Η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων στην Ίμβρο- Η προσφορά σας στην ελληνόγλωσση ομογενειακή εκπαίδευση είναι μοναδική.

Η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μ. Μακρή επισκέφτηκε την Ίμβρο και τα ομογενειακά σχολεία του νησιού.

Είναι  η πρώτη παρουσία Υπουργού Παιδείας στην Ίμβρο και η κα. Μακρή  συνοδευόταν  σε όλη τη διάρκεια της  επίσκεψης, από την Γενική Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη κ. Σουλτανοπούλου.

Ο διορισμός περισσότερων ομογενών εκπαιδευτικών από ελληνικής πλευράς και η μόνιμη εγκατάστασή τους στο νησί, η επιτάχυνση των διορισμών όσων ομογενών είναι υποψήφιοι για ένταξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων με σταθερές και ικανοποιητικές λύσεις ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζήτησε η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μ. Μακρή, με τον  Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γιγουρτσή και με τους εκπροσώπους των Εκπαιδευτικών.

Η κα Μακρή εξήρε την  παρουσία, το έργο και την προσφορά στην ελληνόγλωσση ομογενειακή εκπαίδευση, όλων των εκπαιδευτικών, τονίζοντας την αμέριστη υποστήριξη και την διαρκή μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας για τη διατήρηση, αναβάθμιση και εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των  σχολείων.

Η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, επισκέφτηκε το Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο στα Αγρίδια, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 και έχει, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, 37 μαθητές, καθώς και  το Ελληνικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό,  στους Αγίους Θεοδώρους, που  ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με 3 μαθητές και, κατά το τρέχον σχολικό έτος, έχει 21 παιδιά.

 

Η παρουσία της κας Μακρή στην Ίμβρο συνεχίστηκε με συνάντησή της με τον Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ίμβρου, που είναι και ο φορέας στον οποίο υπάγονται τα σχολεία, με τα μέλη του συλλόγου να ενημερώνουν σχετικά με τις ομογενειακές εκπαιδευτικές μονάδες της Τουρκίας, που λειτουργούν στο πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης και των μορφωτικών συμφωνιών και πρωτοκόλλων Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας και υπάγονται στην ιδιωτική μειονοτική εκπαίδευση με γλώσσες διδασκαλίας των μαθημάτων την ελληνική και την τουρκική.

Η  επίσκεψη της Υφυπουργού Παιδείας στην Ίμβρο ολοκληρώθηκε με την  ξενάγησή της  στους Αγίους Θεοδώρους και στο Μουσείο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ένα Ιμβριώτικο μουσείο μνήμης και ιστορίας, που στεγάζεται στο παλαιό παντοπωλείο του παππού του Οικουμενικού Πατριάρχη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά