Α.Κυρλίδης: 4ημερες εορταστικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Λυκοδρόμιο και προτάσεις για άμεση ανάπτυξη της Δ.Ε.Σταυρούπολης

Στις πανηγυρικές τετραήμερες εκδηλώσεις, ενόψει του εορτασμού του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Λυκοδρόμιο - στο Λυκοδρόμιο της γαλήνης και της ομορφιάς, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά-  κάλεσε μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, όλες και όλους, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Λυκοδρομίου κ. Ανθιμος Κυρλίδης.

Παράλληλα ο κ. Κυρλίδης , για μια ακόμη φορά, εστίασε στις αναξιοποίητες προοπτικές ανάπτυξης που-όπως είπε- θα μπορούσαν να δώσουν ρόλο πρωταγωνιστή στη Δ.Ε Σταυρούπολης : ‘ ο τόπος ερημώνει γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα για να παραμείνει ο κόσμος στα χωριά. Ήρθε πρόσφατα η ΠτΔ που κατάγεται από τη Σταυρούπολη, είχε έρθει με τη σύζυγο του που επίσης κατάγεται από τη Σταυρούπολη και ο πρώην ΠτΔ. Ήρθαν και υπουργοί. Και τηλεοπτική εκπομπή παρουσιάστηκε  πρόσφατα στη Σταυρούπολη. Το ζητούμενο είναι αν ετέθησαν υπόψη τους τα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή…Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους να ξεκινήσουν επενδύσεις, ξενοδοχειακές μονάδες για να εξυπηρετηθεί ο θρησκευτικός, φυσιολατρικός και αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής. Να γίνει ένας αναδασμός να δοθούν κτήματα σε ακτήμονες- ειδικά τώρα με την επισιτιστική κρίση επιβάλλεται- να δουλέψει ο κόσμος για να μείνει ή να επιστρέψει στην περιοχή. Δεν υπάρχει προοπτική αν έχεις λίγα στρέμματα εδώ και λίγα εκεί. Θέλει οργάνωση. Να βρεθεί επενδυτής να ξαναδουλέψει το εργοστάσιο ξυλοκάρβουνου. Με την ενεργειακή κρίση να μαστίζει θα μπορούσε να παράγει όχι μόνο κάρβουνο, αλλά και πέλετ κ.α…’ επισημαίνει και μιλά με απογοήτευση για τους εγκαταλελειμμένους, πανέμορφους , οικισμούς στη Σταυρούπολη, όπως το Καστανωτό με τα δέκα πηγάδια για να καταλήξει: ‘ ακόμη και ο χωματόδρομος για το Τσαλ , που είναι ευθύνη της Π.Ε Ξάνθης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία αγώνων μότο κρος. Και απορώ ακόμα γιατί δεν ελήφθη μέριμνα, ώστε ο κάθετος άξονας προς Βουλγαρία, να μην έχει μια παράκαμψη που να οδηγεί και στη Σταυρούπολη.  Όπου υπάρχει κίνηση, υπάρχει ζωή. Χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει πρόοδος’.

Καταθέτει και το αίτημα του Λυκοδρομίου προς τη δημοτική αρχή για την επέκταση των νεκροταφείων:’ δυο συμπολίτες παραχώρησαν τα οικόπεδα τους για την επέκταση με όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται να έχουν γίνει. Είναι μείζον θέμα για το χωριό. Μπορεί να μην είχαμε ούτε μια γέννηση από το 2020 μέχρι σήμερα, αλλά είχαμε 22 συμπολίτες που έφυγαν από τη ζωή, δεν ζούσαν πια στο χωριό, όμως επιθυμία τους ήταν να γίνει εδώ η ταφή. Το είχαμε θέσει υπόψη της προηγούμενης δημοτικής αρχής ακόμη. Ο νυν Δήμαρχος, ο κ. Τσέπελης, είπε θα το κάνει. Δεν έχουμε πια επιλογές. Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσουμε τέτοιο αίτημα, θα παραπέμψουμε στο Δήμο Ξάνθης…’

Όπως γνωστοποίησε, στις επόμενες δημοτικές εκλογές, θα κατέλθει υποψήφιος σύμβουλος με εκείνον τον επικεφαλής που ο ίδιος θα αξιολογήσει θετικά.

Ακούστε τον κ. Άνθιμο Κυρλίδη.

Η πανήγυρις του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Τετραήμερες θα είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις  ενόψει της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ιερό Ναό του Λυκοδρομίου που πανηγυρίζει: ’έχουμε πάρει όλα τα μέτρα προστασίας για να έρθει ο κόσμος . Οι καρέκλες και τα τραπέζια απολυμάνθηκαν και όλες οι γυναίκες που θα ετοιμάσουν τα παραδοσιακά εδέσματα θα είναι στην κουζίνα με γάντια, μάσκες και σκούφους. Το κουρμπάν που μοιράζεται έχει τη σημειολογία του. Είναι η φιλοξενία που παρείχαν οι κάτοικοι μεταξύ τους και τώρα τη μοιράζονται με τους επισκέπτες’, επισημαίνει .

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το παρακάτω:

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Λυκοδρόμιου Ξάνθης, προσκαλεί στο τετραήμερο εορτασμό της ενορίας  σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια του ιερού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα πραγματοποιηθεί υποδοχή της θαυματουργού ιεράς εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας και του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικηφόρου του λεπρού από το Λουτράκι της Κορίνθου.

Το πρωί της Παρασκευής 20 Μαΐου 2022 στις 7:30 το πρωί θα τελεστεί όρθρος και θεία λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο των αείμνηστων ιερέων επιτροπών και κτητόρων της ενορίας. Το απόγευμα της Παρασκευής στις 7 η ώρα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και του οικείου Ποιμενάρχου κ.κ. Παντελεήμονος. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2022  από τις 7 έως τις 10:30 το πρωί θα τελεστεί όρθρος και πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφυλάστατου επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου.

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και ώρα 11:30 το πρωί μετά την θεία λειτουργία, στην αυλή του ιερού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Λυκοδρόμιο της Ξάνθης θα λάβει χώρα εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής από τον σύλλογο Μικρασιατών Νικομήδειας Κιζδερβενιώτες. Θα γίνει αναπαράσταση της Μικρασιατικής καταστροφής :’ το Λυκοδρόμιο είναι προσφυγικό χωριό. Εγκαταστάθηκαν Πόντιοι από την Πάφρα και Μικρασιάτες. Στις 19 Μαΐου είναι η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και όλο το 2022 , έτος μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων. Τιμούμε, σεβόμαστε και δεν ξεχνάμε την ιστορία μας ‘, καταλήγει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά