Μ.Κυριακίδου: Συνεχίζουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου- Κορυφώνονται από την Πέμπτη οι εκδηλώσεις μνήμης

΄Συνεχίζουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση. Την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Χωρίς εκδικητικότητα , αλλά με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων. Αν δεν υπήρχαν οι πρόγονοι μας , δεν θα είχαμε σήμερα αυτή την πλούσια παράδοση’, επισημαίνει η Γ.Γ του Συλλόγου Ποντίων Ν.Ξάνθης κ. Μάγδα Κυριακίδου, η οποία ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει, από χθες μέχρι την Κυριακή , ο σύλλογος Ποντίων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις 19 Μαΐου.

Όπως τόνισε τα συγκλονιστικά γεγονότα της μαύρης επετείου, μέσα από τις μαρτυρίες παππούδων και γονέων, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, ώστε μαζί με την καταγεγραμμένη ιστορική αλήθεια, να διατηρούν αναλλοίωτο στο χρόνο τον κοινό στόχο.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στη χθεσινή ομιλία του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:’ μέσα από το συγγραφικό του έργο έχει κάνει γνωστό το αδιαμφισβήτητο γεγονός της Γενοκτονίας . Χθες μας συγκίνησε και μας παρουσίασε κι άλλες πτυχές της ιστορίας…’

Κάλεσε όλες και όλους να τιμήσουν με την παρουσία τους τις επετειακές εκδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται την Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 7:30, με την τέλεση τρισάγιου για τα θύματα της Γενοκτονίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης.

Ακούστε την κ. Μάγδα Κυριακίδου.

Αμέσως μετά, στις 8 μμ, θα παρουσιαστεί το μουσικό δρώμενο με τίτλο «Πόντος, αντίσταση στη Λήθη». Συμμετέχουν οι:

–          Φίλιππος Τσαουσέλης και Δημήτρης Χαϊτίδης (Αφήγηση)

–         Πόλυς  Ευφραιμίδης και Αναστάσιος Πετρόπουλος (Λύρα – Τραγούδι)

–          Αναστάσιος Δασκαλόπουλος (Λαούτο)

–          Νίκος Τσεπίδης (Νταούλι)

–          Σπύρος Ρόιδος (Ηχητική κάλυψη και Φωτισμός)

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, ενώ σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο.

Για το Σάββατο 21 Μαΐου από τις 9:30 το πρωί ως τις 2 μμ.  έχει προγραμματισθεί η 6η Εθελοντική Αιμοδοσία Απογόνων Προσφύγων στο Εργατικό Κέντρο με σύνθημα «Δίνουμε αίμα… για το αίμα που χάθηκε».

Όπως επεσήμανε η κ. Κυριακίδου στόχος του συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης είναι η δημιουργία μιας τράπεζας αίματος, η οποία θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει ανάγκες για αίμα , εάν και εφόσον χρειαστεί.

Την Κυριακή 22 Μαΐου στις 9:30 το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας  Ξάνθης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κλείνει με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην Πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης στις 10:30 το πρωί της Κυριακής.

Αμέσως μετά, ο Σύλλογος Ποντίων θα παραθέσει δεξίωση στη Λέσχη Φρουράς Αξιωματικών Ξάνθης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά