Χουσεϊν Ζεϊμπέκ: Η ΝΔ απαξιώνει την καπνοκαλλιέργεια

Την απάντηση που έλαβε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ‘κορωνοενισχύσεις’ στους καπνοπαραγωγούς, δημοσιοποίησε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

Αναφέρει:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας στην ερώτηση μας (αρ. πρωτ.: 3969/16-3-2022) για την επίσπευση της χορήγησης της «κορωνοενίσχυσης» των 90 ευρώ/στρέμμα στους καπνοπαραγωγούς, απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι αδυνατεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Το ΥΠΑΑΤ, κλείνοντας τα μάτια στις επείγουσες ανάγκες των καπνοπαραγωγών, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από κάθε άλλη ενίσχυση, αδιαφόρησε για το αίτημά της άμεσης απόδοσης της κορωνοενίσχυσης. Η συγκεκριμένη ενίσχυση η οποία φτάνει μόλις και μετά βίας τα 90 ευρώ/ στρέμμα, πρόκειται να χορηγηθεί στα τέλη Ιουνίου.  Συνεπώς, έχει ήδη καθυστερήσει εδώ και πάνω από δυο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας˙ δίνεται καθυστερημένα πολύ μετά την περίοδο της σποράς, αδυνατώντας να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της και είναι ελάχιστη σε σχέση με το βάρος που έχουν επωμιστεί οι καπνοπαραγωγοί εξαιτίας της πανδημίας και των συνεπειών του πολέμου.

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το σχέδιο που αποτυπώνεται στην απάντηση της Κυβέρνησης για μετατροπή της καλλιέργειας καπνού με stevia. Η Νέα Δημοκρατία αντί να επιλέξει την ουσιώδη στήριξη των καπνοπαραγωγών, καταφεύγει στην απαξίωση της καπνοκαλλιέργειας. Γεγονός που θα σημάνει την αποστέρηση της Θράκης από το σήμα κατατεθέν της, τον καπνό, και φυσικά την απώλεια της παγκοσμίως αναγνωρισμένης ποικιλίας της περιοχής καπνού τύπου «μπασμάς».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά