Μ.Τσέπελης: Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει στις 3 Μάϊου τη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης-Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για την επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης-Τον Μάϊο τα εγκαίνια του Δημοτικού Κολυμβητηρίου

Στις 3 Μαΐου, στις 10:00 το πρωί, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, ενώ κατά την επίσκεψη του αναμένεται να  εγκαινιάσει επίσης την έναρξη εργασιών της Μονάδος (FSRU) Φυσικού Αερίου και το κτίριο του Νέου Ιωακείμειου Γηροκομείου.

Για τα εγκαίνια της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, ο  πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης – η ΔΙΑΑΜΑΘ  είναι ο φορέας υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στο εθνικό σχέδιο- επεσήμανε, στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ότι :’είναι τιμή να έρχεται ο πρωθυπουργός, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς του, να εγκαινιάσει ένα έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Το κράτος, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, οφείλει να εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση. Αποδείξαμε ότι ακόμη και μεσούσης της πανδημίας, με τις ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη, τα καταφέραμε. Θυμίζω ότι παραλάβαμε το έργο αυτό πριν δυο χρόνια σε φάση συμβασιοποίησης και μέσα σε 24 μήνες δημιουργήσαμε το εργοστάσιο, τη ΜΕΑ, αυτής της τάξης στης Αλεξανδρούπολη. Εργαστήκαμε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να  μπορέσουμε να υπερβούμε τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στο δημόσιο τομέα και να κερδίσουμε χρόνο. Όλη η διοίκηση της ΔΙΑΑΜΑΘ, όλοι οι Δήμαρχοι και η Περιφέρεια ΑΜΘ δουλέψαμε με συνέπεια. Θα είμαστε από τις πρώτες περιφέρειες της χώρας στην επεξεργασία’, υπογράμμισε.

Η συγκεκριμένη μονάδα θα εξυπηρετεί και γειτονικούς Δήμους της Θράκης. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου 2-3 χρόνια.  Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, στην τελική της φάση, θα εξυπηρετεί στην απορρόφηση των σύμμεικτων απορριμμάτων Ροδόπη, Ξάνθη, Δήμο Αλεξανδρούπολης και Δήμο Σουφλίου.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ : ‘είμαστε έτοιμοι και για την δημοπράτηση στην ΜΕΑ Καβάλας και τώρα συνεχίζουμε, μετά την ολοκλήρωση των μελετών, για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Σαμοθράκη, ενώ στη Θάσο συνεχίζουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων, ώστε να στηρίξουμε και τον τουρισμό στην περιφέρεια μας. Μικρές μονάδες επεξεργασίας  θα γίνουν επίσης σε  Ξάνθη και βόρειο Έβρο.  Κλείνουμε όλες τις εκκρεμότητες με τους ΧΑΔΑ και δίνουμε  έμφαση και στην ανακύκλωση. Η Τ.Α. στην περιφέρεια μας δίνει και τους απαραίτητους πόρους, αλλά  και τον καλύτερο εαυτό της,  για την προστασία του περιβάλλοντος. Μένει η εκκρεμότητα για την αποκατάσταση της χωματερής στην Κομοτηνή , την οποία η περιφέρεια ΑΜΘ θα χρηματοδοτήσει με 5,5 εκ.ευρώ ’

Ακούστε τον κ. Μανώλη Τσέπελη.

Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης

Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για την επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης, ενημέρωσε ο κ. Τσέπελης και πρόσθεσε ότι ο ανάδοχος αναδείχθηκε. Βρισκόμαστε πλέον, είπε, σε  φάση αναζήτησης χρηματοδότησης καθώς το έργο είχε απενταχθεί από το πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί- ο προϋπολογισμός του ήταν της τάξης των 5,5 εκ-  λόγω ενστάσεων και αντιδικιών που είχαν σαν αποτέλεσμα να κωλυσιεργήσουν οι διαδικασίες και να μην τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την  επέκταση της νέας λεκάνης και για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Τον Μάϊο τα εγκαίνια του δημοτικού Κολυμβητηρίου

Μέσα στο Μάϊο το Δημοτικό Κολυμβητήριο εγκαινιάζεται και παραδίδεται στους δημότες της Ξάνθης, γνωστοποίησε ο Δήμαρχος :’ Έχω αναφερθεί πολλές φορές στα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία. Ξέρω ότι αυτό το κομμάτι δεν ενδιαφέρει τους δημότες, αλλά τη δέσμευση μας , έστω και με καθυστέρηση,- και την ευθύνη την παίρνω πάνω μου- να παραδώσουμε το κολυμβητήριο στους δημότες μας, την κάναμε πράξη. Τελειώσαμε και με τις άδειες.  Έφτασαν και τα ειδικά ασανσέρ για τα άτομα με αναπηρία που παρήγγειλε η ΣΕΚΑΠ, η οποία θα τιμηθεί στα εγκαίνια , μέσα στο Μάϊο , μαζί με όλους τους υπόλοιπους χορηγούς.

Είχαμε μια καθυστέρηση και στις μελέτες για το δεύτερο μικρό προπονητήριο, στο χώρο των παλιών σφαγείων, αλλά και εκεί πλέον προχωρούμε δυναμικά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς των παιδιών που ασχολούνται με την κολύμβηση, είτε για αθλητικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους, που στάθηκαν στο πλευρό μας, αλλά και τους συλλόγους μας. Ο κ. Σουά με τον κ. Σαββίδη ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν και το θέμα με τις τιμές. Οι τιμές θα είναι ενιαίες, και το τονίζω αυτό’, υπογράμμισε.

Οι βανδαλισμοί στα δημοτικά κοιμητήρια

Γνώστης των βανδαλισμών, που και φέτος κατά τη διάρκεια της εορτής του Πάσχα, καταγράφηκαν σε πολλά μνήματα, ο Δήμαρχος, τόνισε ότι ήδη έχει δοθεί εντολή στους αρμόδιους αντιδημάρχους να επανεξετάσουν τα μέτρα φύλαξης στα δημοτικά κοιμητήρια: ‘ είναι απαράδεκτο και απορώ, ειλικρινά, πως μπορούν όλοι αυτοί να βεβηλώνουν ιερούς χώρους για οικονομικούς λόγους.  Πάντα, σε περιόδους όπως οι γιορτές, παρατηρείται αυξημένη προσέλευση συνδημοτών μας στους τάφους των οικείων τους . Ήδη εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις για να έχουμε αποτελεσματικά μέτρα φύλαξης του χώρου’ υπογράμμισε.

Η πανδημία

‘Αν δε βάλει ο Θεός το χέρι του δεν τελειώνουμε με τα δεινά που μας βρήκαν. Η επιστήμη εξελίσσεται και την εμπιστευόμαστε,  αλλά αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο. Οικονομική κρίση, πανδημία, μεταλλάξεις και παραλλαγές, πόλεμος, ξανά οικονομική κρίση, τώρα ηπατίτιδα σε παιδιά…Και να βλέπεις μια χώρα όπως η Κίνα να απομονώνει, με απαράδεκτο τρόπο, εκατομμύρια ανθρώπους και να πυροδοτεί την ανησυχία ότι πάλι κάτι περίεργο συμβαίνει… Ο Θεός μας έδωσε το καλύτερο οικόπεδο, μια χώρα όπως η Ελλάδα, και το μόνο που θέλει αυτός ο κόσμος μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας , είναι το αυτονόητο: να ζει με αξιοπρέπεια. Και οι πολίτες και το επιχειρείν , και κυρίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, αδικούνται χωρίς να φταίνε… ‘ δήλωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης , εμφανώς προβληματισμένος από τις απανωτές ανατροπές.

Πρόσθεσε δε, ότι έχει συζητήσει ήδη με τον υπουργό Εργασίας, να δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα , μέσω προγραμμάτων, να προσλαμβάνουν άτομα άνω των 50-55 ετών που βιώνουν την ανεργία και αδυνατούν για λίγα ένσημα να βγουν στη σύνταξη:’ πρέπει να δοθεί μια διέξοδος. Είτε μέσω Τ.Α είτε μέσω άλλων φορέων’, κατέληξε.

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά