Γ.Παπαχρόνης : σήμερα εθελοντική αιμοδοσία στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Νέας Χρύσας και την 1η Οκτωβρίου στο δημαρχείο στο πλαίσιο των Ελευθερίων

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει το Σάββατο 1η Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 2 και μισή το μεσημέρι στο Δημαρχείο  Ξάνθης ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης “Η Αγάπη”, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της πόλης.

Ο  πρόεδρος του συλλόγου  κ. Γιάννης Παπαχρόνης μέσα από την συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης και την ενημερωτική εκπομπή τόνισε πως η συγκεκριμένη δράση είναι καθιερωμένη και  φέτος πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά, ενώ και η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, αφού το Σάββατο είναι μία ημέρα που η πόλη της Ξάνθης σφύζει από κόσμο.   

Ο κύριος Παπαχρόνης απηύθυνε έκκληση προς όλους, όσοι είναι άνω των 18 και αισθάνονται υγιείς να προσέλθουν και να δώσουν αίμα, να αφιερώσουν 20 λεπτά από τον χρόνο τους ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ανάμνησης σε όσους πριν από 100 χρόνια περίπου έδωσαν το δικό τους αίμα για την ελευθερία.

Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και στον χώρο του Δημαρχείου θα υπάρχουν  6 κρεβάτια αιμοδοσίας   για την καλύτερη εξυπηρέτηση και προστασία των αιμοδοτών.

Εν τω μεταξύ, εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει σήμερα στην Αγία Φωτεινή στη Νέα  Χρύσα, από τις 4:30  το απόγευμα έως τις 8:30  το βράδυ, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης “Η Αγάπη” .

Ο κύριος Παπαχρόνης διευκρίνισε ότι αυτές οι εξωτερικές αιμοδοσίες πραγματοποιούνται απογεύματα Τετάρτης, προκειμένου να διευκολύνονται  όσοι επιθυμούν να προσφέρουν αίμα τονίζοντας όμως παράλληλα, ότι ακόμη είναι πολλοί αυτοί που διστάζουν να μεταβούν στο Νοσοκομείο για να αιμοδοτήσουν, ενώ ο σύλλογος σε εβδομαδιαία βάση ενημερώνει εκ περιτροπής τα μέλη του  για τις αιμοδοσίες στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.  Οι ανάγκες είναι μεγάλες είπε ο κύριος Παπαχρόνης και πρόσθεσε ότι εμείς το παλεύουμε, αλλά οι εξωτερικές αιμοδοσίες θα είναι μειωμένες, λόγω της έλλειψης προσωπικού του Νοσοκομείου, ενώ απαντώντας σε αυτούς που βάλλουν τον σύλλογο , είπε ότι δεν είναι σωστά ενημερωμένοι, γιατί ο σύλλογος βρίσκει λύσεις αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα ο σύλλογος κλήθηκε να αντιμετωπίσει  ένα σπάνιο περιστατικό όπου πατέρας και κόρη με το ίδιο καρδιακό πρόβλημα έπρεπε να εγχειριστούν και χρειαζόταν 10 φιάλες αίματος, ο σύλλογος εξασφάλισε 5 φιάλες αίματος από το απόθεμα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και 5 από το Νοσοκομείο Παίδων.

Ο Γιάννης Παπαχρόνης επανέλαβε ότι οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και απαιτείται η συνεχής ροή και στα επόμενα 3 έως 4 χρόνια που θα είναι έτοιμο το νέο μεγάλο νοσοκομείο της Κομοτηνής, πρέπει όλοι οι σύλλογοι να προγραμματίζουν καλοκαιρινές αιμοδοσίες για την κάλυψη των αναγκών.

 

Το Γηροκομείο Ξάνθης

 

Με αφορμή την ραδιοφωνική του παρουσία στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ο κύριος Παπαχρόνης κλήθηκε να σχολιάσει και την κατάσταση που επικρατεί  σήμερα στο Γηροκομείο Ξάνθης ‘Ο Μέγας Βασίλειος’ , ύστερα από την δύσκολη περιπέτεια που πέρασε με τα κρούσματα του κορωνοιού, λέγοντας ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ανοίξει και πάλι τα επισκεπτήρια για τους φιλοξενούμενους με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προσθέτοντας ότι τα αυξημένα κρούσματα που σημειώθηκαν στο Γηροκομείο οφείλονται στο γεγονός ότι δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν με την 4η δόση του εμβολίου από τον ΕΟΔΥ.

Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων διαπιστώνεται ότι όσοι είχαν κάνει την 4η δόση του εμβολίου και νόσησαν είχαν ήπια  συμπτώματα ή και καθόλου. Άρα, όπως είπε ο Γιάννης Παπαχρόνης, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα  η αναμνηστική δόση του εμβολίου φαίνεται να καλύπτει τις μεταλλάξεις της Όμικρον και μάλιστα προστατεύει κατά 7 φορές περισσότερο, στοιχεία που θα πρέπει να αξιολογηθούν και από την επιτροπή ειδικών του υπουργείου υγείας.

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά