Το Πρόγραμμα Εορτασμού της 4ης Οκτωβρίου 2022

 

Σημαιοστολισμός – Φωταγώγηση
Τριήμερος Γενικός σημαιοστολισμός από τις 8 το πρωί της 2ας Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 4ης Οκτωβρίου. Φωταγώγηση Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 3ης έως και της 4ης Οκτωβρίου.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα φωταγωγηθεί η πόλη της Ξάνθης με τη φροντίδα του Δήμου Ξάνθης. Ομιλίες για την Επέτειο της Απελευθέρωσης, στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ώρα 09:00 – 14:30 Δημαρχείο Ξάνθης 2η Εθελοντική Αιμοδοσία. O Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ», πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία. Δίνουμε αίμα εις μνήμη, τιμή και ανάμνηση των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν, προκειμένου να απολαμβάνουμε εμείς στη σημερινή μας εποχή τους «καρπούς» των αγώνων τους για την Ελευθερία. Συμμετέχει η κινητήμονάδα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Θα τηρηθούν από πλευράς των εθελοντών όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Ώρα 18:00 Εγκαίνια Δημοτικού Κολυμβητηρίου

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Ώρα 11:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και Κατάθεση στεφάνων από σχολεία, Προσκόπους, Οδηγούς, αντιπροσωπείες όλων των Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Ιδρυμάτων. Τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του
Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Ώρα 12:00 «Στα βήματα της Απελευθέρωσης»
Σε ανάμνηση της ημέρας απελευθέρωσης πραγματοποιείται συμβολική πορεία πανηγυρικής πομπής, σε τμήμα από το δρομολόγιο του στρατού που απελευθέρωσε την Ξάνθη.
Αφετηρία: Πλατεία Δικαστηρίων
1η στάση:
Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, επίδοση 1ης σημαίας απελευθέρωσης στον Μητροπολίτη.
2η στάση:
Λέσχη Αξιωματικών, επίδοση 2ης σημαίας απελευθέρωσης στον Υποδιοικητή Δ΄ Σώματος Στρατού.
3η στάση:
Ρολόι Ξάνθης, επίδοση 3ης σημαίας απελευθέρωσης στον Δήμαρχο και ανύψωση στον ιστό του Ρολογιού Ξάνθης, ως αναπαράσταση του συμβάντος από τον εύζωνα στρατιώτη της 9ης Μεραρχίας την ημέρα απελευθέρωσης. Τιμές θα αποδώσει η Στρατιωτική. Μουσική Δ΄ Σώματος Στρατού.

Ώρα 18:30 Κεντρική Πλατεία Υποδοχή Ιεράς Εικόνος Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας. Τιμές θα αποδώσει το τμήμα απόδοσης τιμών Δ΄ Σώματος Στρατού.

Ώρα 19:00 Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ώρα 08:30 Έπαρση Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τιμές θα αποδώσει το τμήμα απόδοσης τιμών Δ΄ Σώματος Στρατού.

Ώρα 09:00 – 10:00 Η Φιλαρμονική του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης θα παιανίζει Θούριους και Εμβατήρια σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Ώρα 10:30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Του Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος. Εκφώνηση πανηγυρικού από την Μαρίνα Αλατά, Φιλόλογο.

Ώρα 11:00 Κεντρικό Δημαρχείο Ξάνθης Δεξίωση – Τιμητικές Διακρίσεις

Ώρα 11:45 Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος. Κατάθεση Στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Δήμαρχο Ξάνθης, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον Στρατηγό Διοικητή Δ΄ΣΣ, τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, τον Αστυνομικό Δ/ντή, τον διοικητή του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγους, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των δημοσίων αρχών, οργανισμών και ιδρυμάτων, τον Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων και Οδηγών με στολή, Προέδρους Επιστημονικών Οργανώσεων, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, την Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, το Σύνδεσμο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, εκπροσώπους της Εθνικής αντίστασης, εκπροσώπους εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, τον Ε.Ε.Σ. Παράρτημα Ξάνθης, προέδρους άλλων Σωματείων και Συλλόγων, ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας έως την Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου. Τιμές θα αποδώσει το τμήμα απόδοσης τιμών Δ΄ Σώματος Στρατού.

Ώρα 12:15 Παρέλαση Στρατιωτική και μαθητική παρέλαση με τη συμμετοχή των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων Παρέλαση Αναπήρων και Θυμάτων
Πολέμου, Λαογραφικών Συλλόγων, εθελοντριών Αδελφών Ε.Ε. Σταυρού, μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσκόπων, οδηγών, Στρατού, μπροστά από τους επισήμους στην Πλατεία Ελευθερίας. Υπεύθυνος πολιτικής παρέλασης: κ. Σοφία
Ζήση, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής.

Ώρα 18:30 Υποστολή σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τιμές θα αποδώσει το τμήμα απόδοσης τιμών Δ΄ Σώματος Στρατού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά