Κ. Καλλιντζή και Θ. Μουσόπουλος, στις Εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης κα. Κωνσταντίνα Καλλιντζή και ο Θανάσης Μουσόπουλος φιλοξενήθηκαν στην  ενημερωτική εκπομπή «Τα Νέα της Πόλης» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης με τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου, όπου συζήτησαν για τις εκδηλώσεις και δράσεις που οργανώνει η Ε.Φ.Α. Ξάνθης στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Συγκεκριμένα, το Σάββατο στις 2 Ιουλίου στις 21:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί δωρεάν, στην αυλή του αρχαιολογικού μουσείου Αβδήρων, ένα δίκτυο εκδηλώσεων, στο πλαίσιο από την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Θα γίνουν ομιλίες αλλά και μία έκθεση με φωτογραφικό υλικό.

«Είμαστε η πρώτη Εφορεία που ξεκινάμε αυτές τις δράσεις με στόχο να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τα 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή. Σε κάθε οικογένεια υπάρχουν μνήμες για την Μικρασιατική καταστροφή», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Καλλιντζή.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση είναι ο ευρέως γνωστός σε όλους μας φιλόλογος, συγγραφέας  και ποιητής κ. Θανάσης Μουσόπουλος. «Ο κ. Μουσόπουλος είναι ένας άνθρωπος της προσφοράς, που προσφέρει ανιδιοτελώς στην Εφορεία Αρχαιοτήτων», επεσήμανε η προϊσταμένη της Ε.Φ.Α. Ξάνθης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα γίνει και παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από την μικρασιατική καταστροφή από την συλλογή του κ. Τάσου Τεφρονίδη.

Θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να περάσουν οι επισκέπτες που θέλουν να δουν την έκθεση μέχρι και το φθινόπωρο.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και μουσική επένδυση που επιμελείται ο φιλόμουσος Θανάσης Μπακαλίδης, ενώ η τήρηση των υγειονομικών  πρωτοκόλλων  κατά της πανδημίας του covid-19 είναι προαιρετική και επαφίεται στην κρίση των παρευρισκόμενων.  

 

Θανάσης Μουσόπουλος: «η Ε.Φ.Α. Ξάνθης κάνει θαύματα… Τα αρχαία είναι η ζωντανή ιστορία μας».

 

«Χαίρομαι που θα μου δοθεί η ευκαιρία σε αυτήν την εκδήλωση, ως κεντρικός ομιλητής, να παρουσιάσω μια σειρά από βιβλία που μιλάνε για τα προσφυγικά χωριά της Ξάνθης. Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση βιβλίων διάφορων συγγραφέων της πόλης, καθώς και ανάγνωση αποσπασμάτων που μιλάνε για τις δυσκολίες των ανθρώπων πριν και μετά την μικρασιατική καταστροφή…. Τι δυσκολίες πέρασαν, πώς έφθασαν και πως εντάχθηκαν στην ελληνική κοινωνία οι πρόσφυγες», δήλωσε ο κ. Μουσόπουλος.

Τέλος, επεσήμανε ότι «η Ε.Φ.Α. Ξάνθης κάνει θαύματα… Τα αρχαία είναι η ζωντανή ιστορία μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά