Η Ε.Φ.Α Ξάνθης παρουσιάζει στο κοινό το σημαντικό έργο σύνδεσης του βυζαντινού Πολύστυλου με το επισκέψιμο τμήμα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων

Σε μια ιδιαίτερη δράση , ενταγμένη στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, καλεί το ευρύ κοινό της Ξάνθης η Ε.Φ.Α Ξάνθης την προσεχή Κυριακή.

Όπως επεσήμανε η προϊσταμένη Κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή :’ επιθυμία μας είναι να καταστήσουμε γνώστες του έργου που ξεκινάμε , μέσω του ΕΣΠΑ, στο βυζαντινό Πολύστυλο, όπου και η ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Αβδήρων, ώστε να συνδεθεί ο λόφος του Πολυστύλου με τον επισκέψιμο χώρο της αρχαίας πόλης. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει την έναρξη του έργου και να ενημερωθεί για τα έργα που θα πραγματοποιηθούν, σταδιακά, μέχρι την ολοκλήρωση. Θα γίνουν συντηρήσεις τμημάτων και θα διαμορφωθούν διαδρομές, ώστε και ο πολιτιστικός μας πλούτος να προστατευθεί , αλλά και ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να περιδιαβαίνει μια έκταση από το Πολύστυλο μέχρι την αρχαία πόλη που θα του «διηγείται» την ιστορία της περιοχής’.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στο βορειοδυτικό τμήμα , το τμήμα που ‘βλέπει’ προς το λιμάνι, διευκρίνισε η κ. Καλλιντζή,  απαντώντας και σε απορίες συμπολιτών που απευθύνθηκαν ήδη στην Ε.Φ.Α.-σ.σ: αξιοσημείωτο πάντως το ενδιαφέρον των συμπολιτών, αφού μόλις χθες εκδόθηκε η σχετική πρόσκληση, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, μέσα από την μεθοδική και επιμελημένη δουλειά της, κατάφερε να καταστήσει κοινωνούς της ιστορίας και του πλούτου που διασώθηκε, τους Ξανθιώτες- για το αν πρόκειται για το σημείο όπου τελείται ο εσπερινός στο Πολύστυλο.

Ακούστε την κ. Κ.Καλλιντζή.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού πλούτου και της ιστορίας των Αβδήρων, καθώς θα συνδέσει σε μια προσβάσιμη για το κοινό έκταση, δυο από τα πλέον σημαντικά τμήματα.

Το ραντεβού δίνεται αυτή την Κυριακή , στις 11:00, στο χώρο στάθμευσης απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο και δεν χρειάζεται να δηλωθεί συμμετοχή από τους ενδιαφερόμενους . Η  κ. Καλλιντζή , μαζί με τους αρχαιολόγους της Ε.Φ.Α Κυριακή Χατζηπροκοπίου και  Κωνσταντίνο Νταράκη και υπό το συντονισμού της Σοφίας Ζουρνατζή, αρχαιοφύλακα, θα υποδεχθούν τους επισκέπτες και θα ξεκινήσει η ‘Πολυστύλου Περιήγησις’.

Όπως σημείωσε η κ. Καλλιντζή σκοπός της Ε.Φ.Α είναι να γίνουν κι άλλες περιηγήσεις, ώστε το κοινό να παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Η Ε.Φ.Α Ξάνθης συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη χρονιά στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές του υπουργείου Πολιτισμού, που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος , αλλά και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, υπογράμμισε η κ. Καλλιντζή.

Υπενθυμίζουμε ότι ανοιχτοί για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, θα είναι οι παρακάτω χώροι:

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων: Σάββατο, 28-5-2022 και Κυριακή, 29-5-2022. Ωράριο: 08.30 – 15.30.

Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων: Σάββατο, 28-5-2022 και Κυριακή, 29-5-2022. Ωράριο: 08.30 – 15.30.

Μακεδονικός τάφος Σταυρούπολης – Κομνηνών: Σάββατο, 28-5-2022 και Κυριακή, 29-5-2022. Ωράριο: 10.30 – 14.00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια:  Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά