Γ.Κουτσαϊμάνης: Έκκληση για βοήθεια στα σχολεία της ομογένειας στη Β. Ήπειρο-Η Κύπρος θα εξοπλιστεί για την άμυνα της, τονίζει, για την άρση του εμπάργκο όπλων

Έκκληση για βοήθεια Ελληνικών Σχολείων της Β. Ηπείρου απευθύνει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξάνθης. Μετά από δυο χρόνια, που το Προσκυνηματικό ταξίδι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας, η Ένωση φέτος επανακάμπτει και ετοιμάζεται μαζί με συμπατριώτες από την Ξάνθη και όλη την Ελλάδα να ξαναπερπατήσουν πάνω στα χνάρια της ιστορίας και να αποτίσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα 7.976 ηρωικά Ελληνόπουλα που θυσιάστηκαν για την πατρίδα το 1940-41:’ Το προσκυνηματικό μας ταξίδι  είναι προγραμματισμένο να γίνει από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου με δύο λεωφορεία, ένα από την Ξάνθη και ένα από την Αθήνα. Υπάρχουν ελάχιστες ακόμη κενές θέσεις για όποιον/α επιθυμεί να προσέλθει’ επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης , υποστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης καλώντας τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν μαζί του (σ.σ.: τα τηλέφωνα δημοσιεύονται παρακάτω).

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα δυο χρόνια που είχαν ανασταλεί τα ταξίδια, η Ένωση συνέχισε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της , να αποστέλλει υλικό στα σχολεία.

Οι διευθυντές των σχολείων ενημέρωσαν ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία έχουν να κάνουν με αναλώσιμο υλικό, κυρίως χαρτί φωτοτυπίας,  και αθλητικών ειδών όπως μπάλες ποδοσφαίρου, basket και volley.

 Όπως ενημέρωσε ο κ. Κουτσαϊμάνης :’Στο πλαίσιο των ταξιδιών, θα επισκεφθούμε, και πάλι τα Ελληνικά σχολεία «Πνοή Αγάπης» και «Παντελή Σωτήρη», στο ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, «ΟΜΗΡΟΣ» στη ΧΙΜΑΡΑ και το Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» στο ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟ. Στις επισκέψεις οι μαθητές των σχολείων και οι καθηγητές τους, μας υποδέχονται με μεγάλη χαρά, εκδηλώνοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη τους, για τον εξοπλισμό, τα βιβλία, τη γραφική ύλη και τα αναλώσιμα υλικά που εδώ και 8 χρόνια τους προσφέρουμε. Ακόμη και τον καιρό της πανδημίας, αν και δεν πραγματοποιήσαμε τα προσκυνηματικά μας ταξίδια, αποστείλαμε σχετική βοήθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Αισθάνονται ότι, εμείς που ζούμε στην Μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα, δεν τους ξεχνούμε και είμαστε στο πλευρό τους αναγνωρίζοντας έμπρακτα με τις συχνές επισκέψεις μας, το Εθνικό καθήκον που επιτελούν, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, στην περιοχή τους.

Τα ‘’δώρα’’, είναι από προσφορές : Αρχών, μελών ,συμπολιτών από την Ξάνθη, Φίλων του Παραρτήματος από την ΑΘΗΝΑ και άλλες περιοχές της Πατρίδας μας και όχι μόνον, όπως και από τους Ομογενείς μας από το Τορόντο του Καναδά, οι οποίοι διαχρονικά μας ενισχύουν με σημαντική βοήθεια.’

 Οι διευθυντές των παραπάνω σχολείων, με τους οποίους η ΕΑΑΣ είναι σε συνεχή επικοινωνία, παρακάλεσαν στις φετινές επισκέψεις μας, αν είναι δυνατόν, να τους μεταφερθούν διάφορα σχολικά είδη, κυρίως χαρτί φωτοτυπίας και αθλητικά είδη (μπάλες ποδοσφαίρου-basket-volley).

Τα είδη που θα αγοραστούν παραδίδονται στα Σχολεία με ‘’Πρωτόκολλο Χρέωσης-Επίδοσης’’ στο οποίο αναγράφονται οι δωρητές.

Όποιος επιθυμεί για την οικονομική ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια από τα παραπάνω είδη και σε θετική περίπτωση καλείται να ενημερώσει την ΕΑΑΣ μέχρι 7 Οκτωβρίου 2022 καλώντας στα τηλέφωνα 6937409943 και 2541025425.

Η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Στο περιθώριο της συζήτησης για το Προσκυνηματικό ταξίδι, ζητήσαμε από το υποστράτηγο ε.α κ. Κουτσαϊμάνη να σχολιάσει την ιστορική απόφαση άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ:’ Είχε προηγηθεί η μερική άρση του εμπάργκο και ήρθε πλέον και η ολική. Η Κύπρος θα εξοπλιστεί για να ενισχύσει την άμυνα της. Από γεωστρατηγικής άποψης ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος είναι πολύ σημαντικός μέσω του άξονα Ισραήλ- Κύπρος-Ελλάδα –Ευρώπη. Φυσικά καταλυτικός παράγοντας είναι οι υδρογονάνθρακες που εντοπίστηκαν στα οικόπεδα της ΑΟΖ της. Εκτιμώ ότι αυτή η εξέλιξη είναι και άσκηση πίεσης προς τον Ερντογάν από τις Η.Π.Α με καθοριστική τη συνδρομή του γερουσιαστή Μενέντεζ. Οι προκλήσεις του Ερντογάν ξεπερνούν κάθε όριο: από την Αλεξανδρούπολη, τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Κύπρο.  Η Κύπρος δεν απείλησε και δεν απειλεί κανέναν. Θα εξοπλιστεί για την άμυνα της εξαιτίας των σοβαρών προκλήσεων που εκείνη δέχεται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι η μοναδική κατεχόμενη χώρα της Ευρώπης και η Λευκωσία η μοναδική διηρημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης’ επεσήμανε.

Ακούστε τον κ. Γ.Κουτσαϊμάνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου  

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά