Προσκύνημα στη Ρω και στο Καστελόριζο. Γράφει ο Αργύριος Ανδριώτης

 
 
«Πραγματοποιήσαμε από 31 Μαρτίου μέχρι 4 Απριλίου 2022, ταξίδι-προσκύνημα στο ακριτικό μας Καστελόριζο και τη νήσο Ρω.
 
Το ταξίδι διοργανώθηκε από το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ξάνθης και συμμετείχαν σ’ αυτό 27 μαθητές και 2 καθηγητές και εκπρόσωπος της Β΄θμιας Διεύθυνσης Ξάνθης. Αρχηγός του ταξιδίου, ο καθηγητής κ. Αργύριος Διαμαντής. 
 
Με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση για ολιγομελή συμμετοχή μελών του Παραρτήματος μας. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος και δύο μέλη.
 
Το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα, η φυσική παρουσία του οποίου, του προσέδωσε τεράστιο κύρος και ξεχωριστό νόημα, στέλνοντας και πολλά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες. Έτσι το κατέστησε ιδιαίτερο γεγονός για την ακριτική μας αυτή περιοχή.
 
Κατά την εκεί παραμονή μας, τελέσθηκαν, την Παρασκευή η Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών και την Κυριακή η Ιερά θεία Λειτουργία, ιερουργούντως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και με τη συμμετοχή χορωδίας από τους μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή χοράρχη κ. Ιωάννη Κατσούλη.
 
Το Σαββάτο, εμπρός από το χώρο του Ηρώου πεσόντων του νησιού, εδόθη συναυλία  από τους μαθητές της Σχολής, πάλι υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννη Κατσούλη, προσφορά προς τους κατοίκους του νησιού. Οι μαθητές τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και δημιουργίες μεγάλων συνθετών μας, ευφραίνοντας έτσι την καρδιά και ευχαριστώντας όσους την παρακολούθησαν.
 
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Σχολείο του νησιού στην οποία οι μαθητές των δύο Σχολείων συνεργάστηκαν σε πολλούς τομείς, ενώ έγινε παρουσίαση στους μαθητές του Καστελόριζου της Ιστορίας της Ξάνθης.
 
Ξεχωριστό γεγονός ήταν η επίσκεψη μας στη Νήσο Ρω, εκεί όπου η ΗΡΩΙΔΑ «Κυρά της Ρω», αείμνηστη Δέσποινα Αχλαδιώτη, ζώντας μόνη της στο νησί, ύψωνε καθημερινά επί 40 χρόνια την Ελληνική Σημαία, από το 1943 μέχρι που εκοιμήθη  σε ηλικία 92 ετών (1982), βροντοφωνάζοντας έτσι ότι εδώ είναι ΕΛΛΑΔΑ. Εκεί μας καλοδέχτηκαν με ιδιαίτερη συγκίνηση οι άνδρες του Στρατού μας που συνεχίζουν το έργο της. Τελέσαμε  Τρισάγιο στη μνήμη της, καταθέσαμε στεφάνια στον Τάφο της, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή, ψάλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο και τω Τη Υπερμάχω.
  Πλήρεις συναισθημάτων και με αναπτερωμένο το εθνικό μας αίσθημα αναχωρήσαμε από τη Ρω, υποσχόμενοι ότι πάντα θα κατέχει ιδιαίτερο χώρο στην καρδιά μας.
 
Ζήσαμε 4 ξεχωριστές ημέρες μαζί με τους κατοίκους της περιοχής και τα στρατευμένα παιδιά μας που υπηρετούν στην ακριτική αυτή περιοχή. Όλοι μαζί ενωμένοι, στρατός και πολίτες μια γροθιά, φυλάνε Θερμοπύλες και αποτρέπουν ακόμα και σκέψεις σε όποιον επιβουλεύεται τα πάτρια εδάφη μας, ακόμα και σ’ αυτούς που ξέρουν καλό κολύμπι,  βροντοφωνάζοντας «εδώ είναι ΕΛΛΑΔΑ»
 
Για την ΕΑΑΣ Παράρτημα Ξάνθης
Ανδριώτης Αργύριος
Ταξίαρχος ε.α.»
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά