Δ.Κάλφα: Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και στην Ξάνθη-Διευθετήθηκε το θέμα της διάθεσης των self-tests

Αγώνα δρόμου είναι υποχρεωμένοι να δίνουν καθημερινά και οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς πελάτες τους, αφού η χρόνια κατάσταση με τις ελλείψεις σε βασικά φάρμακα για πλήθος ασθενειών, έγινε πλέον εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη:’ είναι ένας καθημερινός αγώνας δρόμου για τους συναδέλφους η εξασφάλιση των φαρμάκων στους ασθενείς-πελάτες. Τρομερές ελλείψεις υπάρχουν σε διαβητικά , αντιυπερτασικά, καρδιολογικά , αντιπηκτικά, φάρμακα για την επιληψία και μια σειρά ακόμη. Φανταστείτε ότι οι ινσουλίνες είναι άφαντες!  Επικοινωνούμε  ο ένας φαρμακοποιός με τον άλλο προκειμένου να εξυπηρετήσουμε, αν είναι δυνατόν, και διαθέτει κάποιος το φάρμακο που πρέπει να λάβει ο ασθενής’, επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα.

Όπως σημειώνει στην όλη κατάσταση δυστυχώς δε βοηθά ο ΕΟΦ: ‘ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών έχει ανεβάσει πλατφόρμα με το σύνολο των ελλείψεων στα φάρμακα, ώστε να αναζητούνται από τους γιατρούς εναλλακτικές, εάν υπάρχουν, γιατί κάποια φάρμακα είναι μοναδικά. Όμως ο ΕΟΦ παρότι ενήμερος δεν βοηθά την κατάσταση με την αιτιολογία ότι η προτεραιότητα του είναι η αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας. Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει. Τι θα γίνει όμως με αυτό το επίσης σοβαρό για την υγεία ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να αναβάλλεται διαρκώς. Ο ασθενής πρέπει να προμηθεύεται και να λαμβάνει τα φάρμακα του’.

Ακούστε την κ. Δέσποινα Κάλφα.

Η κ. Κάλφα υπογράμμισε ότι η όλη κατάσταση προκαλείται από τις εξαγωγές μόλις πέφτουν οι τιμές, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να υπάρχει επάρκεια στην εγχώρια αγορά : ‘Μιλάμε για 600 εκ ευρώ φάρμακα το χρόνο. Πρώτα όμως πρέπει να εξασφαλίζεται ο Έλληνας πολίτης’, τονίζει.

Διευθετήθηκε το θέμα με τη διάθεση των self – tests

Η όλη αναστάτωση με τη διάθεση των σελφ- τεστς προκλήθηκε από τις λίγες ημέρες που η πλατφόρμα ήταν ανοικτή, αλλά και από το ότι αρκετοί γονείς έσπευσαν την τελευταία στιγμή να προμηθευθούν από τα φαρμακεία τα τεστ και όχι εξαιτίας μη επάρκειας:’ ήδη ο συνεταιρισμός διέθεσε σε όλες τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού την απαραίτητη ποσότητα τεστ και από χθες το πρωί μπορούν όσοι γονείς επιθυμούν να προσέρχονται στα σχολεία των παιδιών και να τα παραλαμβάνουν’ ενημέρωσε.

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά