Κ.Μελάς: η λύση στην οικονομική κρίση είναι πολιτική

Μόνο πολιτική μπορεί πλέον να είναι η λύση στα οικονομικά αδιέξοδα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης , εκτιμά ο καθηγητής οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Μελάς.

Ο αδίκως και αδικαιολογήτως χαμένος χρόνος εντός της τριετίας για επί της ουσίας διαπραγμάτευση με τους δανειστές από πλευράς ελληνικών κυβερνήσεων και η αδυναμία των κομμάτων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ενώνοντας τις δυνάμεις τους σε μια κοινή γραμμή πλεύσης, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση όχι του επιθυμητού σταθερού πλαισίου διαχείρισης της κρίσης στη χώρα αλλά για το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή για τη δημιουργία ενός ασταθούς, ρευστού περιβάλλοντος που πλέον δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις.

Πάντως επιμένει ότι μέσω της πολιτικής, η οποία διαμορφώνει τους οικονομικούς όρους του ‘παιχνιδιού’ θα μπορούσαν να αντιστραφούν κάποια δεδομένα. Εστιάζει την πρόταση του στην συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ικανής να διαχειριστεί τη σημερινή πραγματικότητα της χώρας, δηλαδή τη χρεοκοπία που να μπορεί να εγγυηθεί πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Μιλώντας στη σημερινή ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ανέλυσε το πλαίσιο που στήνεται από πλευράς Ευρώπης για το πιστωτικό σύστημα  επικεντρώνοντας στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν και για τις ενταγμένες στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης ελληνικές τράπεζες μετά το κούρεμα των καταθέσεων στη Κύπρο. Δεν θεωρεί τυχαίο γεγονός την εξέλιξη της πορείας συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και EUROBANK επισημαίνοντας και κυρίως επεξηγώντας όλα τα ορατά μέχρι στιγμής ενδεχόμενα.

Εκτιμά ότι η τρύπα από την υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό – παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου οικονομικών- θα παρασύρει σε νέα μέτρα και υπενθυμίζει ότι επί της ουσίας αυτό το θέμα θα το βρούμε μπροστά μας κατά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού που αναμένεται τον Ιούνιο: ‘πώς θα καλυφθεί αυτή η υστέρηση εισόδων; ‘ αναρωτήθηκε.

Στάθηκε και στηλίτευσε τον ‘ευρωσκεπτικισμό’ σε επίπεδο Ευρώπης αλλά και στους διεθνείς γεωπολιτικούς και γεωοικονομικούς συσχετισμούς οι οποίοι, εκτιμά, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κρίσης.

Επιφυλακτικός ήταν στην τοποθέτηση του και για την πορεία του ΕΣΠΑ στη χώρα εκτιμώντας ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εξαιτίας της κατάστασης της χώρας παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες και ανακοινώσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ ο κ. Μελάς παρουσίασε στο κοινό της Ξάνθης το νέο του βιβλίο ‘Μικρά μαθήματα για την ελληνική οικονομία’ επιδιώκοντας να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος με την ελληνική κοινωνία. Η συζήτηση με τους πολίτες της Ξάνθης κράτησε μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης .

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ο Κώστας Μελάς και τις απαντήσεις που έδωσε στους ακροατές μας.

 

Melas 12.4.2013 by Radio899 on Mixcloud

 

 

Melas B 12.4.2013 by Radio899 on Mixcloud

 
Οικονομικά
Πολιτικά