Ζητούν προσωπικά δεδομένα ωφελούμενων του ‘Βοήθεια Στο Σπίτι’ από τους εργαζόμενους για να τους …πληρώσουν! Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Να μην προσκομίσουν αλλά ούτε και να βεβαιώσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ηλικιωμένων ωφελούμενων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Το υπουργείο Εργασίας δια της ΕΕΤΑΑ ζήτησε από τους κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με ερωτήματα τύπου ποιο είναι το εισόδημα του ωφελούμενου ή ποια είναι η περιουσιακή του κατάσταση –π.χ. ιδιόκτητο ή όχι το σπίτι -και άλλα …αξιοπερίεργα που παραπέμπουν σε υπαλλήλους ελεγκτικών δομών εφοριών αλλά σίγουρα όχι σε εργαζόμενους…κοινωνικής δομής! Επιπλέον τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν εκτός από το διανθισμένο με…κοινωνική ευαισθησία ερωτηματολόγιο και υπεύθυνη δήλωση όπου τους …υποχρεώνει να βεβαιώσουν ότι τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρουν είναι …αληθή!!!

Το τρίτο και …καλύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η παραπάνω …κοινωνικής φύσης εργασία είναι απαραίτητη ώστε να καταβληθούν δεδουλευμένα από το 2012 ακόμη, που οφείλονται σε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων!

Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ Α.Μ-Θ., Κική Αλατζά επεσήμανε ότι η παραπάνω διαδικασία δεν συνοδεύεται από ένα πλαίσιο προστασίας από πλευρά πολιτείας, κείμενης νομοθεσίας ή αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών ούτε για τους εργαζόμενους αλλά ούτε και για τους ηλικιωμένους ωφελούμενους.

Υποψιάζονται δε οι εργαζόμενοι ότι η μετεξέλιξη -σε συνεταιριστικού τύπου δομή με εμπλοκή ιδιωτών- του προγράμματος, σχετίζεται με την όλη υπόθεση αφού επί της ουσίας ζητείται με τη συνδρομή εργαζομένων να στηθεί μια βάση δεδομένων που θα μπορούσε να αξιοποιήσει αύριο ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης.

Δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα που τους οφείλονται δεδουλευμένα από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 – στο Δήμο Ξάνθης η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά και δεν υπάρχουν οφειλές απέναντι στους εργαζόμενους –η εκτίμηση είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία λειτουργεί εκβιαστικά εφόσον συνδέεται με την καταβολή μισθών για τους οποίους έχουν ήδη εργαστεί.

Σε σημερινή Γενική Συνέλευση του πανελληνίου συντονιστικού οργάνου των εργαζομένων στο ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ θα συζητηθεί διεξοδικά το όλο θέμα ώστε και οι ωφελούμενοι αλλά και εργαζόμενοι να προστατευθούν από τέτοιου τύπου πρακτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι έθεσαν υπόψη του Υπουργείου Εργασίας και της ΕΕΤΑΑ τον προβληματισμό τους ζητώντας προστασία μέσω της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων ως προς τη χρήση των στοιχείων που τους ζητούνται αλλά και αποσύνδεση της παραπάνω διαδικασίας από την καταβολή των μισθών τους.

Ακούστε την Κ.Αλατζά.

 

K Alatza 16.4.2013 by Radio899 on Mixcloud

 
Οικονομικά
Πολιτικά
Τοπικά