Σ.Γιαννακίδης: το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η λύση στα αδιέξοδα της πολιτικής της ΝΔ-Υπάρχει κοινός τόπος για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης

Ένα κοστολογημένο πρόγραμμα που απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας αποτελεσματικά, χαρακτήρισε το μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας κ. Στάθης Γιαννακίδης,  την προγραμματική πρόταση που παρουσίασε από το βήμα της φετινής ΔΕΘ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας :’ συνοψίζει τα συμπεράσματα από το σύνολο των εξορμήσεων του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του κόμματος, όλο το προηγούμενο διάστημα, ανά τη χώρα. Δίνει λύσεις στις ανάγκες της κοινωνίας’ επεσήμανε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, προσθέτοντας με έμφαση ότι η ολοκληρωμένη στεγαστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη παρουσιαστεί επίσημα.

Με την παρουσίαση της προγραμματικής πρότασης του κόμματος, είπε, ξεκινά και η αντεπίθεση απέναντι στις αναποτελεσματικές πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ δεδομένου ότι το 2023 είναι έτος εκλογών , εκτός και αν: ’οδηγηθούμε τελικά νωρίτερα στην κάλπη’ πρόσθεσε.

‘Το πρόγραμμα γεννήθηκε μέσα από συνεργασίες με την ίδια την κοινωνία και τους φορείς, ώστε να καλύπτει το σύνολο των αδιέξοδων καταστάσεων που σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία και καταδεικνύει την αναγκαιότητα ανατροπής του νούμερα ένα παράγοντα αστάθειας, του κ. Μητσοτάκη, και τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, ικανής να στηρίξει την πλειοψηφία της κοινωνίας και όχι τους λίγους και ισχυρούς’ είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα δε πώς θα συγκροτηθεί μια τέτοια κυβέρνηση όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, αφού οι πολιτικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνθηκε ο κ. Τσίπρας δεν έδειξαν να συμπαρατάσσονται, εκτίμησε:’ κι όμως υπάρχει κοινός τόπος, περισσότερος από ότι τα προηγούμενα χρόνια…’.

Ο κ. Γιαννακίδης ανέλυσε τους έξι άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που είναι:

-Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

-Η ενίσχυση του εισοδήματος

-Η στήριξη του κοινωνικού κράτους

-Η παραγωγική ανασυγκρότηση

-Το ισχυρό δημοκρατικό κράτος

-Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση.

Στον άξονα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης πρωτεύοντα ρόλο καλείται να παίξει η επανακρατικοποίηση της  ΔΕΗ με την ανάκτηση  τουλάχιστον του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο :΄Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι. Σήμερα η ΔΕΗ πρωτοπορεί στο ράλι της αισχροκέρδειας’ δήλωσε, προσθέτοντας ότι ακόμη και χώρες της Ε.Ε. που είχαν ευαγγέλιο τις ιδιωτικοποιήσεις πλέον άλλαξαν ρότα:’ Το κόστος για την κρατικοποίηση της δεν ξεπερνά τα 340 εκ τη στιγμή που η ΝΔ ανακυκλώνει το πρόβλημα με επιδοτήσεις κοντά στα 2 δις’ . Ανάμεσα στις προτάσεις  είναι η αποσύνδεση  της τιμής της  χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου και η θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα, παρέμβαση στην κπροβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας , αλλά και η θέσπιση ανώτατου ορίου  τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνει μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή,  6%, αύξηση κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ, θέσπιση μηχανισμού  τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Παράλληλα , επαναφέρει τον καθορισμό στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους και αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ.

Για τους συνταξιούχους περιλαμβάνει επιστροφή αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά 13ης σύνταξης .

Ειδικά μέτρα περιλαμβάνονται για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, μικρομεσαίους , εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί –είπε-  το εκρηκτικό ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που πληγώνει την ελληνική κοινωνία και ναρκοθετεί τις προοπτικές της οικονομίας μας.

Ο κ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε και στην κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%,  την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι στοχεύει –εφόσον η πρόταση του εγκριθεί από τον ελληνικό λαό – να μετατρέψει  σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος , ώστε, είπε: ‘Διαμέσου αυτού, να αποτρέπουμε εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών, να κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.’

Τέλος, ανέφερε τις στοχευμένες προτάσεις για ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Γιαννακίδης επανέλαβε την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία έχει συζητηθεί και καθορισθεί στα όργανα του κόμματος :΄είναι σαφής και ξεκάθαρη, σέβεται απόλυτα της συνθήκη της Λωζάνης και είναι κατατεθειμένη και στη διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης. Για το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε εξέδωσε ανακοίνωση ο υπεύθυνος τομεάρχης εξωτερικών του κόμματος κ. Κατρούγκαλος, η οποία ξεκαθαρίζει τη στάση του κόμματος και απέναντι στο βουλευτή του, όπως και απέναντι στις απειλές εναντίον βουλευτών, μελών της μουσουλμανικής μειονότητας και οποιουδήποτε πολίτη’.

Επισήμανε δε ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ και την αντιπολιτευτική της στάση σε μεγάλα εθνικά ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συνθήκη των Πρεσπών για την οποία άλλαξε στάση όταν ήρθε στην εξουσία, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είναι σταθερά συνετή και υποστηρικτική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια:: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά