Σεβασμιότατος: Η Παναγία είναι η Μάνα όλων μας- Το πρόγραμμα εορτασμού στην Ι. Μ. Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας!

Με πατρικές ευχές για υγεία, ειρήνη, ευλογία και ‘καλή Παναγιά’, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, γνωστοποίησε τον τρόπο με τον οποίο θα εορτασθεί φέτος το ‘Πάσχα του καλοκαιριού’, δηλαδή η εορτή του Δεκαπενταύγουστου, η κορυφαία Θεομητορική εορτή, στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας της Μητρόπολης μας:

‘Η Παναγία δεν είναι μόνο η Μάνα του Ενανθρωπίσαντος Χριστού, αλλά η Μάνα όλων μας. Επίκεντρο του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι το μοναστήρι της Αρχαγγελιώτισας. Το ιστορικό μοναστήρι του 14ου αιώνα . Παράλληλα , το Δεκαπενταυγουστο, πανηγυρίζουν και οι Ιεροί Ναοί της Μητροπόλεως μας, που είναι αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στα Πηγάδια, τους Τοξότες και το Κάτω Ιωνικό’.

Το λατρευτικό πρόγραμμα του μοναστηριού έχει ως εξής:

  • Κάθε πρωί από 1 Αυγούστου γίνεται Θεία λειτουργία από τις 07:00 έως τις 09:30 το πρωί και 6-7 το απόγευμα ο παρακλητικός κανόνας
  • Κυριακή 14 Αυγούστου το πρωί Θεία Λειτουργία και στις 19:00 το απόγευμα τα εγκώμια και ο πανηγυρικός εσπερινός
  • Δευτέρα 15 Αυγούστου πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας.

«Και φέτος θα την τιμήσουμε και θα την παρακαλέσουμε να μας απαλλάξει από τη μάστιγα της εποχής και να μας θωρακίζει με υγεία, αλλά να μας χαρίσει και την ειρήνη που είναι ένα ακόμη αγαθό της εποχής μας που δοκιμάζεται... Η Παναγία έχει ταυτιστεί και με τους αγώνες του έθνους μας. Αυτός είναι ο λόγος που την ονομάζουμε και Υπερμάχω Στρατηγό…’, επεσήμανε.

Ο Σεβασμιότατος κάλεσε όλες και όλους μας να είμαστε προσεκτικοί καθώς η πανδημία συνεχίζει να ταλαιπωρεί  ακόμη πολλούς συνανθρώπους μας: ‘να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνάνθρωπους μας…’ τόνισε.

Επιπλέον, ο  Σεβασμιότατος έκανε έκκληση στον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με το περιαστικό άλσος :’ αυτό το δάσος είναι το στεφάνι και ο πνεύμονας μας. Είδαμε περιοχές που δοκιμάστηκαν από πυρκαγιές. Σεβόμαστε το Δημιουργό και τη δημιουργία’, σημείωσε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας:’ εύχομαι πολλά τα έτη σε όλους και όλες και Παναγιοσκέπαστα’.

Ακούστε την συνέντευξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, στην ενημερωτική εκπομπή τα «Νέα της Πόλης», στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη - Επιμέλεια: Γιώργος Καλοτραπέζης

Μοντάζ: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά