Δ.Γκαγκαλίδης: βόλτα στα …αλλιώτικα μουσεία της Ξάνθης

‘Λέω να ταξιδέψουμε …αλλιώτικα σήμερα. Πάμε μια βόλτα σε ιδιαίτερα, παράξενα αλλά κυρίως πρωτοπόρα μουσεία στην Ξάνθη; Δεν θα αναδείξουμε μόνο την αξία αυτών των χώρων. Θα συνδυάσουμε τις επισκέψεις μας με ωραίες εκδρομές που είμαι βέβαιος ότι θα τις απολαύσουμε’ .

Ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης έχει βαλθεί να μας κάνει να ξαναδούμε …αλλιώς την Ξάνθη με τις ‘Αλλιώτικες Προτάσεις ‘ του, οπότε ξεκινάμε…

Το Σπίτι της Σκιάς

‘Δεν το γνωρίζουν πια μόνο οι Ξανθιώτες. Η φήμη του έφτασε μέχρι το εξωτερικό. Εδώ στην Παλιά Πόλη, στην οδό Ορφέως, ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί. Ο ιδρυτής του, Τριαντλάφυλλος Βαϊτσης. κατάφερε πολλά. Το πιο υπέροχο όμως για την πόλη είναι αυτός ο πρωτοπόρος και πρωτότυπος εκθεσιακός χώρος. Θα σταθώ σε μια από τις προτροπές του προς τους επισκέπτες:’ εισιτήριο στο τέλος’. Το ποσό είναι συμβολικό και το δίνεις με την καρδιά σου. Από πεταγμένα στα σκουπίδια  αντικείμενα δημιουργεί τέχνη. Εδώ, λοιπόν, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τέσσερις  θεματικές ενότητες: την μοναδική αίθουσα των αντιθέσεων, των προσώπων, της ψυχής και τα σπήλαια του μυαλού. Ποιοτική προσπάθεια. Ο Τριαντάφυλλος έχει παρουσιάσει την πρωτότυπη δουλειά του σε μεγάλες εκθέσεις στο εξωτερικό’, επισημαίνει.

Κέντρο Ανάδειξης της Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης- Κύπρου "Γρηγόρης Αυξεντίου’

‘ Στο Αυξέντιο της Ξάνθης , που ήδη έχουμε αναφέρει πως άλλαξε το όνομα του προς τιμήν του Κύπριου αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, βρίσκεται το Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης –Κύπρου ‘Γρηγόρης Αυξεντίου’. Είναι αφιερωμένο στον ήρωα αλλά και τους ισχυρούς  δεσμούς Ελλήνων και Κυπρίων. Πολλά εκθέματα, εντυπωσιακά, αφηγούνται την ιστορία και τη λαογραφία. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προς τιμήν του ήρωα . Το Αυξέντιο είναι αδελφοποιημένο με τη γενέτειρα του Γρηγόρη Αυξέντιου , τη Λύση. Τη διαχείριση του μουσείου έχει ο πολύ δραστήριος Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης. Του αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για τη δράση του…’

Μουσείο γραμμοφώνων και νομισμάτων

‘ Στεγάζεται στον Πολύσιτο. Δεν το ξέρουν πολλοί είναι όμως εντυπωσιακό. Δεν λειτουργεί συνεχώς, όμως όποιος επιθυμεί να το επισκεφθεί μπορεί να συνεννοηθεί με τον ιδιοκτήτη του, τον κ. Τριαντάφυλλο Κουρτίδη, και να ξεναγηθεί. Διαθέτει 45 γραμμόφωνα και πλήθος παλαιών νομισμάτων που συνέλεξε με μεράκι. Πολύ ιδιαίτερο Μουσείο… ‘υπογραμμίζει.

Ακούστε το Δημήτρη Γκαγκαλίδη.

Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων

‘ Στο κέντρο του χωριού , δίπλα στον Ιερό Ναό της πολιούχου των Αβδήρων Αγίας Παρασκευής, περιμένει τους επισκέπτες το πανέμορφο Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων. Στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο που είχε ανεγερθεί το 1860. Κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο. Θα θαυμάσει κανείς εκθέματα από την αγροτική ζωή, εργόχειρα, χαλιά…όλα προσφορές των κατοίκων. Η ταξινόμηση έγινε από τους μαθητές των σχολείων των Αβδήρων, όλων των βαθμίδων, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων’ σημειώνει.

Μουσείο Αλέξανδρου Μπαλτατζή στο Νεοχώρι

‘Εδώ, στο σπίτι που έμενε ο αείμνηστος Αλέξανδρος Μπαλτατζής, δημιουργήθηκε και το Μουσείο που είναι αφιερωμένο σε εκείνον. Μου είπαν οι κάτοικοι ότι είναι ένα αντίδωρο για τα πολλά καλά που έκανε για τον τόπο. Υπάρχει μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στη ζωή, το έργο του και την πολιτική του πορεία. Λειτουργεί από το 2016. Με την ευκαιρία της επίσκεψης εδώ, περιηγηθείτε στο πανέμορφο Νεστοχώρι. Στις γειτονιές του, την υπέροχη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και γιατί όχι…Πάμε μέχρι το κάστρο της Καλύβας…’ θα μας προτείνει ο αεικίνητος ξεναγός μας.

Λαογραφικό και ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ

‘ Στην Παλιά Πόλη στεγάζεται, στο εντυπωσιακό και περίτεχνο αρχοντικό της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου. Το Μουσείο λειτουργεί από το 1975. Ο επισκέπτης θα δει την ιστορία της Ξάνθης να φυλάσσεται στις αίθουσες του. Πάμε στην πίσω αυλή με τα χαμάμ…Χώρος προσεγμένος που φιλοξενεί ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη σφραγίδα της ΦΕΞ … Να μη ξεχνάμε ότι όλα ξεκίνησαν όταν άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων της πόλης ενθάρρυναν τους κατοίκους να προσφέρουν εκθέματα για να στηθεί το μουσείο και να διαφυλαχθεί η λαογραφία μας. Μια εξ’ αυτών και η Κατίνα Βέϊκου –Σεραμέτη…’επισημαίνει.

‘Φυσικά και υπάρχουν πολλά ακόμη μουσεία στην Ξάνθη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην πόλη της Ξάνθης, το Λαογραφικό στη Σταυρούπολη και πολλά ακόμη. Θα έχουμε το χρόνο να επισκεφθούμε και τα υπόλοιπα’, καταλήγει και μας αποχαιρετά ανανεώνοντας το ραντεβού για την ερχόμενη Παρασκευή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά