Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης διοργανώνει μνημόσυνο- εκδήλωση για την επέτειο θυσίας του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγορίου Αυξεντίου και του ποιητή της λευτεριάς Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 , με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη μη εξάπλωση της πανδημίας, και περιλαμβάνει :
9:30 π.μ. : Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αυξέντιο
10:30 π.μ. : Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Αυξεντίου
11:00 π.μ. : Δεξίωση - εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα κ. Σπύρος Μιλτιάδους. Κύπριοι φοιτητές της ΦΕΚΟΜ Κομοτηνής, της ΠΕΟΦ Θεσσαλονίκης και της ΚΕΦΦ Ξάνθης θα απαγγείλουν ποιήματα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν.Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου απηύθυνε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλες και όλους να παραστούν στο μνημόσυνο και την εκδήλωση μνήμης :’Θα αποτελέσει μεγάλη τιμή για μας, καθώς και για τους ήρωες, η εκλεκτή παρουσία όλων των συμπολιτών μας στην εκδήλωση τιμής και μνήμης ‘ υπογράμμισε.
Σημείωσε με έμφαση ότι σκοπός των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής είναι, αφενός, να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη και, αφετέρου, να μάθουν οι νεότερες γενιές ότι αυτές τις παρακαταθήκες που τους άφησαν οι αγωνιστές της ελευθερίας, οφείλουν να τις διαφυλάττουν.
Η κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της δράσης, αλλά και των θανάτων των δύο αγωνιστών της ελευθερίας, οι οποίοι είναι θαμμένοι μαζί στα Φυλακισμένα Μνήματα.
Ακούστε την Ελένη Χατζηγεωργίου.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου