Δήμαρχος Ξάνθης: Στις 2 Οκτωβρίου τα επίσημα εγκαίνια του δημοτικού κολυμβητηρίου/ ‘Προχωράμε, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας’

Την Κυριακή  2 Οκτωβρίου, στις 18:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του κολυμβητηρίου Ξάνθης γνωστοποίησε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης:

" όταν πηγαίνω τα απογεύματα στο κολυμβητήριο και βλέπω τα παιδιά να το απολαμβάνουν και τις κερκίδες γεμάτες από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες και τα πρωινά , επιτέλους, να αξιοποιούν το κολυμβητήριο συμπολίτες μας για θεραπευτικούς λόγους,  νιώθω τη μεγαλύτερη συγκίνηση.

200 συμπολίτες μας ήδη είναι εγγεγραμμένοι και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του μετά από τόσα χρόνια…" υπογράμμισε και πρόσθεσε :

"κάποιοι μας χλεύαζαν.

Το παραδώσαμε ήδη στην Κοινωνία, αυτή είναι η απάντησή στους χλευασμούς.

Προχωράμε στο δεύτερο κολυμβητήριο, που είναι δέσμευση μας"

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία, κατέστη δυνατό η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες του δήμου, να προωθήσουν, να  δρομολογήσουν και να υλοποιήσουν σειρά έργων του δήμου που λίμναζαν για χρόνια.

Υπογράμμισε πάντως τον προβληματισμό του για τις ανατροπές που επιφέρει στον προγραμματισμό του δήμου η ενεργειακή κρίση και το νέο ρευστό περιβάλλον που διαδέχθηκε την πανδημία, καθώς μέχρι στιγμής κανείς δεν ξέρει αν και πως θα διεξαχθούν οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και κυρίως οι Θ.Λ.Ε την περίοδο των Αποκριών:

"έθεσα το θέμα στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Τουλάχιστον για κάποιες ημέρες, τις ημέρες των γιορτών και των Αποκριών, οι δήμοι που διοργανώνουν εκδηλώσεις, να εξαιρεθούν από τις ποινές για την κατανάλωση ρεύματος που ανακοίνωσε το υπουργείο εσωτερικών. Είναι γνωστό ότι αυτές οι εκδηλώσεις δεν προσφέρουν μόνο ψυχαγωγία, αλλά είναι συνδεδεμένες και με τις τοπικές οικονομίες.

Θα σημειώσω όμως ότι είναι ανάγκη πια και το να αποφορτιστεί η κοινωνία από όλη αυτή την πίεση με τις αλλεπάλληλες κρίσεις και με ψυχαγωγία…

Είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα θα αντικαταστήσουμε στο 100% το δημοτικό φωτισμό σε όλο το δήμο με λαμπτήρες Led.Χθες υπέγραψα την τελική φάση του έργου.

Έθεσα το θέμα και υπόψη του υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ξάνθη, μαζί με το αίτημα που ήδη έθεσα υπόψη της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης κ. Μπακογιάννη, να αρθεί  το πλαφόν για τα έργα που δύνανται να υλοποιήσουν οι ΟΤΑ της Θράκης. Αν πραγματικά θέλουμε ανάπτυξη στη Θράκη πρέπει να τη θέσουμε σε προτεραιότητα. Όσα κίνητρα και αν δοθούν για να δημιουργήσεις σήμερα στην Ελλάδα ένα έργο υποδομής απαιτείται τουλάχιστον 5ετία με τη συντομότερη διαδικασία!

Αν αποδεσμευτούν οι ΟΤΑ από το πλαφόν που επιβλήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης θα αρχίσει να ανοίγει ο κύκλος της οικονομίας , να δημιουργείται οικονομική κίνηση σε πολλούς κλάδους, και να μειώνεται και η ανεργία αφού θα ανοίγουν θέσεις εργασίας. Τα έργα των ΟΤΑ στοχεύουν σε υποδομές και σε βελτίωση της καθημερινότητας. Αν πράγματι θέλουμε να έρθουν άνθρωποι εδώ ή να μη φύγουν οι ντόπιοι πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτή η περιοχή προσφέρει την ίδια ποιότητα ζωής με τις υπόλοιπες.

Χρειάζονται δουλειές, σχολεία, παιδικές χαρές… Δεν ζητάμε παρανοϊκά πράγματα αλλά αυτά που δικαιούμαστε…" κατέληξε.

Εκτιμώντας πως το νερό και η διαχείριση του θα είναι η επόμενη πρόκληση που αναμένεται, ανέφερε το σύνολο του προγραμματισμού του Δήμου, μέσω της ΔΕΥΑΞ, εστιάζοντας στην δρομολόγηση και υλοποίηση στοχευμένων έργων στην πόλη, τους οικισμούς και τη Δ.Ε. Σταυρούπολης:’ η ΔΕΥΑΞ προχωρά με γοργούς ρυθμούς ώστε να θωρακιστεί ο δήμος  ΄σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υφ. Παιδείας κ. Συρίγου και στη συνεργασία του δήμου με το υπουργείο για την ανέγερση πρότυπου δημοτικού σχολείου στο Δροσερό:’ ζήτησα από τον κ. Συρίγο να προχωρήσει ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου και αναλαμβάνουμε εμείς την εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης.

Η κυβέρνηση έδωσε στο δήμο 900.000 ευρώ και για Γυμνάσιο στον οικισμό. Για μας είναι προτεραιότητα η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο οικισμό, όπου ήδη είχαμε τις πρώτες επιτυχίες με εισαγωγές παιδιών στα Πανεπιστήμια.

Επίσης ζητήσαμε από την ΕΤΑΔ έξι στρέμματα για να δημιουργήσουμε στον οικισμό μια πρότυπη παιδική χαρά με χώρο άθλησης για τα παιδιά.’

Τέλος, γνωστοποίησε τη στρατηγική της δημοτικής αρχής προκειμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου η Ξάνθη να είναι πόλος επισκεπτών:

"έχουμε ήδη τρεις μεγάλους πολιτιστικούς θεσμούς: τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, τις Θ.Λ.Ε και το φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων.

Στόχος μας είναι να προστεθούν τρεις ακόμη αθλητικές μεγάλες διοργανώσεις.

Συγκεκριμένα να αξιοποιήσουμε το κλειστό αθλητικό κέντρο ‘Φ.Αμοιρίδης’ για φιλοξενία αγώνων όπως μπάσκετ και βόλεϊ αλλά και τα γήπεδα τένις και τον πύργο αναρρίχησης που βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό δρόμο.

Μαζί με την Παλιά Πόλη που είναι ο πλούτος μας, θα καταφέρουμε να καταστήσουμε την Ξάνθη πόλο έλξης επισκεπτών όλη τη χρονιά’, κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά