Μ.Τσέπελης: Ανοιχτή πρόσκληση για τα εγκαίνια του παλαιού Δημαρχείου, ικανοποίηση για τις Γ.Π.Π.- Εξηγεί γιατί δεν θα καταβάλλει τέλη ταφής απορριμμάτων η ΔΙΑΑΜΑΘ

Ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς τους Ξανθιώτες-σες να προσέλθουν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19:00 στα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλαιού Δημαρχείου, όπου θα στεγαστεί η επιτροπή τουρισμού και συναφείς υπηρεσίες του Δήμου, απηύθυνε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου:’ ολοκληρώσαμε ένα από τα πιο σημαντικά έργα.
 
Το ξεκίνησε ο Μιχάλης Στυλιανίδης και όταν παραλάβαμε εμείς έπρεπε να διευθετήσουμε μια σειρά από εκκρεμότητες.
 
Τα καταφέραμε και σήμερα παραδίδουμε αυτό το εμβληματικό κτίριο στην τοπική κοινωνία.
Ένα κτίριο που έχει μακρά ιστορία , αλλά πλέον θα έχει και μέλλον.
Με μπροστάρη τον Μιχάλη Στυλιανίδη ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να το παραδίδουμε στους συμπολίτες μας.
 
Θα παραμείνει ανοιχτό και μετά τα εγκαίνια ώστε όσοι/ες επιθυμούν να το επισκεφθούν’, σημείωσε.
 
Οι Γ.Π.Π
‘Αυτός ο πλούτος του εθελοντισμού δεν αγοράζεται και δεν μετριέται με τίποτα. Αυτό το μεράκι , που δεν καταλάγιασε στα δυο χρόνια της απραξίας λόγω της πανδημίας, αυτή η χαρά που μεταδίδουν σε ντόπιους και επισκέπτες οι σύλλογοι μας, είναι μοναδική. Βλέπω νέα παιδιά στα στέκια των συλλόγων να συνεχίζουν με το χαμόγελο στα χείλη την παράδοση της πόλης στον εθελοντισμό. Αυτό πρέπει να μας χαροποιεί όλους γιατί θα έχουμε λαμπρή συνέχεια. Οι Γιορτές μας πάνε εξαιρετικά καλά και σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα , αλλά και σε ότι αφορά την ποικιλία εκδηλώσεων καθημερινά’, σημείωσε εμφανώς ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα θερμή ανταπόκριση του κόσμου στο θεσμό.
 
ΔΙΑΑΜΑΘ: Ομόφωνη απόφαση Δημάρχων για άρνηση καταβολής τελών ταφής απορριμμάτων
 
Είναι αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες να καταβληθούν τέλη ταφής απορριμμάτων και να μετακυλιστεί  το κόστος αυτό στους πολίτες που ήδη βιώνουν μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, επεσήμανε ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μανώλης Τσέπελης : ‘ είναι άδικο και συνάμα οξύμωρο σε μια εποχή που οι πολίτες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με επιδοτήσεις που το ίδιο το κράτος παρέχει αναγνωρίζοντας την οικονομική πίεση της περιόδου και ένα άλλο μεγάλο μέρος της κοινωνίας επιβιώνει μέσα από προγράμματα ΤΕΒΑ, να επιβαρύνεται η ήδη δύσκολη κατάσταση με επιπλέον φορολογήσεις. 
 
Είναι άδικο γιατί η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι πρώτη, ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, που ‘τρέχει’ τον προγραμματισμό της και σε ολοκλήρωση υποδομών και σε υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται να πληρώσουμε εμείς τις καθυστερήσεις άλλων… Στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σχεδιασμών  έχει μερίδιο ευθύνης και η ίδια η πολιτεία. Θυμίζω πόσες φορές άλλαξε ο εθνικός σχεδιασμός στον οποίο οφείλαμε να προσαρμόσουμε τα περιφερειακά σχέδια. Αυτό το μεταβατικό χρονικό διάστημα καλούμαστε να πληρώσουμε τώρα. Αλλά να μην αυτομαστιγωνόμαστε …
 
Είναι ανέφικτο, σε μια περίοδο που δήμοι και πολίτες πιέζονται οικονομικά, να καλούμαστε να καταβάλλουμε 2 εκ. ευρώ για τέλη ταφής φέτος και 3εκ ευρώ την επόμενη χρονιά, μετακυλίωντας το κόστος στους δημότες μας. Η απόφαση όλων των Δημάρχων είναι ομόφωνη και σύμφωνη με την θέση που για το θέμα έχει εκφράσει η ΚΕΔΕ΄ ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ. 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη : Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
 
Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά