

 

Τρίτη 18 Ιανουαρίου: "Μερικοί το Προτιμούν Καυτό" 1959

 

Τρίτη 25 Ιανουαρίου: "Η Γκαρσονιέρα" 1960

 

Έναρξη προβολής στις 21:00

 

O Αυστροαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, καλλιτέχνης, και δημοσιογράφος, Μπίλι Γουάιλντερ υπήρξε ένας σημαντικός και ιδιαίτερος δημιουργός, που άφησε το δικό του στίγμα στον χώρο της Έβδομης Τέχνης και μια αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη ταινιών.

Έχοντας σκηνοθετήσει απολαυστικές κωμωδίες όπως το Μερικοί το Προτιμούν Καυτό (1959),  με τους Τόνι Κέρτις, Τζακ Λέμον, Μέριλιν Μονρόε ή την Γκαρσονιέρα (1960), επίσης με τον Τζακ Λέμον και με πρωταγωνίστρια την Σίρλεϊ ΜακΛέιν, αλλά και με κριτική ματιά απέναντι στο κατεστημένο, όπως Το Τελευταίο Ατού (1951) με τον Κερκ Ντάγκλας, όπου στηλιτεύει τα κακώς κείμενα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και το θρυλικό φιλμ Η Λεωφόρος της Δύσεως (1950), ουσιαστικά ασκεί κριτική στο ίδιο το Χόλυγγουντ και τον ψεύτικο κόσμο του, ο Μπίλι Γουάιλντερ αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο τόσο στον Αμερικάνικο, όσο και στον παγκόσμιο Κινηματογράφο.

Η καριέρα του διήρκεσε περισσότερο από πενήντα χρόνια και θεωρείται δικαίως ως ένας από τους πιο ιδιοφυείς σκηνοθέτες της χρυσής εποχής του Χόλλυγουντ.

Το 1986 τιμήθηκε για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Έφυγε στις 27 Μαρτίου του 2002, αφήνοντας μία αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη ταινιών, συμβάλλοντας με το έργο του, τόσο στην εξέλιξη του ίδιου του μέσου, όσο και στην αφύπνιση του κοινού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά