Α.Μπεμπεκίδης για τριετίες: μια μικρή νίκη που για τους εργαζόμενους είναι μεγάλη-Την αύξηση στον κατώτατο μισθό θα τη ‘ροκανίσει’ ο πληθωρισμός

 
 
Η δικαίωση των εργαζομένων για τις τριετίες στο ΣτΕ, υπόθεση που εκκρεμούσε τα τελευταία 2,5 χρόνια,  μπορεί να φαντάζει ως μια μικρή νίκη, όμως για τους εργαζόμενους είναι μεγάλη, επεσήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.
 
Ακούστε τον κ. Α.Μπεμπεκίδη.
 
‘Το έχω δηλώσει και εγώ και άλλοι συνάδελφοι κατά καιρούς, ότι καλό είναι να επιδιώκουμε και μικρές νίκες . Είναι μια μικρή νίκη το θέμα των τριετιών που για τους εργαζόμενους είναι μεγάλη. Αυτές όμως τις μικρές νίκες θα πρέπει να τις δίνουν οι κυβερνήσεις και όχι τα δικαστήρια. Σας θυμίζω είχαν παγώσει στα χρόνια του μνημονίου μέχρι να κατέβει ο δείκτης της ανεργίας στο 10%. Είχε βγει εγκύκλιος για το ξεπάγωμα από την τότε υπουργό Ε.Αχτσιόγλου και είχαν προσφύγει ΣΒΕ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις για να την ακυρώσουν στη δικαιοσύνη. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα δικαστήρια…’ υπογράμμισε.
 
Σε ότι αφορά τις αυξήσεις από την 1η Μαΐου στον κατώτατο μισθό,  της τάξης 2% και 6%, τόνισε:’ για να μην παρεξηγούμαστε, καταρχήν είναι καλοδεχούμενες. Ο κατώτατος θα διαμορφωθεί κάπου στα 703 ευρώ. Σας θυμίζω ότι ο ΟΟΣΑ συνεκτιμώντας τα δεδομένα στην Ελλάδα, είχε προτείνει πάνω από 800. Εμείς διεκδικούμε κατώτατο στα 1.000 ευρώ, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια. Καλοδεχούμενες , λοιπόν, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα τις φάει ο πληθωρισμός! Με 6,2 πληθωρισμό, και με το ράλι των αυξήσεων σε τιμές βασικών προϊόντων και ηλεκτρικού ρεύματος, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αισθητή η αύξηση στον εργαζόμενο. Όταν πριν λίγους μήνες ήρθε στην Ξάνθη ο υπουργός οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας, του είχα επισημάνει το θέμα των αυξήσεων στις τιμές βασικών ειδών διατροφής. Τότε να φανταστείτε η ντομάτα είχε το κιλό 2,70 και είχε αυξηθεί κατά 10 λεπτά το κουλούρι στους φούρνους. Από τότε μέχρι τώρα όλα αυξήθηκαν. Μου είχε απαντήσει ότι η ανεργία κατέβηκε στο 13% με 14% σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Του ανταπάντησα ότι ο ΟΑΕΔ δίνει επίσημα κοντά στο 1εκ. ανέργους και ότι στο νομό Ξάνθης η ανεργία ξεπερνά το 40%. Τώρα φτάσαμε να διαμορφώνεται ο κατώτατος στα 700 ευρώ και με όλη αυτή την κατάσταση να είναι αδύνατον για τον εργαζόμενο να καλύψει βασικές ανάγκες…’
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπεμπεκίδης στη δραματική καθυστέρηση έκδοσης των επικουρικών συντάξεων  φέρνοντας ως παράδειγμα την περιπέτεια συμπολίτη που παλεύει επί 14 χρόνια να πάρει την επικουρική του :’ δικαιώθηκε αλλά πότε θα την πάρει; Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα’, σημείωσε.
 
Εστίασε στο μεγάλο πρόβλημα με τους χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και κυρίως εκείνους που είναι πάνω από τα 50 έτη : όλοι, χιλιάδες άνθρωποι, καταγεγραμμένοι επίσημα στη λίστα του ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ όμως είναι οργανισμός απασχόλησης όχι ανεργίας. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς πως θα πάρουν σύνταξη οι άνθρωποι αυτοί ή πως ζουν;  Λένε θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας, αλλά αντιλαμβάνονται ότι το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί σε απώλεια θέσης εργασίας; Δεν θέλουμε επιδόματα ανεργίας, θέσεις εργασίας διεκδικούμε και αυτές χρειάζονται. Θέσεις εργασίας όχι απασχόλησης ή ωφελούμενων προγραμμάτων για λίγους μήνες’.
 
Τέλος, γνωστοποίησε ότι επαναλειτουργεί στην Ξάνθη η ΑΛΟΥΜΙΛ:’ έρχονται συνάδελφοι στο Εργατικό Κέντρο και ρωτάνε αν αληθεύει να πάνε να καταθέσουν αιτήσεις για δουλειά. Ξεκινά, ευτυχώς , να επαναλειτουργεί. Το χαιρετίζουμε, μεροκάματα σε Ξανθιώτες θα δώσει’, κατέληξε.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά