Να παρθούν πίσω οι 24 εκδικητικές απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας, ζητά η Ταξική Πορεία Ξάνθης

Την παρακάτω ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τους απολυμένους εργαζόμενους στα πετρέλαια Καβάλας εξέδωσε η Ταξική Πορεία Ξάνθης:

«Σε 24 απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η εταιρία Energean στα Πετρέλαια Καβάλας, εκ των οποίων 7 αφορούν το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων, χωρίς καν αποζημίωση. Μετά την εξώθηση εργαζομένων σε παραίτηση, τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία, την αστυνομική επέμβαση στο εργοστάσιο, τα χημικά και τις προσαγωγές εργαζομένων, σειρά έχουν οι απολύσεις.

Αυτή η απόφαση της εταιρίας είναι εκδικητική και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει το σύνολο των εργαζομένων. Το μήνυμα που θέλει να στείλει η εταιρία είναι ξεκάθαρο: «όποιο κεφάλι σηκώνεται πρέπει να κόβεται». Ιδιαίτερα θέλει να χτυπήσει το σωματείο και τη συγκρότηση του ως δύναμη συλλογικής έκφρασης και πάλης των εργαζομένων.

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας βρίσκονται σε πολύμηνες κινητοποιήσεις για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ενάντια στις διαθεσιμότητες συναδέλφων, ενάντια στις μειώσεις μισθών και στα εξοντωτικά ωράρια, οι 24 απολύσεις έρχονται για να χτυπήσουν με το χειρότερο τρόπο τον δίκαιο αγώνα τους. Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι καθολικά συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας που κήρυξε το σωματείο από την αρχή της χρονιάς, η εταιρία θέλει να κάμψει τη δηλωμένη αποφασιστικότητα τους να μην επιστρέψουν στη δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι.

Σύμμαχος της εταιρίας παραμένει η κυβέρνηση, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι ψηφισμένοι αντεργατικοί νόμοι που δίνουν το πράσινο φως στην εργοδοσία και το κεφάλαιο για μειώσεις προσωπικού, για εκδικητικές απολύσεις, για απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις και για ξερίζωμα κάθε έννοιας εργατικού δικαιώματος.

Σύμμαχοι των εργαζομένων είναι (όπως ήταν πάντα) οι υπόλοιποι εργάτες και εργαζόμενοι που μπορούν να βγουν στο δρόμο του αγώνα. Όλοι εκείνοι που βιώνουν τις εργασιακές συνθήκες του νέου μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Σε αυτούς οφείλουν να στραφούν οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας για να δυναμώσει και να απλώσει ο αγώνας τους.

•             Να ακυρωθούν οι απολύσεις των 24 εργαζομένων

•             Ασφαλείς συνθήκες εργασίας-όχι στα εξοντωτικά ωράρια

•             Αυξήσεις στους μισθούς-μόνιμη και σταθερή δουλειά

•             Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τη συνδικαλιστική δράση

•             Κάτω ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Τοπικά