77 χρόνια πέρασαν από την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι - ο κίνδυνος για πυρηνικό πόλεμο ελλοχεύει ακόμη και σήμερα!

Στις 6 και στις 9 Αυγούστου του 1945 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έριξαν ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.  Η επίθεση αυτή προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και μέχρι και σήμερα παραμένει η μοναδική χρήση ατομικής βόμβας σε πολεμική αντιπαράθεση.

Έχει θεωρηθεί από πολλούς έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς ουσιαστικά συνέβη μετά την νίκη των Συμμάχων εναντίον της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν τελεσίγραφο στην Ιαπωνία και ζήτησαν η χώρα να υποκύψει, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε, οδηγώντας, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, στην ρίψη της ατομικής βόμβας. Από τότε πέρασαν 77 χρόνια!

Με αφορμή, λοιπόν, την επέτειο ρίψης της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Ξάνθης, κ. Μπάμπης Φωτιάδης επεσήμανε πως ‘αυτά τα εγκλήματα δεν πρέπει να ξεχνιούνται αλλά ούτε να επαναληφθούνε’.

‘Κανένας πόλεμος δεν φέρνει λύσεις. Αυτό που φέρνει είναι μόνο προσφυγιά, φτώχια και καταστροφή των λαών. Μόνο οι λαοί θα σώσουν τους λαούς, κανένας άλλος’, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φωτιάδης.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στον σημερινό κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με αφορμή την Ουκρανική κρίση, στη στάση του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ρωσίας, στις νέες εξάρσεις του ιμπεριαλισμού που οδηγούν, εκτός από πολέμους, και σε μια «ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών στις πλάτες των λαών».

Επίσης, αναφέρθηκε στη μετατροπή σε Νατοϊκή βάση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που όπως εκτίμησε, καθιστά την περιοχή στόχο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σήμερα 9 Αυγούστου στις 20:00 με 21:00 το βράδυ, στην Κεντρική Πλατεία και στους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης, θα βρίσκονται μέλη της Επιτροπής Ειρήνης, για να συζητήσουν με τους πολίτες για την 77η επέτειο από την βόμβα στη Χιροσίμα αλλά και να διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Ακούστε παρακάτω την συνέντευξη του κ. Μπάμπη Φωτιάδη στην ενημερωτική εκπομπή τα «Νέα της Πόλης» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη - Επιμέλεια: Γιώργος Καλοτραπέζης

Μοντάζ: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά