"Οικουμένη", η έναρξη λειτουργίας του μουσείου. Έκθεση ζωγραφικής στο Λύκειο Ελληνίδων. Η Λίτα Μαυρογένη στην Όμορρφη Πόλη 89,9.

Το Λύκειο Ελληνίδων  Ξάνθης,  για μια ακόμη φορά,   στηρίζει το  Μουσείο ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, το οποίο διοργανώνει   έκθεση ζωγραφικής υπό την αιγίδα του Λυκείου.

Η έκθεση ανοίγει: Το  Σάββατο  20 Απριλίου  και ώρα  7 το απόγευμα  στον 2ο όροφο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, οδός Βενιζέλου και Αγ. Γεωργίου γωνία.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή :

Το Σάββατο  ώρα 19-21 και την Κυριακή   το πρωί ώρα  11-13  και το απόγευμα  19-21, 

Η έκθεση αυτή έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον  διότι θα παρουσιαστούν  επιλεγμένα  έργα ζωγραφικής ,υψηλής αισθητικής από τις χώρες, Ρωσία, Ινδία, Λετονία, Εσθονία  και  Ουκρανία.

Όλα τα έργα που θα εκτεθούν συμμετείχαν  και βραβεύτηκαν   στον  παγκόσμιο διαγωνισμό της  Biennale, και είναι μέρος  από την μοναδική συλλογή  του Μουσείου  ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ .

Το φιλότεχνο  κοινό της πόλης μας, θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει υπέροχα έργα τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός μουσείου.

Τα χρήματα από την πώληση των έργων θα  διατεθούν για τις βασικές ανάγκες  λειτουργίας και συντήρησης του Μουσείου  ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ στην Συδινή Ξάνθης, το οποίο για πρώτη φορά  στις 19 Μαΐου του 2013, θα ανοίξει τις πόρτες του  στο κοινό με την έκθεση της  Biennale.

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης ευχαριστούν θερμά την Πρόεδρο κ. Πέπη Στάντζου και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης  για την ευαισθησία με την οποίαν αγκάλισαν αυτή  την προσπάθεια και  παραχώρησαν  τον φιλόξενο χώρο του Μουσείου του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης .

Η Πρόεδρος της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης και του Μουσείου ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ Λίτα Μαυρογένη, μίλησε σήμερα στη Δημοσιογραφική εκπομπή " Τα Νέα της Πόλης", στο Ραδιόφωνο του Δήμου Ξάνθης. Ακούστε την.

 

Lita Mayrogeni 17.4.2013 by Radio899 on Mixcloud

 

 

 

Μια Ωδή  αγάπης από την παιδική ψυχή

Μια ακόμη  Biennale πέρασε στην ιστορία  κλείνοντας μέσα της  τη φωνή των παιδιών του κόσμου .

Με ένα  θέμα πλούσιο όπως η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά,  τα παιδιά  από 134  χώρες μας  έδωσαν ότι ποιο όμορφο είχαν μέσα στη σκέψη τους,  μια σκέψη που αναπτύχτηκε μέσα από την παρατήρηση  και την διδασκαλεία  της ιστορίας της τέχνης  και του πολιτισμού για την παγκόσμια  πολιτιστική κληρονομιά προκειμένου τα παιδιά  να δουλέψουν για να μας δώσουν την δική τους εικόνα. ΟΙ κόποι και οι προσπάθειές τους δεν πήγαν χαμένοι.

  Όλοι στην επιτροπή γίναμε θεατές υπέροχων έργων ,ειδομένα μέσα από τα παιδικά μάτια,  όπου η μεγάλη πορεία της ανθρωπότητας με την γλώσσα της τέχνης ,έγραψε και συνεχίζει να γράφει την ιστορία της μέσα στους αιώνες.

Τα παιδιά μελετώντας  τα μνημεία ,  ιστορικά ή φυσικά,  τις παραδόσεις της χώρας τους και όχι μόνο, μας ταξίδεψαν   στον κόσμο του θαυμαστού , εκεί που οι ιδέες έρχονται  από το ΑΙΩΝΙΟ ΦΩΣ  και γεννιούνται μέσα από το δημιουργικό έργο .

  Μπροστά σε αυτήν την μοναδική ομορφιά  των παιδικών έργων, το έργο της επιτροπής  ήταν δύσκολο, δούλευε επί τρείς μήνες  και τα κριτήρια ήταν:  Η προσέγγιση  πάνω στο  θέμα , κριτήρια ανάλογα με την ηλικία, με την ελεύθερη παιδική έκφραση , με την ικανότητα  ενός παιδιού που το έργο του προερχόταν από εργαστήρια κατέχοντας  την γνώση της τεχνικής  και των υλικών , μα πάνω απ’ όλα όμως, βασικό κριτήριο ήταν, η ελευθερία και η έκφραση του εικαστικού  λόγου.

Η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης,  κάνει προσπάθειες,  να ενθαρρύνει όλα τα παιδιά να γίνουν δημιουργοί,  ώστε οι ιδέες τους,  οι σκέψεις τους , να γίνουν η φωνή στην αιωνιότητα,

Μια φωνή που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε!! Είναι η φωνή της ανθρωπότητας που έρχεται από το παρελθόν, στέκεται  στο παρόν και φωνάζει στο μέλλον.

Είναι πλέον γεγονός ότι αυτός ο θεσμοθετημένος  διαγωνισμός,  της Παγκόσμια Biennale παιδικής Ζωγραφικής ( ηλικίες  4-17 ετών )είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του  σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού μας.

Αγαπημένοι μας φίλοι , από κάθε γωνιά της Γής, σε κάθε κάλεσμα μας,  όλα αυτά τα χρόνια στηρίζετε με τις συμμετοχές σας το έργο μας , όλοι εσείς που πιστέψατε και  αγαπήσατε την Παγκόσμια Biennale  της  Ελλάδας, στην Πόλη της Ξάνθης ,σας οφείλουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ!!

Ευχαριστούμε όλους τους  ζωγράφους που είναι  μέλη της UNESCO  για την συνεργασία μαζί μας.

Ευχαριστούμε την περιφέρεια ΑΜΘ  που συμμετείχε  ως συνδιοργανωτής   για την πολύ καλή εξέλιξη  της  6ης Biennale.

Ευχαριστούμε το Υπουργείο Παιδείας  και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, για την καλή και συντονισμένη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, όσον αφορά  την ενημέρωση της Biennale  σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ευχαριστούμε  επίσης τη  ΡΟΔΟΠΗ Γαλακτοκομείο Ξάνθης για την ευγενική χορηγία, χάρη στην οποία  μπόρεσε να αντέξει και να σταθεί  με επιτυχία η 6η Biennale 2012-2013 σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα μας.

 

 

Ανακοίνωση των βραβείων της 6ηBiennale

για την συμμετοχή της Ξάνθης

 

Συμμετοχές ξένων χωρών

 

 Συμμετείχαν   134 χώρες με 130.000 συμμετοχές , 930 φορείς

 

Πρώτα  βραβεία,  Ακαδημίας Παιδικής τέχνης                   57

Δεύτερα Βραβεία, Περγαμηνή  Άριστης   συμμετοχής     119

Τρίτα  Βραβεία , Περγαμηνή  πολύ καλής συμμετοχής    134

Ελληνική συμμετοχή

Ελλάδα 7380 συμμετοχές,  87 πόλεις

Βραβεία

Πρώτα Βραβεία Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης                    31

Δεύτερα Βραβεία Περγαμηνή  Αρίστης συμμετοχής         50

Τρίτα Βραβεία Περγαμηνή  πολύ καλής συμμετοχής        31

Τα Μέλη της κριτικής  επιτροπής

Turkey   :  Ismet Serefoglou , καλλιτέχνης εκπαιδευτικός

Bulgaria:  Vasilie Vasilevf,   καλλιτέχνης εκπαιδευτικός

Peru       : Carmen Rodriguez, καλλιτέχνης εκπαιδευτικός

Ελλάδα  : Γιάννης  Δανδαλιάρης ιστορικός Τέχνης

Ελλάδα  : Έλενα Τονικίδη, ψυχολόγος, εικαστικός- art-therapist

Ελλάδα  :  Ξανθόπουλος Γιώργος  εκπαιδευτικός

 Ελλάδα  : Αναστασία  Χατζοπούλου  Νηπιαγωγός

 

Πρώτα βραβεία

 ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ 13-ΞΑΝΘΗ

ΧΑ1-4-ΓΙΩΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-13-ΞΑΝΘΗ

ΧΑ1-5-ΖΕΡΕΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-11-ΞΑΝΘΗ

ΧΑ 20-21 ΚΟΥΡΤΙΔΟΥ ΡΕΓΚΙΝΑ-9-ΞΑΝΘΗ

ΧΑ 20-1-ΝΕΣΤΟΡΊΔΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-9- ΞΑΝΘΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΟΥ -7-ΞΑΝΘΗ

ΧΑ1-3-ΒΕΡΒΕΛΙΔΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ-9-ΞΑΝΘΗ

 

Δεύτερα βραβεία

Δ1-1-ΖΩΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ-6-ΞΑΝΘΗ

Δ2-2-ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΥ-6-ΞΑΝΘΗ

Δ3-3-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΛΕΠΕΣ -6-ΞΑΝΘΗ

Δ4-4-ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΜΑΝΑΤΙΑΔΗΣ -6-ΞΑΝΘΗ

Δ5-5 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΤΡΑ-6-ΞΑΝΘΗ

Δ6-6-ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΤΟΥΓΙΑΣ-6-ΞΑΝΘΗ

Δ7-7-ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΟΥΡΗ -6-ΞΑΝΘΗ

Δ8-8- ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΧΑΝΗ-6-ΞΑΝΘΗ

Δ9-ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΖΕΡΝΙΔΗΣ - 6- ΞΑΝΘΗ

Δ10-10-ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΕΛΕΤΖΙΔΗΣ -6-ΞΑΝΘΗ

Δ11-11-ΜΑΡΘΑ ΚΟΥΚΟΥΔΕΤΣΟΥ-6-ΞΑΝΘΗ

Δ12-12-ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΘΕΟΔΕΩΡΙΔΟΥ -ΠΛΗ-6-ΞΑΝΘΗ

Δ13-13-ΜΑΙΡΗ ΤΣΙΣΜΕΤΖΗ -6- ΞΑΝΘΗ

Δ14-14-ΜΑΡΙΑ ΞΕΝΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΔΟΥ-6-ΞΑΝΘΗ

Δ15-15-ΜΑΡΙΟΣ ΒΕΡΤΣΩΝΗΣ -6-ΞΑΝΘΗ

Δ16-16- ΜΙΧΡΑΝ  ΑΒΑΚΙΑΝ-6-ΞΑΝΘΗ

Δ17-17-ΘΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ-6-ΞΑΝΘΗ

Δ18-18-ΓΙΑΣΕΜΙΝ ΕΜΠΛΙΟΥΚ-5-ΞΑΝΘΗ

Δ19-19-ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΔΑΣΤΕΡΙΔΗ -6-ΞΑΝΘΗ

Δ20-20- ΜΑΡΙΤΙΝΑ  ΚΥΡΚΟΥ-6-ΞΑΝΘΗ

  ΜΑΝΑΒΑΚΗ ΧΑΡΑ-4-ΞΑΝΘΗ

  ΧΑ20-5-ΣΟΛΟΜΩΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ-6-ΞΑΝΘΗ

 

Η Πρόεδρος και τα μέλη της κριτικής επιτροπής συγχαίρουν θερμά όλα τα  παιδιά που βραβεύτηκαν  από την πόλη της Ξάνθης και τους ευχόμαστε  ο κόσμος τους να είναι πάντα φωτεινός και αισιόδοξος  , σαν τα χρώματα του χρωστήρα τους.

Θα παραλάβουν τα βραβεία τους σε επίσημη  τελετή  :

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 και ώρα 12 το μεσημέρι στο  αμφιθέατρο του ΔΠΘ Καραθεοδωρή στα Κιμμέρια  Ξάνθης που θα γίνει  η τελετή απονομής των Ελληνικών βραβείων. 

 

Το πρόγραμμα 6ηςBiennale 2012-2013

Έκθεση  και απονομή των βραβείων

 

ΕΚΘΕΣΗ 6ηςBiennale 2012-2013

Μουσείο και Ακαδημία Παιδικής Τέχνης ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, Συδινή Ξάνθης.

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2013  και ώρα 7 το απόγευμα, είναι τα εγκαίνια της έκθεσης της 6ηςBiennale με θέμα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

 

Απονομή των Ελληνικών βραβείων της 6ηςBiennale 2012-2013

 

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 και ώρα 12 το μεσημέρι στο  αμφιθέατρο του ΔΠΘ Καραθεοδωρή στα Κιμμέρια  Ξάνθης θα γίνει  η τελετή απονομής των Ελληνικών βραβείων

 

 

 

 

Εκπαιδευτικά
Καλλιτεχνικά
Πολιτιστικά