Γ. Παπαχρόνης: Η ΑΓΑΠΗ της Ξάνθης πάει Ημαθία και Θεσσαλονίκη!-Αναγκαιότητα οι σταθερές αιμοδοσίες- Πανηγυρίζει ο Ι.Ν Αγίας Αικατερίνης στο Γηροκομείο

‘Η ΑΓΑΠΗ της Ξάνθης πάει παντού. Στις 15 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Γ.Παπανικολάου, διοργανώνουμε εθελοντική αιμοδοσία στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου διαμένουν και εργάζονται αρκετοί Ξανθιώτες οι οποίοι και μας προσέγγισαν και στις 22 Δεκεμβρίου μια ακόμη αιμοδοσία στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη και πάλι σε συνεργασία με τη μονάδα του Γ.Παπανικολάου, όπου κι εκεί διαμένουν συμπολίτες με καταγωγή από την Ξάνθη’ γνωστοποίησε ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ν.Ξάνθης ‘Η ΑΓΑΠΗ’ κ. Γιάννης Παπαχρόνης.

Όπως σημείωσε ο σύλλογος της Ξάνθης είναι από τους πρώτους που ιδρύθηκαν στη χώρα και ήδη είναι γνωστό το έργο και η προσφορά του και εκτός νομού Ξάνθης. Οπουδήποτε λοιπόν κληθεί και δύναται να εξυπηρετήσει αιτήματα τοπικών κοινωνιών για προσφορά ζωής προς το συνάνθρωπο, η Αγάπη της Ξάνθης θα ανταποκρίνεται.

Όμως ο Δεκέμβριος θα είναι μήνας προσφοράς ζωής προς το συνάνθρωπο και στην Ξάνθη. Στις 7 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παπανικολάου θα πραγματοποιηθεί η μαραθώνια αιμοδοσία στην Κυψέλη, από τις 11:30 το πρωί έως τις 19:30 το απόγευμα. Η συγκεκριμένη αιμοδοσία έχει πια εδραιωθεί σε σταθερές, αφού πραγματοποιείται τρεις φορές το χρόνο και μάλιστα το  φετινό καλοκαίρι, τον Αύγουστο, είχε προσφέρει 110 μονάδες αίματος.

Στις 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ της Σταυρούπολης από τις 9:30 π.μ έως τις 13:30 μ.μ ενώ την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου ο σύλλογος της ΑΓΑΠΗΣ σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Ξάνθης πραγματοποιούν εθελοντική αιμοδοσία, από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, στο φουαγιέ του δημοτικού αμφιθεάτρου :’ στόχος μας να καθιερωθεί αυτή η αιμοδοσία ώστε να καλύπτουμε ανάγκες της εορταστικής περιόδου’ επισήμανε ο κ. Παπαχρόνης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα -και για πολλοστή φορά -την αναγκαιότητα να καθιερωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες εθελοντικές αιμοδοσίες, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι έκτακτες εκκλήσεις αλλά και να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των μεταγγιζόμενων :’ σε τέτοιες αιμοδοσίες στατιστικά θα έρθουν αιμοδότες από όλες τις ομάδες αίματος’ επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τον κ. Γ.Παπαχρόνη.

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο Γηροκομείο

Την μνήμη της  Αγίας  Μεγαλομάρτυρος  Αικατερίνας της Πανσόφου, τιμά η εκκλησία μας αύριο και  επίκεντρο του εορτασμού στην Ξάνθη είναι ο  Ιερός Ναός, αφιερωμένος στη μνήμη της  στο  Γηροκομείο Ξάνθης ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ’.

Σήμερα Πέμπτη 24 Νοεμβρίου , παραμονή της εορτής,   από τις 18:30 μ.μ. έως 20:00 μ.μ., θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου  κ.κ. Παντελεήμονος.

Ανήμερα της εορτής,  Παρασκευή  25 Νοεμβρίου και ώρα 07:30 π.μ. έως 10:30 π.μ. θα τελεστεί  Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, ιερουργούντος   του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου  κ.κ. Παντελεήμονος.

Αρτοκλασίες συμπολιτών  γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής   επικοινωνίας  στο 25410 23114.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία, σήμερα παραμονή της εορτής,  εντός του Ιερού Ναού θα παραβρεθούν μόνο οι  τρόφιμοι και τα εμβολιασμένα μέλη του Δ.Σ. του Γηροκομείου,  ενώ  οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα να παραβρεθούν την επόμενη, ανήμερα την εορτής,  στην  τέλεση του   Όρθρου και  της Πανηγυρικής  Αρχιερατικής  Θείας  Λειτουργίας  μετά αρτοκλασίας .

‘ Επιχειρούμε μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα’ τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ του Γηροκομείου κ. Γιάννης Παπαχρόνης, τονίζοντας ότι εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν μέτρα για την προστασία από τον covid-19 δεδομένου ότι η πληθυσμιακή ομάδα που φιλοξενείται στο ίδρυμα είναι ευάλωτη.

Έτσι, ναι μεν θα μπορούν οι συμπολίτες/σες να προσέρχονται στον Ιερό Ναό και να προσκυνούν την εικόνα σήμερα παραμονή, από τις 20:30 έως και τα μεσάνυχτα,  στο κιόσκι έξω από την εκκλησία, όμως στον εσπερινό εντός του Ναού θα εκκλησιαστούν μόνο οι τρόφιμοι και τα εμβολιασμένα μέλη του Δ.Σ και αμέσως μετά θα δοθεί η καθιερωμένη δεξίωση στην τραπεζαρία για τους τροφίμους. Αύριο ο Ναός θα είναι ανοιχτός για τους συμπολίτες, αφού προηγηθεί σχολαστική απολύμανση, ενώ οι τρόφιμοι θα παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία από τα μεγάφωνα.

Επισκεπτήρια δεν θα γίνουν σήμερα και αύριο στο γηροκομείο ώστε η προσοχή όλων των εργαζομένων να είναι επικεντρωμένη στην πανήγυρη του Ιερού Ναού.

‘ Οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν ξανά να δουν τους εξωτερικούς χώρους μας και να εκκλησιαστούν . Ελπίζουμε σύντομα να ξανασυναντηθούμε όπως και πριν την πανδημία. Πάντως σε όσες/ους προσέλθουν κάτι θα προσφέρουμε. Αυτά τα τελευταία τρία χρόνια με τις πολλές δυσκολίες η προσφορά των συμπολιτών μας είναι συγκινητική’.

Ο κ. Παπαχρόνης αναφέρθηκε και στα στοιχεία που ήδη εξήχθησαν από έρευνα που έγινε στα γηροκομεία κατά την περίοδο της πανδημίας και συνεχίζεται , υπογραμμίζοντας ότι αποδεικνύεται πως τελικά η 4η δόση του εμβολίου ήταν σωτήρια , παρά τις αμφιβολίες που υπήρχαν αρχικά  για το εάν είναι αποτελεσματική για τις νέες μεταλλάξεις. Όπως είπε ο κ. Παπαχρόνης σε όσα γηροκομεία είχε γίνει η 4η δόση υπήρξε προστασία. Ακόμη και εκείνοι που νόσησαν τα συμπτώματα της νόσου ήταν ήπια ή και ανύπαρκτα. Δυστυχώς στο Γηροκομείο Ξάνθης δεν είχε προλάβει να γίνει η 4η δόση όταν ο covid 19 ‘ χτύπησε’ το ίδρυμα. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου αναμένεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να θωρακίσει τους τροφίμους του γηροκομείου Ξάνθης με την 4η δόση εμβολίου. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο-συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά