Α.Μπεμπεκίδης: ‘Θερίζουν’ ανεργία και μετανάστευση στη Β. Ελλάδα- Κάλεσε σωματεία και εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ- Έκλεισε ήδη ένα λεωφορείο

 
Ανεργία, μετανάστευση, ‘μαύρη’ ανασφάλιστη εργασία, απουσία ελέγχων σε χώρους δουλειάς και φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας κυριαρχούν στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προέδρων των Εργατικών Κέντρων Βορείου Ελλάδας , οι οποίες αναλύθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
 
Παρών ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, ο οποίος μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, τόνισε ότι οι διαπιστώσεις ήταν κοινές :’ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Μπορεί η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοίνωσε ανεργία στο 11,5% όμως ας μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν συνολικά σε όλη της Βόρεια Ελλάδα η εκτίμηση των Εργατικών Κέντρων να είναι κοινή και να εμφανίζει την ανεργία στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης σε ποσοστό 30% με 40%!
 
Η μετανάστευση για την οποία μας μιλούσαν στα χρόνια των μνημονίων και την προσδιόριζαν σε 500.000 άτομα –και μάλιστα μορφωμένα- παίρνει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι ανέφεραν ότι φεύγουν για το εξωτερικό διαρκώς συμπατριώτες μας προς αναζήτηση εργασίας, οι εργοδότες δεν διασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, έλεγχοι δεν γίνονται αφού είναι υποστελεχωμένες οι επιθεωρήσεις εργασίας  ενώ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με όλη αυτή την πιεστική οικονομικά κατάσταση είναι εξουθενωμένοι…’ σημείωσε.
 
Ο κ. Μπεμπεκίδης κατέθεσε στο προεδρείο της σύσκεψης την πρόταση του να καλείται σε αυτές τις συναντήσεις και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας:’ δεν έχει νόημα να τα συζητάμε μεταξύ μας. Όπως δεν έχει νόημα να κάνει διαπιστώσεις η ηγεσία του υπουργείου για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Τις διαπιστώσεις τις κάνουμε εμείς και το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να δίνει λύσεις.
 
Θυμάμαι ακόμη το Γιώργο Κατρούγκαλο στο υπουργείο εργασίας να μιλά για εργασιακή ζούγκλα. Το ίδιο μετά και η κ. Αχτσιόγλου. Το θέμα δεν είναι τι διαπιστώνει το υπουργείο αλλά τι λύσεις έδωσε. Και με βεβαιότητα σήμερα μπορούμε να μιλάμε για εξαθλίωση των εργαζομένων. Θα ακούσουμε το Σάββατο τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τον κατώτατο μισθό στα 751 και θα χειροκροτάμε. Μα 751 ήταν πριν 15 χρόνια και δεν υπήρχαν απανωτές κρίσεις! Είναι μεγάλη αδικία! Και περιμένουμε να πέσει στο 10% η ανεργία για να ενεργοποιηθούν οι τριετίες, μπας και φτάσει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ο μισθός…’
 
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης ο κ. Μπμπεκίδης ανέφερε και την συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη και το περίφημο πόρισμα της για την ανάπτυξη:’ είπα στους συναδέλφους ότι για να υπάρχει ανάγκη συγκρότησης τέτοιας επιτροπής , υπάρχει πρόβλημα που αναγνωρίζεται. Άλλωστε το επιβεβαιώνει και η ίδια η Ε.Ε. Αλλά το θέμα είναι τι έγινε μετά την έκδοση του πορίσματος, τι άλλαξε …Τίποτε’.
 
Τέλος, ο κ. Μπεμπεκίδης κάλεσε σωματεία και εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο των εργαζομένων στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο :’ ήδη κλείσαμε ένα λεωφορείο για τη μετακίνηση. Καλώ τους συναδέλφους να έρθουν μαζί μας. Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί…’
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
 
 
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά
Τοπικά