Κομοτηνή: Υποδοχή της Ιερής εικόνας της Παναγίας "Άξιον Εστί" από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής έχουν την τιμή να υποδεχθούν την εικόνα Παναγίας «Άξιον Εστί» από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις υποδοχής της εικόνας θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: 

  • Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου:

18:30 Υ π ο δ ο χ ή τ η ς Ε ι κ ό ν α ς «Άξιον Εστίν» στην δυτική είσοδο της πόλης (άγαλμα Ελ. Βενιζέλου) και λιτανεία έως τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τιμές θα αποδοθούν από διμοιρία 21 οπλιτών με έναν επικεφαλής και τη στρατιωτική μουσική

19:00 Ε π ί σ η μ η υπ ο δ ο χ ή τ η ς ει κ ό ν α ς «Άξιον Εστί» σ τ ο Η ρ ώ ο τ η ς π ό λ ης, προσφωνήσεις από τους: Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη. Αντιφώνηση του πρωτεπιστάτου, Γέροντος Χριστοφόρου Ιβηρίτου.

19:30 Ε π ί σ η μ η δο ξ ο λ ο γ ί α στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Προσφωνήσεις του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής και του πρωτεπιστάτου, Γέροντος Χριστοφόρου Ιβηρίτου. 
 

  • Τετάρτη, 7 Σεπετεμβρίου:

 11:00 Υ π ο δ ο χ ή τ η ς Ι ε ρ ά ς Κ ο ι ν ό τ η τ α ς από το δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

 18:00 Π α ν η γ υ ρ ι κ ό ς ε σ π ε ρ ι ν ό ς για την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου.

19:00 Ε π ί σ η μ η δοξολογία επί τη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τιμές θα αποδοθούν από διμοιρία 21 οπλιτών με έναν επικεφαλής και τη στρατιωτική μουσική

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου:

 07:00 Π α τ ρ ι α ρ χ ι κ ή χ ο ρ ο σ τ α σ ί α για την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου και απόδοση της ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Μητροπόλεως στους:  πρωτοεπιστάτη Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους Άθω Πανοσιολογιώτατο Γέροντα Χριστόφορο Ιβηρίτη και  Άρχοντα της ΜΧΕ και πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο.

10:45 Ε π ί σ κ ε ψ η στην μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

13:00 Ε π ί σ η μ η δο ξ ο λ ο γ ί α επί τη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαππών. 
 

  • Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου:

11:00 Υ π ο δ ο χ ή τ η ς Ι ε ρ ά ς Κ ο ι ν ό τ η τ α ς από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

12:00 Υ π ο δ ο χ ή τ η ς Ι ε ρ ά ς Κ ο ι ν ό τ η τ α ς από τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας στην Κομοτηνή.

19:00 Υ π ο δ ο χ ή τ η ς Ι ε ρ ά ς Κ ο ι ν ό τ η τ α ς από τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και των Πρυτανικών Αρχών στην Πρυτανεία του ΔΠΘ. 
 

  • Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου:

 10:00 Ε π ί σ κ ε ψ η στην Ιερά Μονή Οσίου Μάξιμου του Καυσοκαλύβη Παπικίου Όρους, ξενάγηση στο Παπίκιο Όρος. 
 

  • Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου:

 07:00 Ό ρ θ ρ ο ς και Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

11:00 Υ π ο δ ο χ ή τ η ς Ι ε ρ ά ς Κ ο ι ν ό τ η τ α ς από το γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή ΑΜΘ Υποστράτηγο Πασχάλη Συριτούδη και από τον αστυνομικό διευθυντή Ροδόπης Ταξίαρχο Μιχάλη Σεβδυνίδη.

19:00 Ε π ί σ κ ε ψ η στον Ίασμο και υποδοχή της Ιεράς Κοινότητας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Προσφωνήσεις από το δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ιάσμου πρωτοπρεσβυτέρου Σταύρου Κολιούση. 
 

  • Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου:

11:00 Ε π ί σ η μ ο ς Α γ ι α σ μ ό ς για την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023 στον αύλειο χώρο του καθεδρικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής παρουσία αντιπροσωπείας των σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης

11:30 Α ν α χ ώ ρ η σ η της Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» και της Ιεράς Κοινότητας. Τα θέματα της στρατιωτικής παρατάξεως και αποδόσεως τιμών, παρακαλείται να ρυθμίσει ο ΑΔΦΚ, της Δημόσιας Τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, της δε εθιμοτυπίας, ανάλογα με την αρμοδιότητά τους, η Περιφέρεια ΑΜΘ διά των υπηρεσιών της στην ΠΕ Ροδόπης, ο Δήμος Κομοτηνής και η 29η ΤΑΞ ΠΖ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά