Ο Σύλλογος Κυπρίων τιμά τους μαθητές/τριες της Ξάνθης που διακρίθηκαν στο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό «Κύπρος- Ελλάδα- Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες»

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης, διοργανώνει εκδήλωση στις 27 Μάϊου 2022, στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στο συγκρότημα Καπναποθηκών «Π»,  με σκοπό να τιμήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες που απέσπασαν πρώτα βραβεία με τη συμμετοχή τους στον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό «Κύπρος- Ελλάδα- Ομογένεια: Εκπαιδευτικές  Γέφυρες», που τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκου Αναστασιάδη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, δεν έκρυψε τη βαθιά της συγκίνηση για τα εξαιρετικά έργα των παιδιών της Ξάνθης, που για μια ακόμη φορά διέπρεψαν στο διεθνή διαγωνισμό, αποδίδοντας με συγκλονιστικούς τρόπους το μέγεθος της τραγωδίας που βιώνει η Κύπρος.

Ακούστε την κ. Ελένη Χατζηγεωργίου.

Συνόδευσε η ίδια τις αποστολές των σχολείων στην Κύπρο όπου,  στις 11 Μαΐου, σε μια κατάμεστη από θεατές συνεδριακή αίθουσα, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, τα παιδιά της Ξάνθης καταχειροκροτήθηκαν. 

‘Θέλω την πατρίδα μου’

Στην εκδήλωση του Συλλόγου Κυπρίων θα τιμηθούν οι μαθητές/τριες του ΣΤ2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι πήραν μέρος στην κατηγορία ‘τραγούδια’ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ελλάδας, με το τραγούδι τους «Θέλω την πατρίδα μου». Υπεύθυνοι  εκπαιδευτικοί για την προετοιμασία και τη συμμετοχή των παιδιών, ήταν η δασκάλα τους Μαρίνα Μήτρου, ο Γιώργος Παυλίδης, που έγραψε τη μουσική του τραγουδιού και συνεργάστηκε με την Μαρίνα Μήτρου σε πολλές δράσεις των παιδιών, και η μουσικός Έφη Μπαλτζοπούλου, που είχε τη χορωδιακή επιμέλεια του τραγουδιού. Τους στίχους του τραγουδιού τους έγραψαν τα ίδια τα παιδιά με την επιμέλεια της δασκάλας τους Μαρίνας Μήτρου. 

‘ Η Κύπρος στην αγκαλιά της Ελλάδας’

Θα τιμηθεί επίσης η  μαθήτρια Αθανασία Δαλακούρα της 1ης Λυκείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «ΑΞΙΟΝ», η οποία συμμετείχε  στην κατηγορία ‘ζωγραφιές’ Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  με τη ζωγραφιά της «Η Κύπρος στην αγκαλιά της Ελλάδας», υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Μαρίνας Αλατά .

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, για μια ακόμη φορά επανέλαβε το αίτημα να συμπεριληφθεί η ιστορία της Κύπρου, των Ελλήνων Ποντίων και των Μικρασιατών στα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία.

Την εκδήλωση θα τιμήσει  με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα, Σπύρος Μιλτιάδους.

Επισημαίνεται ότι εκδήλωση θα τιμηθεί  και ο συμπολίτης κ. Κωνσταντίνος Τοχούρογλου, οπλίτης  που είχε υπηρετήσει στην Κύπρο κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Όπως τόνισε η κ. Χατζηγεωργίου, εκ παραδρομής δεν είχε συμπεριληφθεί στους τιμώμενους από το σύλλογο Κυπρίων αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες που πολέμησαν στο νησί, το όνομα του κ. Τοχούρογλου.

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά