Χ.Ευστρατίου: Το Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης επιβραβεύει και ενθαρρύνει τον εθελοντισμό-Το δημόσιο, οι μεταρρυθμίσεις και ποιόν τελικά εξυπηρετούν

Το Ν.Τ.Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ τιμά έμπρακτα τον εθελοντισμό : απονέμει επαίνους στις τρεις νοσηλεύτριες του Γ.Ν. Νοσοκομείου Ξάνθης, που εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αθηνών, και  στήνει stand για τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μελών του συλλόγου ΑΜΕΑ Ξάνθης :’ ο εθελοντισμός δεν είναι δεδομένος. Απαιτεί και επιβράβευση για να έχει συνέχεια’ επισημαίνει , μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο πρόεδρος του Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου.

Βράβευση νοσηλευτριών

Όπως διευκρινίζει o κ. Ευστρατίου στο πρόσωπο των τριών νοσηλευτριών κ. Κουτούμπα Θεοδώρα, κ. Παπαδοπούλου Δέσποινα και κ. Ραφτοπούλου Όλγα, στις οποίες θα απονεμηθούν έπαινοι :’ τιμάται όλο το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου μας. Οι συγκεκριμένες νοσηλεύτριες, υπενθυμίζω, είχαν μεταβεί εθελοντικά στο Σισμανόγλειο προκειμένου να συνδράμουν στους συναδέλφους τους και στην εθνική προσπάθεια. Θα προτείνουμε στην ηγεσία του υπουργείου υγείας και στη διοίκηση της 4ης Υ.ΠΕ , να τιμηθούν και από την υπηρεσία τους, ώστε αυτή τους η προσφορά να συμπεριληφθεί και στους φακέλους τους. Το Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Ξάνθης σκοπεύει σε άλλη εκδήλωση, τώρα που δεν υπάρχουν πια περιορισμοί, να τιμήσει το προσωπικό του νοσοκομείου μας’.

Η Βράβευση των τριών νοσηλευτριών θα γίνει την Παρασκευή, στις 19:00, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης Οικία Μ.Χατζηδάκι,  στο πλαίσιο της Εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία που διοργανώνει η περιφέρεια ΑΜΘ και σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κ.Κουρτίδη και  την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Stand για τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών για το σύλλογο ΑΜΕΑ

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ευστρατίου, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης σκοπεύει να στηρίξει και την προσπάθεια του συλλόγου ΑΜΕΑ Ξάνθης για τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών, ώστε να εξυπηρετηθούν ανάγκες των μελών του:’ διαπιστώσαμε ότι σ’ αυτή την προσπάθεια του συλλόγου ΑΜΕΑ για συγκέντρωση πλαστικών καπακιών, δεν υπήρχε ένας χώρος που να διευκολύνει τους συμπολίτες που θέλουν να συνδράμουν. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε εμείς ένα stand , το οποίο θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο- ίσως έξω από το κτίριο της Π.Ε Ξάνθης- και θα εξυπηρετεί τους συμπολίτες που θέλουν ν’ αφήσουν την προσφορά τους. Σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμο.’

Ακούστε τον κ. Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Οι  μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο

Στο ερώτημα πως εκτιμά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού εσωτερικών κ. Βορίδη για τις νέες παρεμβάσεις, με τις οποίες θεσπίζεται πριμ παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους και καταργούνται μια σειρά ειδικότητες που εδώ και χρόνια δεν έχουν αντικείμενο, ο κ. Ευστρατίου υπογράμμισε:’ αντί να θεσπιστεί πριμ παραγωγικότητας, προτιμότερο είναι να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι και να εκσυγχρονιστεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός των υπηρεσιών. Οι ανάγκες του δημοσίου σήμερα καλύπτονται από εποχικούς. Είτε 8μηνα, είτε 2μηνα, είτε με έκτακτες προσλήψεις λόγω πανδημίας. Αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και κάποιοι μάλιστα προσέφυγαν και στη δικαιοσύνη. Έκοψαν τις υπερωρίες και κάποιοι σύμβουλοι, προφανώς, με σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ή με πρακτική σε μεγάλες εταιρείες , προσλαμβάνονται στο δημόσιο και  πιστεύουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα αυξήσουν την παραγωγικότητα στο δημόσιο. Δεν κατανοούν τη σημασία του. Το δημόσιο  έχει συγκεκριμένο σκοπό: την εξυπηρέτηση του πολίτη. Και ρωτώ: ο υπάλληλος στο πρωτόκολλο που θα κληθεί να πρωτοκολλήσει συγκεκριμένο αριθμό εγγράφων καθημερινά ή μηνιαία, ο οδηγός που του δίνει η υπηρεσία του δελτίο κίνησης στα χέρια και του υποδεικνύει τα δρομολόγια που θα κάνει, ο πυροσβέστης πως θα λάβει πριμ αν δεν ξεσπάσει φωτιά, ο υπάλληλος της πολιτικής προστασίας που για συγκεκριμένα συμβάντα καλείται να προσφέρει πέραν ωραρίου υπηρεσίες, πως θα λάβει πριμ παραγωγικότητας; Το ίδιο συμβαίνει με τους κτηνιάτρους που δουλεύουν πέραν ωραρίου για βδομάδες σε περιόδους ζωονόσων. Και αυτές ακριβώς τις καταστάσεις εξυπηρετούσαν οι υπερωρίες.  Προφανώς το πριμ θα δοθεί σε πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες π.χ μηχανικοί.

Θα αναφέρω κάτι ακόμη για το οποίο δεν δόθηκε δημοσιότητα. Απαραίτητο προσόν για τους εξεταστές υποψηφίων οδηγών είναι τα διπλώματα που διαθέτουν. Εξαίρεσαν τον κλάδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δίνουν το δικαίωμα μόνο στους Τ.Ε και Π.Ε. Ρωτώ λοιπόν πόσοι Τ.Ε και Π.Ε στην περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτουν δίπλωμα 5ης κατηγορίας; Απαντώ : ένας ή δύο το πολύ. Πως μεταφράζεται αυτό; Σε καθυστερήσεις εξυπηρέτησης –που επαναλαμβάνω το δημόσιο υπάρχει για να εξυπηρετεί τους πολίτες- και αγανάκτηση.

Για μένα προσωπικά το μόνο που εξυπηρετούν τέτοιες αποφάσεις είναι να ανοίγει ο δρόμος του δημοσίου στους ιδιώτες. Και το ίδιο εκτιμώ ότι γίνεται με το ΕΣΥ. Μεταρρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν τον ασθενή με επιπλέον κόστος τη στιγμή που ήδη καταβάλει εισφορές, ποιόν εξυπηρετούν; Είχαμε ζητήσει από τους βουλευτές μας να καταθέσουν τροπολογία να δοθούν κίνητρα για να έρθουν γιατροί στο νοσοκομείο μας , όπως στα νησιά των άγονων γραμμών. Δεν έγινε. Τώρα ακούμε για ένα κεντρικό νοσοκομείο σε κάθε περιφέρεια και νοσοκομεία ακτίνες στις υπόλοιπες Π.Ε. Πέρα από το γεγονός ότι όλες οι ασθένειες δεν είναι ίδιες, αλλά κάποιες απαιτούν ταχεία επέμβαση, οπότε προβληματίζει το θέμα των αποστάσεων, το κόστος των συγγενών που θα χρειάζεται να πηγαινοέρχονται, ποιος θα το επωμιστεί; Προφανώς οι ίδιοι…

Σε ότι αφορά την κατάργηση ειδικοτήτων που πλέον δεν χρειάζονται στο δημόσιο, για τις οποίες μίλησε ο κ. Βορίδης και έγινε ντόρος- όπως οι συνοδοί ασανσέρ- ρωτάω : ποιοι αποφάσισαν και ψήφισαν στη βουλή αυτές τις ειδικότητες, πότε και γιατί. Δεν τις επέβαλαν φυσικά οι υπηρεσίες στον εαυτό τους και προφανώς πλέον καλύπτουν όλοι αυτοί νέες ανάγκες.

Και καταλήγω επαναλαμβάνοντας: το δημόσιο υπάρχει όχι για να βγάζει κέρδος αλλά για να εξυπηρετεί τον πολίτη…’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά