Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης για το 2023

Η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης κοινοποίησε την τοποθέτηση της για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης , για το  2023, όπου υποστηρίζει τα παρακάτω:

‘’Το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης για το 2023 απέχει πολύ από την κάλυψη των πραγματικών, σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Στη συντριπτική του πλειοψηφία αφορά έργα που επανεντάσσονται ή βρίσκονται στη φάση υλοποίησης και δεν έχουν αποπερατωθεί και σε κάθε περίπτωση έρχονται και επανέρχονται από χρόνο σε χρόνο, σε κάθε Τεχνικό Πρόγραμμα για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα μικρό μέρος αφορά νέα προτεινόμενα έργα.   

Η χρηματοδότησή τους είναι και αυτή έωλη, αφού τα κονδύλια προέρχονται ως προβλέψεις από τον κρατικό κορβανά, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Φιλόδημος ΙΙ, που χρόνο με το χρόνο μειώνονται λόγω της πολιτικής που θέλει την Τοπική Διοίκηση να στηρίζει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όσο αφορά τις ζωτικές ανάγκες του λαού, δεμένη χειροπόδαρα στη δημοσιονομική πειθαρχία και τους κόφτες του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, με τις μόνιμες δηλαδή «εποπτείες» και τα μνημόνια της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Ακόμη και τα έργα που εντάσσονται στο ΤΠ, προστίθενται και ποσά από ιδίους πόρους, που σημαίνει ότι είναι έσοδα από το χαράτσωμα των Δημοτών. Τα λαϊκά στρώματα της πόλης, καλούνται και φέτος να αρκεστούν σε συντηρήσεις, επιδιορθώσεις, μελέτες και πάλι μελέτες και επαναπρογραμματισμούς ήδη εξαγγελθέντων έργων. Δεν περιλαμβάνονται έργα αναγκαία για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης για το 2023 είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των αναγκών των μονοπωλίων της περιοχής και όχι μόνο. Όποια έργα γίνουν, θα τα αναλάβουν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ δεκάδες μελέτες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα πάνε σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Με λίγα λόγια έργα που γεμίζουν τις τσέπες των εργολάβων και αδειάζουν τις τσέπες του λαού, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Περιλαμβάνει πληθώρα αποσπασματικών παρεμβάσεων, χωρίς συνοχή και συνέχεια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο αφορά τις λαϊκές ανάγκες. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις μικρής εμβέλειας και κόστους, που και αυτά στην πλειοψηφία τους υποχρηματοδοτούνται από τα προγράμματα και συμβάλει και ο Δήμος από την φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, ή δεν χρηματοδοτούνται καθόλου και παραμένουν στις καλένδες.

Καμία πρόβλεψη για την αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων, για αντιπλημμυρικά έργα, για αντιπυρική προστασία, με πρόσφατες μάλιστα τις καταστροφές δασών στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Για τη σχολική στέγη προβλέπονται μόλις 12 παρεμβάσεις για την πυροπροστασία κτηρίων, που αναφερόταν στο ΤΠ των 3 προηγούμενων ετών αλλά και πάλι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την διενέργεια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σχολικών αλλά και δημοτικών κτιρίων. Όταν πολλά σχολεία του Δήμου Ξάνθης δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, πολλά είναι νεοκλασικά διατηρητέα, κατασκευασμένα πριν πολλές δεκαετίες όπως το 1ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο και η ενίσχυση της στατικότητας και αντισεισμικής θωράκισης δεν αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής παρόλο που αναφέρεται η στατική μελέτη του 4ου ΓΕΛ, για μία ακόμη φορά. Ο σχεδιασμός που αναφέρεται στο Τ.Π. είναι σταγόνα στο ωκεανό, τα προβλήματα της σχολικής στέγης, προστίθενται στην ήδη απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στον Δήμο Ξάνθης (9ο νηπιαγωγείο, νηπιαγωγείο και δημοτικά Δροσερού, 9ο -18ο Δημοτικό Σχολείο που συστεγάζονται, κτλ)

Η σχολική στέγη δεν πρέπει να εξαντλείται σε ορισμένες μελέτες που θα ολοκληρωθούν το 2023 για κάποια σχολικά κτήρια που θα κατασκευαστούν στο απώτερο μέλλον, αλλά να αποτελεί κεντρικό ζήτημα της κυβέρνησης.

Το έργο της λειτουργίας και ανακαίνισης του κολυμβητηρίου της Ξάνθης, μπορεί να αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε από την σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία λόγω της τεράστιας κρατικής υποχρηματοδότησης διέθεσε μεγάλα κεφάλαια από ιδίους πόρους, λεφτά των φορολογούμενου λαού, αλλά και δωρεές επιχειρηματικών ομίλων, με τι ανταλλάγματα άραγε;, και το κόστος λειτουργίας τώρα μεταφέρεται στους αθλητές και τις οικογένειες τους, που χρεώνουν 100€/διαδρομή/μήνα στους κολυμβητικούς συλλόγους, με την ΓΓ Γραμματεία Αθλητισμού να απέχει παρασάγκας από την χρηματοδότηση και στήριξη των αθλητών, αθλημάτων και συλλόγων.

Αναφέρονται μέσα στο ΤΠ, γενικά οι συντηρήσεις αθλητικών εγκαταστάσεων. Δεν προσδιορίζεται ποτέ και τίποτα πέρα από το ταρτάν του ΔΑΚ, οι ψευδοροφές μέσα στην υγρασία, αλλά σας ικανοποιεί που έχει φωτιστικά LED. Τα προβλήματα όμως στις αθλητικές εγκαταστάσεις πολλά και σημαντικά. Όπως η στέγη του «Αλ. Μπαλτατζής» είναι κατεστραμμένη, στο οποίο προβλέπεται η μελέτη στατικής επάρκειας αλλά πίστωση για το 2023 0€.

Επανέρχονται ξανά και ξανά οι μελέτες της οδού Σάρδεων, της πεζογέφυρας Νέας και Παλιάς Χρύσας. Ένα σημαντικό έργο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιπλημμυρική προστασία των Κιμμερίων είναι οι οριοθετήσεις των Χειμάρρων του οικισμού, αλλά πίστωση για το 2023 0€. Όπως στο πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ επανέρχεται το έργο για την αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων περιοχών του ποταμού Κοσίνθου, με προϋπολογισμό περίπου 8 εκ., αλλά με προβλεπόμενη πίστωση για το 2023 - 0 ευρώ!!!

Επαναλαμβάνουμε ξανά όπως και πέρυσι ότι δεν προβλέπεται κανένα έργο για την ανεύρεση νέου ΧΥΤΑ, ή επέκταση του ήδη υπάρχοντος σε συνεργασία με τους Δήμους της Π.Ε. Ξάνθης και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης. Ο ΧΥΤΑ στο Κωσσό αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα όρια του Δήμου μας, που έχουν ξεσπάσεις 3 πυρκαγιές σε 3 χρόνια, αλλά δεν προβλέπεται καμία αγορά ή αντικατάσταση του ελαττωματικού κι ελλιπούς ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού και η πρόσληψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, για την αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων.

Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του Δήμου Ξάνθης, υπέρ του λαού μπορεί να υπάρξει μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων, όπου αποκλειστικό κριτήριο θα είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών και κοινωνικών αναγκών. Με τιμονιέρη της οικονομίας την ίδια την εργατική τάξη, με τους δικούς της θεσμούς εξουσίας διαρθρωμένους σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να αντιμετωπιστούν η περιφερειακή και Δημοτική ανισότητα, να πραγματοποιηθούν έργα που θα δώσουν πραγματική ανάσα στο λαό της περιοχής και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του, το φυσικό και αστικό περιβάλλον.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε αυτό το δρόμο θα συνεχίζει να παλεύει μαζί με το λαό. Φυσικά καταψηφίζουμε το ΤΠ του Δήμου Ξάνθης για το 2023 και ας έχουν προβλέψει οι κυβερνήσεις, με το θεσμικό τους πλαίσιο για την Τοπική Διοίκηση, να μας στερούν το δικαίωμα αυτή η ψήφος να καταμετράται. Μας αρκεί που καταγράφεται στη λαϊκή συνείδηση!

Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΒΟΓΙΑΤΖΉΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος’’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά