Παρέμβαση Γιάννη Σιαμίδη για τις αντιπυρικές ζώνες σε Παλιά Πόλη και Σαμακώβ

Ο κάτοικος του οικισμού της Παλιάς Πόλης κ. Γιάννης Σιαμίδης με παρέμβαση του στην ενημερωτική εκπομπή «Τα Νέα της Πόλης» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της  διάνοιξης των αντιπυρικών ζωνών στην Παλιά Πόλη και τον οικισμό του Σαμακώβ από το Δήμο Ξάνθης, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται και αυτό το καλοκαίρι, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει ν’ αντικατασταθούν και τα πεύκα με βραδύκαυστα δέντρα, πράγμα το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί:’ για δεκαετίες αναδασώναμε με πεύκα τα οποία δεν χρειάζονται φροντίδα . Η επικινδυνότητα αυτού του είδους δέντρων πλέον στα δάση μας είναι πασιφανέστατη. Όσες αντιπυρικές ζώνες και να ανοίξεις, όταν μιλάμε για πευκοδάση, δεν θα λειτουργήσουν αν δεν συνοδευθούν και από αντικατάσταση των δέντρων. Θα πρέπει να χαιρετήσουμε όμως την πρόθεση του Δήμου να τοποθετήσει σύστημα παρακολούθησης αυτών των περιοχών σε πραγματικό χρόνο. Στον τομέα της πρόληψης είναι σημαντικό. Όπως σημαντική είναι η παρακολούθηση αυτών των περιοχών σε περιόδους υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς και με drones. Τα drones τα χρησιμοποιείς στην πρόληψη ώστε άμεσα να παρεμβαίνεις  όταν εκδηλωθεί η πυρκαγιά, όχι όταν μαίνεται και έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο…Αυτό που συμβαίνει φέτος στο δάσος της Δαδιάς, όπως και στις περυσινές πυρκαγιές στην Εύβοια, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με δάση να υπάρχουν παντού, κατήργησαν το σώμα δασοπυρόσβεσης. Στην πυρκαγιά της Εύβοιας είχαν φέρει δασοκομάντος από τη Ρουμανία…’

Με αφορμή την παρέμβαση, ο κ. Σιαμίδης παρουσίασε ένα έξυπνο αντιπυρικό σύστημα πυρόσβεσης που υπάρχει σε ένα παραδοσιακό οικισμό στην Ιαπωνία, όπου κυριαρχεί το ξύλο και το άχυρο, διαθέτει δηλαδή χαρακτηριστικά-όπως το ξύλο- που συναντώνται και στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.

Τοποθέτησαν μεγάλους ψεκαστήρες που σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς λειτουργούν ως σύστημα πυρόσβεσης. Προκειμένου δε να αποσβέσουν την επένδυση, κάθε Δεκέμβριο διοργανώνουν και φεστιβάλ Σωλήνων Νερού, το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες!

Βρήκαν μάλιστα και έναν ευφυή τρόπο να καμουφλάρουν τους 62 ψεκαστήρες, τοποθετώντας τους μέσα σε καλύβες που σε περίπτωση πυρκαγιάς ανοίγουν σαν μετασχηματιστές και εκτοξεύουν νερό προς όλες τις κατευθύνσεις του οικισμού!

Τέλος, ο  κ. Σιαμίδης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Παλιά Πόλη με τα αυτοκίνητα που παρκάρουν σε δρόμους, πάνω στα πεζοδρόμια και στα στενά σοκάκια,  με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διέλευση των οχημάτων πρώτης ανάγκης, εάν χρειασθεί, όπως ασθενοφόρα και οχήματα πυροσβεστικής :΄΄στο σημείο μπροστά στα ‘παπάκια’ είχαν τοποθετήσει κολωνάκια. Για κάποιο λόγο τα αφαίρεσαν. Έχει εξελιχθεί σε ένα άτυπο πάρκινγκ που ιδιαίτερα το Σάββατο με το παζάρι είναι αδύνατον για εμάς, που είμαστε κάτοικοι του οικισμού, να πάμε στα σπίτια μας. Πριν λίγες εβδομάδες ήμουν μάρτυρας σε ένα έκτακτο περιστατικό που κάποιος χρειάσθηκε ασθενοφόρο και ήταν αδύνατον να φτάσει στον προορισμό του. Οφείλουν δημοτική αρχή και αστυνομία να παρέμβουν…’

Ακούστε παρακάτω αναλυτικά την παρέμβαση του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη - Επιμέλεια: Γιώργος Καλοτραπέζης

Μοντάζ: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Τοπικά