Εργαστήρι Μουσικού Αυτοσχεδιασμού στο Ι.Θ.Τ.Π.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει για πρώτη φορά εφέτος, Εργαστήρι Μουσικού Αυτοσχεδιασμού.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα τα οποία γνωρίζουν ή μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο, ανεξάρτητα από το σε ποιο επίπεδο βρίσκονται και τα οποία θέλουν να γνωρίσουν τα μυστικά της τέχνης του αυτοσχεδιασμού, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν την δημιουργική φαντασία τους. Στο εργαστήρι δεν θα γίνει εκμάθηση μουσικών οργάνων, γι’ αυτό προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι η βασική γνώση της χρήσης κάποιου μουσικού οργάνου. Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος του οργάνου, σύγχρονο ή παραδοσιακό. Άλλωστε η τέχνη του αυτοσχεδιασμού είναι κοινό γνώρισμα τόσο της σύγχρονης μουσικής όσο και της παραδοσιακής ή της λαϊκής. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό ακόμη και σε άτομα με μόνο φωνητικές γνώσεις και ικανότητες.   

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι θα γνωρίσουν τους βασικούς κανόνες του αυτοσχεδιασμού με απώτερο στόχο την …. κατάργησή τους (!) που θα τους οδηγήσει στην πλήρη απελευθέρωση, αλλά μέσα από τα γερά θεμέλια της γνώσης.

Η μέθοδος που εφαρμόζει ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, Τριαντάφυλλος Σφυρής, δεν επηρεάζεται από το επίπεδο των μουσικών γνώσεων και της δεξιοτεχνίας των συμμετεχόντων, αλλά προσαρμόζεται σε αυτό. Έτσι αυτοί που έχουν περισσότερες  γνώσεις του μουσικού οργάνου τους θα γνωρίσουν πιο προχωρημένες τεχνικές αυτοσχεδιασμού ενώ αυτοί που έχουν λιγότερες θα μάθουν τις πιο βασικές, αλλά στο τέλος θα μάθουν όλοι να “συνομιλούν” μεταξύ τους.

Τα εργαστήρια  θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, σε μέρα και ώρα που θα καθοριστεί σε συνεννόηση με όσους δηλώσουν συμμετοχή και θα είναι διάρκειας 60 λεπτών. Μέγιστος αριθμός δέκα άτομα. Αν υπάρξουν περισσότερες συμμετοχές θα εξεταστεί η δυνατότητα συγκρότησης δύο τμημάτων.  

Το κόστος συμμετοχής είναι 25 € τον μήνα. Αυτοί που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα συμμετάσχουν δωρεάν στο πρώτο εργαστήρι ώστε στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα εγγραφούν για να συνεχίσουν.     

Σχετικά με τον Τριαντάφυλλο Σφυρή, υπεύθυνο του εργαστηρίου:

«Είμαι πολιτικός μηχανικός, κατάγομαι από την Ξάνθη, όπου ζω και εργάζομαι. Με την μουσική ασχολούμαι ερασιτεχνικά. Το βασικό μου μουσικό όργανο είναι το πιάνο και δεύτερο το φλάουτο, αλλά παίζω και λίγο κιθάρα, λίγο μπουζούκι, λίγο κλαρινέτο, λίγο τρομπόνι, λίγο ….. Είμαι τελείως αυτοδίδακτος αλλά όχι πρακτικός, γιατί έμαθα να διαβάζω και να γράφω μουσική και μελέτησα τα βασικά θεωρητικά της αρμονίας, της αντίστιξης και της σύνθεσης. Άλλωστε χωρίς αυτές τις γνώσεις δεν θα μπορούσα να διδάξω τους μουσικούς και τους τραγουδιστές των διαφόρων σχημάτων που διηύθυνα (μουσικό σχήμα ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ από το 1998 έως το 2008 και φωνητικό συγκρότημα ΑΡΙΩΝ από το 2014 μέχρι σήμερα).

Στην μουσική μου διαδρομή είχα την τύχη να συνεργαστώ με μερικούς κορυφαίους μουσικούς -και να διδαχθώ από αυτούς- όπως ο Okay Temiz από την Τουρκία (κρουστά), ο Ivo Papasov από την Βουλγαρία (κλαρίνο), ο Φιλανδός Sakari Kukko (σαξόφωνο), ο Georgi Yanev από την Βουλγαρία (βιολί), ο Muammer  Ketencoglou από την Τουρκία (ακορντεόν) και ο «δικός μας» Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο).

Είναι χαρά μου να μπορέσω να μεταδώσω όλα αυτά που έμαθα».   

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή, στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωί 09.00-14.00) και 25410 26635 (πρωί και απόγευμα 09.00-13.00-17.00-21.00).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά