Επιτυχής η διάθεση αγροτικών ποϊόντων την Κυριακή. Πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνονται οι δράσεις;

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και η ομάδα Δράσης Ξάνθης του κινήματος ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής άλλη μια δράση διάθεσης αγροτικών προϊόντων απευθείας από παραγωγούς σε καταναλωτές της Ξάνθης, με μεγάλη προσέλευση κόσμου, πράγμα που δείχνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο, το κατά πόσο η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη από τέτοιου είδους δράσεις.

Εύλογα αναπτύσσεται ένας δημιουργικός διάλογος από τα μέλη των κινήσεων μετά τα αποτελέσματα των δράσεων, για το πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνονται οι δράσεις αυτές προς όφελος της κοινωνίας.

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές ήταν άλλη μια επιτυχημένη προσπάθεια να διατεθούν ποιοτικά ελεγμένα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες, κάτι που αποτελεί το συστατικό της επιτυχίας ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται παρέμβαση στην τοπική αγορά και στη διαμόρφωση των τιμών.

Διατέθηκαν, μεταξύ άλλων, κηπευτικά, όσπρια, αλεύρι, πατάτες, ρύζι, μέλι και άλλα είδη από παραγωγούς της Ξάνθης και άλλων περιοχών. Η επόμενη δράση προγραμματίζεται για την Κυριακή των Βαΐων 28/4 όταν και θα διατεθούν εκτός των άλλων, λάδι αλλά και αλεύρι τύπου «σούπερ» για τσουρέκια.


Στο περιθώριο της δράσης, συγκεντρώθηκαν φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο της Μητρόπολης ενώ διατέθηκαν είδη από τους συμμετέχοντες παραγωγούς για τις δράσεις της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τέλος, τα μέλη των Κινήσεων, σε συνεργασία με τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βίστωνες» πραγματοποίησαν ομαδική δοκιμή ελαιολάδων που έχουν αποστείλει παραγωγοί ως δείγματα, προκειμένου να επιλεγεί το καλύτερο ποιοτικά για την επόμενη διάθεση αγροτικών προϊόντων. Το ψωμί που χρησιμοποίησαν προέρχεται επίσης από άλευρα που διατίθενται στο Πανόραμα Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Η επιτυχία των δράσεων αναγκάζει τα μέλη των Κινήσεων να απευθύνουν άνοιγμα σε εθελοντές της πόλης και των γύρω περιοχών που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν στην επόμενη δράση, σεμινάρια για την παρασκευή φαγητών και άλλες μεθόδους αξιοποίησης φτηνών αγροτικών προϊόντων στην καθημερινότητα των νοικοκυριών της περιοχής, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.

Κοινωνικά
Τοπικά