Γ.Κουτσαϊμάνης : μέχρι τις 7 Οκτωβρίου οι προσφορές στην ΕΑΑΣ για τη στήριξη των ελληνικών σχολείων της ομογένειας στη Β. Ήπειρο/ Μόλις έξι θέσεις κενές για το Προσκυνηματικό ταξίδι

Την έκκληση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξάνθης για  τη στήριξη των ελληνικών σχολείων της Β. Ηπείρου, υπενθύμισε προς όλες και όλους ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης κ. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Υπενθύμισε ότι φέτος, μετά από 2 χρόνια αναστολής λόγω των περιορισμών της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί  το Προσκυνηματικό ταξίδι στη Β. Ήπειρο από 16-20 Οκτωβρίου –είναι το 10ο Προσκύνημα-   με δύο  λεωφορεία, με αφετηρίες Ξάνθη και Αθήνα προς απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης τιμής στα 7.976 Ελληνόπουλα εκείνα που, αφού πολέμησαν γενναία, για την ελευθερία της πατρίδας στο έπος του 1940-41, σκοτώθηκαν ηρωικά στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, αλλά και για την ενίσχυση του γηγενούς ελληνισμού της περιοχής.

Ο κ. Κουτσαϊμάνης ενημέρωσε ότι όποιος/α επιθυμεί να συμμετάσχει θα πρέπει να σπεύσει αφού απομένουν μόλις έξι κενές θέσεις στο λεωφορείο της Ξάνθης. Τα δυο λεωφορεία θα συναντηθούν στα Γιάννενα και από εκεί θα ξεκινήσουν την κοινή τους πορεία.

 Στο πλαίσιο του ταξιδιού θα επισκεφθούν και πάλι τα ελληνικά σχολεία «Πνοή Αγάπης» και «Παντελή Σωτήρη», στο Αργυρόκαστρο, «ΟΜΗΡΟΣ» στη Χιμάρα και το Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» στο Μεσοπόταμο.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, στα λιγοστά πια σχολεία που όμως κάνουν εξαίρετη δουλειά, υποδέχονται τους προσκυνητές με μεγάλη χαρά, εκδηλώνοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια και τη στήριξη που προσφέρουν  σε εξοπλισμό και αναλώσιμα,  εδώ και 8 χρόνια.

Αισθάνονται, σημείωσε ο κ. Κουτσαϊμάνης, ότι οι δεσμοί δεν ξεθωριάζουν, δεν τους ξεχνούμε και είμαστε στο πλευρό τους αναγνωρίζοντας έμπρακτα το εθνικό καθήκον που επιτελούν, κρατώντας ζωντανό τον ελληνισμό και την Ελλάδα, στην περιοχή τους.

Οι προσφορές προέρχονται από αρχές , φορείς, μέλη της ΕΑΑΣ , συμπολίτες από την Ξάνθη, φίλους του Παραρτήματος από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας αλλά και από τους ομογενείς μας από το Τορόντο του Καναδά.

 Οι διευθυντές των παραπάνω σχολείων, με τους οποίους η ΕΑΑΣ είναι σε συνεχή επικοινωνία, παρακάλεσαν στις φετινές επισκέψεις, αν είναι δυνατόν, να τους μεταφερθούν διάφορα σχολικά είδη, κυρίως χαρτί φωτοτυπίας και αθλητικά είδη (μπάλες ποδοσφαίρου-basket-volley).

 Τα είδη που θα αγοραστούν παραδίδονται στα σχολεία με ‘’Πρωτόκολλο Χρέωσης-Επίδοσης’’ στο οποίο αναγράφονται οι δωρητές.

 Ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης ζήτησε από συμπολίτες αλλά και φορείς της Ξάνθης που θέλουν να συνδράμουν στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων, είτε με οικονομική βοήθεια είτε με προσφορές για τα παραπάνω είδη, να επικοινωνούν μαζί του ή με το παράρτημα της ΕΑΑΣ Ξάνθης μέχρι τις 7 Οκτωβρίου στα τηλέφωνα:  6937409943 και 2541025425.

Ανέφερε μάλιστα μια συγκινητική προσφορά που δέχθηκε η ΕΑΑΣ από έναν αξιωματικό ε.α από τη Θεσσαλονίκη , ο οποίος την αφιέρωσε σε συγγενείς του εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους στην παιδεία, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα στη Σάμο τον Αύγουστο του 1989…

Τέλος, για μια ακόμη φορά απηύθυνε έκκληση προς όλους όσους γνωρίζουν ότι συγγενείς τους έπεσαν στο μέτωπο της Αλβανίας το 1940 να σπεύσουν να δώσουν δείγμα DNA στην τράπεζα γενετικού υλικού που ήδη λειτουργεί για το σκοπό αυτό στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών και να μη διστάσουν ακόμη και αν πρόκειται για συγγενείς δεύτερης ή τρίτης πια γενιάς:’ μόλις ένας μικρός αριθμός αυτών των ηρώων αναπαύεται στο στρατιωτικό νεκροταφείο στα Βουλιαράτα. Κι αυτό χάρη στην επίσης ηρωική ενέργεια του αείμνηστου εκπαιδευτικού Γιάννη Μπάνου, ο οποίος φρόντισε να πάρει τις ταφόπλακες και να κρύψει τα νεκροταφεία επί εποχής Χότζα προκειμένου να μην βανδαλιστούν. Αργότερα , όταν έπεσε πια το καθεστώς Χότζα, εμφάνισε το σχεδιάγραμμα που είχε σχεδιάσει και αποκαταστάθηκαν οι τάφοι. Σε όλα τα υπόλοιπα νεκροταφεία μεταφέρονται οστά που ανευρίσκονται κάθε φορά και ενταφιάζονται ανώνυμα… Είναι άδικο για αυτούς τους ήρωες και για την ιστορία μας…’, κατέληξε.

Ακούστε τον κ. Γιάννη Κουτσαϊμάνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά