Νάντια Νάκου: οι μάσκες στα σχολεία, το σπίτι του Χατζηδάκι και το αίτημα για παιδική χαρά στην περιοχή Γυμναστηρίου

Μια παρέμβαση… σε τρία επίπεδα, με επίκεντρο όμως τα παιδιά, έγινε στη σημερινή ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, από τη δημοσιογράφο και συνδημότισσα Νάντια Νάκου και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν τη Γιορτή της Μητέρας.

Οι μάσκες στα παιδάκια προνηπίων και δημοτικών σχολείων

‘Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες’ ευχήθηκε και ως μητέρα μικρών παιδιών – φοιτούν στα προνήπια και τις πρώτες τάξεις δημοτικού- εξέφρασε τον προβληματισμό της και την αντίθεση της στη υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε αυτές τις ηλικίες:’ σέβομαι τους γονείς που θέλουν να φορούν τόσο μικρά παιδιά μάσκα στο σχολείο. Προσωπικά δεν το θέλω και θα εξηγήσω γιατί, αφού πω δημόσια ότι είχα ζητήσει εγγράφως από τα σχολεία να μου εξηγήσουν γιατί πρέπει να φορούν μάσκα τα παιδιά μου και να κάνουν τεστ. Ουδέποτε δημοσιοποίησα –και μαζί με μένα και άλλοι γονείς – αυτή μας την ενέργεια. Η συζήτηση έγινε πολιτισμένα. Δεν είμαστε αρνητές του κορωνοϊού. Ούτε ποπολάροι που σηκώνουμε παντιέρα. Είμαστε προβληματισμένοι για το εάν η μάσκα δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα σε αυτές τις ηλικίες, αν η χρόνια χρήση πυροδοτεί ανθεκτικότητα σε σειρά λοιμώξεων –φέτος είχαμε πολλές ιώσεις- , αν η μη σωστή χρήση της μάσκας , γιατί σ’ αυτήν την ηλικία είναι δύσκολο να κατανοήσει το παιδί πως πρέπει να φορά τη μάσκα και πώς να την αφαιρεί και πότε, μπορεί να προκαλέσει ζητήματα υγείας, αν μ’ αυτές τις θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν, στον ενάμιση μήνα που απομένει για να κλείσουν τα σχολεία, είναι επιστημονικά σωστό να φορούν μάσκα παιδιά τεσσάρων , πέντε ή εφτά χρονών… Αναρωτιέμαι γιατί θα καθόμαστε όλοι μαζί σε καφετέριες και εστιατόρια, χωρίς μάσκα, για να πιούμε και να φάμε, αλλά τα παιδιά για ώρες στο σχολείο θα είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκα. Αρχές Μαρτίου, από τη Σύρο, ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στα παιδιά ότι δεν θα φορούν σύντομα μάσκα. Από ότι φαίνεται η υπόσχεση του δεν θα τηρηθεί… Υγεία δεν είναι μόνο η σωματική. Είναι και η ψυχική και η πνευματική υγεία απαραίτητη για να είναι ισορροπημένο το παιδί. Εμένα, ως  μάνα, με σόκαρε η είδηση ότι 3.000 παιδάκια, όλο αυτό το διάστημα, πέρασαν από την ψυχιατρική κλινική του Καραμανδάνειου νοσοκομείου. Και πιο πολύ σοκάρουν οι διαγνώσεις των γιατρών για βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη, άρνηση σχολείου…’ υποστήριξε.

Το Σπίτι του Χατζηδάκι, το δημοσιογραφικό συνέδριο στη Σαμοθράκη και η ελευθερία του τύπου

Η Νάντια Νάκου μοιράστηκε με τους ακροατές του δημοτικού ραδιοφώνου –και με αφορμή το φεστιβάλ ‘Ξάνθη Πόλις Ονείρων , Μουσικών Σχολείων’ - την εμπειρία της και την καταγραφή που κλήθηκε να φέρει σε πέρας, το 2018,  ως ωφελούμενη με 8μηνη εργασία στην επιτροπή τουρισμού του Δήμου Ξάνθης. Τότε, σημείωσε, έγινε αναλυτική καταγραφή όλης  αυτής της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης και του Δήμου. Ανάμεσα στους ‘θησαυρούς’ και το σπίτι του Μάνου Χατζηδάκι, νυν ‘Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης-Οικία Μάνου Χατζηδάκι ‘. Ανέφερε όλα τα ιστορικά και πολιτιστικά δεδομένα του αρχοντικού, από την ανέγερση του μέχρι και σήμερα, αλλά και την περίοδο που η οικογένεια Χατζηδάκι διέμενε σ’ αυτό . Μετέφερε σημεία από συνέντευξη που της είχε παραχωρήσει η κ. Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου από την περίοδο που η ίδια, ως δημοτική σύμβουλος, συμμετείχε στις συναντήσεις με τον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη για τη διεξαγωγή στην πόλη του ‘Μουσικού Αυγούστου’ , μια υπόθεση η οποία τελικά, για διάφορους λόγους, δεν ευοδώθηκε. Μετέφερε και ένα παρασκήνιο από εκείνη τη συνάντηση: ‘ η κ. Μαργαριτοπούλου κρατούσε σημειώσεις. Την πλησιάζει ο Μάνος και τη ρωτά: είσαι δημοσιογράφος; Όχι, απαντά εκείνη και ο Μάνος απομακρύνεται…ανακουφισμένος. Μάλλον , για κάποιους λόγους, δεν είχε σε εκτίμηση το επάγγελμα μας’, θα πει για να προσθέσει:’ ως μέλος της ΕΣΗΕΜΘ πληροφορήθηκα με μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι, επιτέλους, φέτος θα ξαναγίνει το δημοσιογραφικό συνέδριο στη Σαμοθράκη και μάλιστα με ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, μετά και τα απογοητευτικά συμπεράσματα για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα : την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του τύπου’ τονίζει.

Αίτημα για παιδική χαρά στην περιοχή Γυμναστήριου και κλάδεμα του πλατάνου στο πάρκο

‘Ως δημότισσα και μητέρα θέλω να μεταφέρω ένα αίτημα πολλών γονέων και παιδιών στον οικισμό Γυμναστηρίου, όπου διαμένω. Είχαμε εδώ, μέχρι το 2016, μια παιδική χαρά, η οποία όμως ξηλώθηκε. Η περιοχή έχει πολλά παιδάκια. Θα ήθελα να μεταφέρω ένα αίτημα, γονέων και παιδιών, προς τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου, να κατασκευαστεί παιδική χαρά στον οικισμό του Γυμναστηρίου. Επίσης να φροντίσουν να κλαδευτούν ορισμένα επικίνδυνα κλαδιά του πλατάνου που έχουμε στο πάρκο του οικισμού, ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι από όσους το επισκεπτόμαστε’, καταλήγει.

Ακούστε την Νάντια Νάκου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά